lage bloeddruk zwangerschap

Lage bloeddruk zwangerschap – De oorzaken en behandelingen

Lage bloeddruk tijdens de zwangerschap is een normaal verschijnsel. Fluctuerende hormonen en veranderingen in de bloedsomloop kunnen de bloeddruk vaak verlagen, vooral in het eerste en tweede trimester van de zwangerschap. Een lage bloeddruk veroorzaakt meestal geen noemenswaardige gezondheidsproblemen en de meeste vrouwen kunnen dit thuis behandelen. Een zeer lage bloeddruk kan alleen wel een reden tot bezorgdheid zijn en sommige vrouwen hebben last van vervelende symptomen. In dit artikel kijken we naar de oorzaken, de behandelingen en wanneer je naar een dokter moet gaan.

Wat veroorzaakt lage bloeddruk tijdens de zwangerschap?

Zwangerschap veroorzaakt veel veranderingen als het lichaam van een vrouw zich aanpast aan de inspanning die nodig is om een baby te maken. Daarom is het zo belangrijk dat zwangere vrouwen zich tijdens alle fasen van de zwangerschap regelmatig laten controleren door hun arts.

Tijdens deze controles zullen de artsen de vrouw waarschijnlijk vragen stellen over haar levensstijl. De arts controleert ook de bloeddruk van de vrouw tijdens elk bezoek. De bloeddruk verandert enigszins afhankelijk van het energieniveau, de nervositeit, de leefstijl en het stressniveau van de vrouw. De bloeddruk kan tijdens de zwangerschap ook hoger of lager worden, afhankelijk van het tijdstip van de dag.

De bloeddruk van een vrouw kan in de eerste 24 weken van de zwangerschap lager zijn. Dit wordt waarschijnlijk veroorzaakt door de bloedsomloop, omdat de bloedvaten zich uitbreiden om het bloed naar de baarmoeder te laten stromen.

Oorzaken voor een lage bloeddruk

 • Te snel opstaan – na te hebben gezeten of gelegen.
 • Te lang op je rug liggen in een zeer warm bad.
 • Onvoldoende vochtinname, of misselijkheid bij braken. Ook wel problematische ochtendmisselijkheid.
 • Angst, vooral in combinatie met hyperventilatie (te snel ademen).
 • Lage bloedsuikerspiegel zoals bij diabetes en zwangerschapsdiabetes.
 • Onderliggende problemen met hart, nieren of bloedvaten.
 • Allergische reacties
 • Infecties
 • Dehydratatie
 • Ondervoeding
 • Interne bloedingen
 • Hartaandoeningen
 • Endocriene stoornissen

Het is ook mogelijk dat sommige medicijnen de bloeddruk verlagen, dus het is van vitaal belang dat zwangere vrouwen hun arts laten weten welke medicijnen ze gebruiken.

Een extreem lage bloeddruk kan ook een teken zijn van een complicatie in een vroege zwangerschap, zoals een buitenbaarmoederlijke zwangerschap, waarbij een bevruchte eicel zich ergens anders dan in de baarmoeder inplant.

Normale bloeddruk gedurende de zwangerschap

Tijdens de zwangerschap is de bloeddruk een teken van de gezondheid van zowel de moeder als de baby. De artsen zullen de cijfers gebruiken om een diagnose te stellen van eventuele onderliggende problemen of mogelijke complicaties.

De normale bloeddruk is minder dan 120 over 80-120 millimeter kwik (mmHg) tijdens de samentrekking van het hart) en is dit altijd het hoogste getal op het apparaat.

De 80 mmHg is de diastolische aflezing (wanneer het hart in rust is tussen de slagen) en is het laagste getal op het apparaat. Alles wat lager is dan dit wordt beschouwd als een lage waarde, maar dat kan voor veel mensen normaal zijn.

Een arts zal meestal de diagnose lage bloeddruk stellen wanneer de meting rond de 90 mmHg boven de 60 mmHg ligt.

Tijdens de eerste 12 weken van de zwangerschap kan een vrouw een daling van haar bloeddruk opmerken. Deze lage bloeddruk zal vaak gedurende het eerste en tweede trimester op een laag niveau blijven en zal in het derde trimester weer stijgen. Artsen zullen de bloeddruk in de dagen na de geboorte blijven controleren om te kijken naar eventuele complicaties na de zwangerschap.

Symptomen van lage bloedruk bij zwangerschap

Hoewel lage bloeddruk meestal niets is om je zorgen over te maken, kunnen de symptomen verontrustend zijn of de levenskwaliteit van sommige vrouwen verminderen, vooral als ze die nog niet eerder hebben ervaren.

Symptomen van lage bloeddruk zijn onder andere:

 • Duizeligheid of verwarring
 • Misselijkheid
 • Algemene vermoeidheid die in de loop van de dag kan verergeren
 • Het niet kunnen ademen of het nemen van ondiepe, snelle ademhalingen
 • Dorst, zelfs na het drinken
 • Koude, bleke of klamme huid
 • Gezichtsproblemen, zoals wazig zicht of dubbel zicht
 • Depressie

Elke vrouw die symptomen zoals deze ervaart, moet deze melden bij een zorgprofessional. Zij kunnen een aantal tests doen om er zeker van te zijn dat een lage bloeddruk de oorzaak is en niet een andere onderliggende aandoening.

Risico’s en gevolgen voor de baby

Een van de belangrijkste risico’s voor vrouwen met een lage bloeddruk is dat ze flauwvallen. Dit gebeurd voornamelijk als vrouwen te snel opstaan na het zitten of liggen kunnen. Frequente flauwvallen kan gevaarlijk zijn, vooral als ze zwanger zijn. Een vrouw kan zichzelf verwonden als ze valt en het verlies van de bloedcirculatie kan interne problemen veroorzaken.

Een ernstige lage bloeddruk kan leiden tot shock of orgaanschade. Het kan ervoor zorgen dat het bloed niet bij de baby terechtkomt, wat risico’s met zich meebrengt voor de gezondheid van de baby. Een continue lage bloeddruk tijdens de zwangerschap heeft een negatief effect op de uitkomst van de zwangerschap, inclusief doodgeboorte.

Er zijn echter veel andere mogelijke redenen voor deze negatieve gevolgen voor de gezondheid van de baby, en lage bloeddruk alleen heeft meestal geen ernstige complicaties.

Behandeling van een lage bloeddruk

Er is meestal geen medische behandeling voor lage bloeddruk tijdens de zwangerschap, maar een vrouw kan verschillende huismiddeltjes proberen om de symptomen te verlichten. Rond het derde trimester van de zwangerschap zal de bloeddruk vaak weer normaal zijn. Echter kunnen sommige vrouwen medicatie nodig hebben. Eventuele onderliggende aandoeningen die de bloeddrukdaling kunnen veroorzaken, zoals bloedarmoede of een hormonale onbalans, zullen eerst moeten worden behandeld. Als een arts vermoedt dat een bepaald medicijn een lage bloeddruk veroorzaakt, kan hij/zij een alternatief medicijn aanbieden.

Dingen die je thuis kan doen

In plaats van medische behandeling, vertrouwen veel vrouwen op dingen die ze thuis kunnen doen om hen te helpen om te gaan met lage bloeddruk.

Rusten

Vaak is het aan te raden om tijdens de zwangerschap te rusten, vooral bij een lage bloeddruk. Bij het omgaan met lage bloeddruk tijdens de zwangerschap is het belangrijk om te onthouden om dingen rustig aan te doen. De tijd nemen om ’s ochtends langzaam wakker te worden in plaats van uit bed te springen, en overdag langzaam uit de stoel of de bank opstaan kan helpen om duizeligheid of flauwvallen te voorkomen.

Als een vrouw zich flauw voelt, moet ze rustig gaan zitten of liggen om niet te vallen. Daarnaast is het belangrijk om rustig adem te blijven halen. Als je op je de linkerkant gaat liggen, kan dit ook helpen om de bloedtoevoer naar het hart te verhogen, wat kan helpen om het lichaam te stabiliseren.

Het dragen van loszittende, niet-restrictieve kleding kan ook helpen om duizeligheid en vermoeidheid te voorkomen. Sommige vrouwen kunnen merken dat het dragen van compressiekousen of kniehoge sokken de bloedsomloop kan helpen verbeteren.

Voldoende vloeistoffen

Het is cruciaal om veel vloeistoffen te drinken en om eventuele ochtendziekte of braken te behandelen. Als een lage bloeddruk misselijkheid veroorzaakt, kan warme kruidenthee helpen om de maag tot rust te brengen. Het kan ook helpen om gehydrateerd te blijven met water.

Dieet

Artsen kunnen ook aanraden om gedurende de dag veel kleine maaltijden te eten in plaats van een paar grote maaltijden. Het eten van een gevarieerd en voedzaam dieet is vooral belangrijk tijdens de zwangerschap en kan helpen de symptomen waar mogelijk te verminderen. Een arts kan ook adviseren dat een vrouw haar dagelijkse zoutinname verhoogt als ze tijdens de zwangerschap een lage bloeddruk heeft. Te veel zout kan echter een negatieve invloed hebben, dus het is essentieel om met een arts te spreken voordat je extra zout aan het dieet toevoegt.

Naar de dokter gaan bij een te lage bloeddruk tijdens de zwangerschap

Een arts zal meestal de bloeddruk van een vrouw controleren tijdens de regelmatige zwangerschapscontroles en advies of behandelingsopties geven als deze bloeddruk te laag of te hoog is. Hoge bloeddruk is een veelvoorkomend probleem in de zwangerschap.

Lage bloeddruk is normaal tijdens de zwangerschap, maar het is belangrijk om te weten wanneer je naar een dokter of verloskundige moet gaan. Iedereen die regelmatig last heeft van duizeligheid of flauwvallen moet zo snel mogelijk medische hulp inroepen.

Als een vrouw flauwvallen of duizeligheid ervaart samen met ernstige hoofdpijn, veranderingen in het gezichtsvermogen of kortademigheid, moet ze noodhulp zoeken. Pijn op de borst en gevoelens van verdoofdheid of zwakte aan de ene kant van het lichaam vereisen ook noodzorg.

Een vrouw kan ook de lage bloeddruk met een arts willen bespreken als deze tot in het derde trimester aanhoudt, of als deze gedurende een langere periode aanhoudt.

Als een vrouw een voorgeschiedenis van een lage bloeddruk heeft, moet ze dit tijdens de eerste zwangerschapscontroles aan de gezondheidsprofessional melden om er zeker van te zijn dat de bloeddruk niet te laag wordt.

Het werken met een arts of verloskundige om de symptomen van lage bloeddruk tijdens de zwangerschap te behandelen, kan helpen om zowel moeder als baby gelukkig en gezond te houden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *