badritueel baby

Badritueel baby

Wat is één van de fijnste dingen om samen met je baby te doen? Vele zullen dan antwoorden: badderen. Dit is echt een moment van ontspanning, even samen bezig zijn. 1-op-1 aandacht met je kindje. Even de dag vergeten en samen ontspannen.

Wat heb je allemaal nodig om te zorgen voor een fijn en goed georganiseerd badritueel?

  • Babybadje of tummytub
  • Badstandaard
  • Badthermometer
  • Hydrofiele washand om mee te wassen of een badcape
  • Babyshampoo
  • Badspeeltjes
(de dierentuin als badspeeltjes in je bad)

Allereerst even het verschil tussen een badje en de tummytub. De tummytub is een soort emmer waarbij je je baby laat “drijven”. Men zegt dat als je het goed doet, je met één hand de baby in bad kan doen. Ook zegt men dat met de tummutub de baby het gevoel van de baarmoeder terugkrijgt. Niet elke baby vindt de tummytub leuk. Ons advies is om een tummytub van een bekende te lenen om zo te zien of je baby dit leuk vindt.

€71,10
99,99
in stock
Bol.com

Wat is het beste tijdstip om je baby in bad te doen?

Het beste tijdstip om je baby in bad te doen is over het algemeen ’s avonds. De meeste baby’s worden rozig van een bad en zullen daarna heerlijk in slaap vallen. Je kan dus het beste je kind vlak voor het naar bed gaan in bad doen. Bijkomend voordeel is dat je kindje schoon naar bed gaat. Hoe vies de luiers ook waren en hoe je kindje ook geknoeid heeft met het eten, als je na het eten baddert gaat hij/zij schoon naar bed.

Natuurlijk kan dit niet altijd. Er zullen dagen zijn dat je baby zo vies is dat er ook tussendoor gebadderd moet worden. Als dit nodig is neem dan ook hier de tijd voor. Geniet even van dat momentje samen.

Ilona: Heb je al oudere kinderen dan is het leuk om hen bij het badderen te betrekken. Onze kraamverpleegster legde toen de jongste geboren werd altijd een grote handdoek op de grond. Daarop werd het badje gezet. Zij ging er dan samen met de oudere kinderen omheen zitten en met zijn allen waste ze de jongste. Dit was niet alleen voor de baby leuk maar op deze manier werden de kinderen ook betrokken bij hun nieuwe zusje.

Je kan er ook voor kiezen om samen met je kind onder de douche te gaan. Als je partner thuis is kan hij/zij de baby overnemen om de baby af te drogen zodat jij je handen leeg hebt om jezelf af te drogen. Toch kan je dit ook doen als je alleen bent. Leg een zachte grote badhandoek neer. Leg je baby hierin terwijl jezelf afdroogt. Praat of zing tegen je baby om deze bezig te houden. Als jij klaar bent kan je je kindje afdrogen. Je kan eventueel de handdoek in een wipper leggen zodat je baby een beetje rechtop zit.

Voorbereiding badritueel baby

Zet de badstandaard goed stevig neer en plaats het badje of de tummytub hierop. Leg voor de zekerheid een handdoek onder het badje. Als je gaat lekken heb je al iets in de buurt om het water weg te halen. Zo voorkom je dat je uitglijdt.

Het allerbelangrijkste is de temperatuur van het bad. Je kan hier een badthermostaat voor kopen maar je kan ook zelf in de gaten houden of het bad niet te warm is. Doe je baby voorzichting in bad. Laat het wennen aan het water.

Zorg dat je alles klaarlegt. Want niets is vervelender om met een nat kind op zoek te moeten gaan naar een luier of een schone pyjama.

Leg voordat je je baby in bad doet de handdoek, luier en schone kleren/pyjama klaar. Ook een washandje is erg handig. Als je een washandje gebruikt bij het wassen worden je handen minder glad waardoor je je baby beter vast kan houden. Daarbij kan je met een washandje beter de zeep verdelen.

En met washandjes als deze wordt wassen helemaal een feestje:

Een paar tips van ervaringen ouders:

Pauline: Ik legde de handdoek altijd op de verwarming. Mijn dochter ging dan altijd van het warme badje naar een warme handdoek wat de overgang minder koud maakte. Ook zorgde ik van te voren al dat het in huis iets warmer was om het behaaglijk te maken.

Barbara: Mijn zoon was echt een Michelin poppetje. Een kleine Hollandse baby met veel babyplooitjes. Deze plooitjes waren erg moeilijk droog te maken. Ik kreeg de tip om zachtjes met een niet al te warme föhn mijn zoon na het afdrogen nog even af te drogen. In eerste instantie vond ik dit eng omdat ik bang was dat het te warm zou zijn maar mijn zoon bleek het heerlijk te vinden. Hij werd er lekker rozig van en je zag hem ontspannen van die warme lucht op zijn lijfje.

Leg ook altijd voor de zekerheid een reserve handdoek neer. Je zal niet de eerste ouder zijn waarbij de handdoek in het water valt of welke door de baby wordt ondergeplast.

Welke babyverzorging kies je?

Bij babyverzorgingsproducten denken we al snel aan Zwitsal. Zij hebben een enorm assortiment. Van shampoo tot luierdoekje. En voor degene die geen genoeg kunnen krijgen van de alom bekende Zwitsal is er Zwistal parfum. Deze is ook erg leuk om cadeau te geven.

Niet elke baby kan tegen de producten van Zwitsal. Gelukkig zijn er ook speciale producten op de markt voor baby’s met de gevoelige huid. Deze producten zijn parfumvrij. De reacties op deze producten zijn erg goed. Het product prikt niet, schuimt goed en volgens sommige zouden hun kinderen er mindere berg door krijgen. Deze producten hebben door het gebrek aan parfum geen geur en dat is soms een beetje jammer.

Naast de shampoo is het altijd verstandig om een babylotion te gebruiken. Je kan na het wassen je baby dan heerlijk insmeren met babylotion. Eventueel kan je een cursus babymassage volgen waardoor je baby nog meer ontspannen wordt.

Hoe vaak in bad?

Er zijn geen richtlijnen hoevaak je kind in bad moet. Daarbij ligt het ook heel erg aan het kind. Heb jij een kind dat zichzelf onderspuugt of er met eten een knoeiboel van maakt dan is elke in bad wel nodig. Of heb jij een kind wat heerlijk slaapt nadat het in bad geweest is doe je gerust elke dag je kind in bad. Let er wel op dat de huid van je baby niet uitdroogt. Is je kindje daar gevoel voor doe je kind dan om de dag in bad.

Kortom, het badmoment is een moment waar je de tijd voor moet nemen en lekker van moet genieten. Je baby valt daarna heerlijk in slaap en jij kan van je avond gaan genieten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *