Dunstan Babytaal – Communiceer met je baby
Stel je voor dat je de geluiden van je pasgeboren baby zou kunnen begrijpen door middel van Dunstan babytaal. Stel je voor dat je, voordat het kleine wezen begint te huilen, zou kunnen reageren op zijn of haar behoeften.
Is dat mogelijk? Ja!
Er is een universele baby-taal die alle baby’s vanaf hun geboorte spreken. Elke baby, waar dan ook ter wereld, spreekt deze ene taal.
De Australische Priscilla Dunstan ontdekte deze geluiden samen met haar zoon.
Dunstan Babytaal
De Dunstan Babytaal is gebaseerd op de reflexen die elke baby heeft en die een bepaalde emotie teweegbrengen. Gedurende de eerste drie maanden van het leven van de baby kun je deze specifieke geluiden horen. Deze zijn namelijk al te horen voordat de baby echt begint te huilen of schreeuwen.
Voordat je baby begint te huilen vertelt ze zijn ouders heel duidelijk wat zijn of haar behoefte is. Als er onmiddelijk op deze behoefte wordt gereageerd, wordt de baby weer rustiger. Als het geluid niet wordt herkend en niet wordt beantwoord, dan begint de baby te schreeuwen om zich te laten horen.
De vijf klanken van de Dunstan Babytaal
Hoe klinken deze geluiden?
Hier worden de geluiden samen met hun betekenis opgesomd. In deze vorm drukt de baby zich alleen uit in de eerste drie maanden van zijn of haar leven. Vervolgens veranderen de geluiden.
Als de baby heeft ervaren dat men zijn of haar geluiden heeft begrepen en erop heeft gereageerd, zal hij of zij deze geluiden na de 7e levensmaand nog steeds gebruiken. Anders zijn de geluiden na de 6e levensmaand meestal niet meer duidelijk waarneembaar.
- Neh” – Ik heb honger.
- Owh” – Ik ben moe, ik wil slapen.
- “Eh” – Ik moet boeren.
- “Heh” – Iets is onaangenaam voor mij.
(bv. het is te warm, te koud of de dingen zijn te strak, een natte luier, enz.) - Eiar” – Ik heb lucht in mijn maag.
Meer over Dunstan Babytaal
Dunstan Babytaal is de ontdekking van Priscilla Dunstan. Door haar moederinstinct en haar ongewone gevoel voor geluid, ontdekte ze dat de huilgeluiden van haar zoon niet slechts willekeurige geluiden waren. Door observatie en de reacties van haar zoon op geruststelling, ontdekte Priscilla duidelijke patronen. Ze kon hierna duidelijk aangeven hoe de verschillende huiltjes een specifieke behoefte betekende.
Kritiek op de theorie
Taal experts wijzen erop dat Dunstan’s hypothese niet is getest door strenge tests of door middel van academische controle. Het bedrijf Dunstan had op een bepaald moment samen met onderzoekers van de Brown University een klinisch testplan ontwikkeld om de beweringen te testen. Echter bleef het onderzoek achterwegen en gingen ze vooral verder met kleinere groepen zodat het direct door ouders gebruikt kon worden. Hierdoor werd het onderzoek gestaakt om direct naar de markt te gaan. Echter zijn er goede ervaringen van moeders.
Werkt de babytaal?
Er is dus misschien geen wetenschappelijk onderzoek dat bewijst dat het werkt. Maar dat hoeft ook helemaal niet. Er zijn inmiddels heel veel tevreden ouders, die hun baby op hele vroege leeftijd meer begrijpen door de geluiden die de baby’s maken. Ook steeds meer kraamverzorgers raken gespecialiseerd door de Dunstan babytaal.
Dunstan babytaal is leuk voor de één en een fabel voor de ander. Het mooie is, je bent het niet verplicht. Lijkt het je leuk om je er in te verdiepen, dan kan je de cursus doen, of de app downloaden. Denk je er anders over, ook geen probleem. Je baby groeit ook op als je de Dunstan taal niet begrijpt. En je baby begint vanzelf duidelijker te praten.
Hier is een video van de negenmaandenbeurs met een interview met Bregje Hamelynck van Dunstan Babytaal Nederland
Geef een reactie