Wat veroorzaakt een onrustige baby?
Soms komt het voor dat baby’s al vrij vroeg onrustig zijn. Ze kunnen moeilijk stil zitten en ze huilen veel. Je hebt bijna het idee dat je een echte huilbaby hebt.
Maar vaak is er een oorzaak voor een onrustige baby.
We zien regelmatig dat een baby oververmoeid is. Vooral als er te weinig regelmaat is. Je baby krijgt hierdoor onvoldoende slaap en wordt onrustig. Als je zelf moe bent ben je ook niet altijd gezellig meer. Te weinig slaap kan een onrustige baby veroorzaken.
Onrustige baby door vermoeidheid
Sommige baby’s worden bij vermoeidheid niet sloom of langzaam. Ze worden juist druk om zichzelf wakker te houden. Sommige ouders denken hierdoor onterecht dat ze graag aandacht willen. Maar jouw onrustige baby wil geen aandacht, maar een plekje om even tot rust te komen.
Het komt zelfs voor dat baby’s hierdoor jengelig worden en geen slaap pakken. In plaats dat ze gewoon gaan slapen blijven ze huilen of zeuren. Het lukt ze gewoon niet om op eigen kracht alsnog in slaap te vallen. Komt dit bekend voor?
Dan is de kans groot dat je baby te weinig rust krijgt.
Je kan dit natuurlijk eenvoudig testen door een paar aanpassingen te doen. De eerste tip is om te zorgen voor rust en regelmaat. Dit hoeft niet op specifieke tijden, maar zorg wel dat er een patroon is. Zorg ervoor dat er een patroon is van slapen, ontwaken, voeden en knuffelen. Daarna moet er weer tijd zijn om te rusten voor je kleintje.
Bij het rusten is het belangrijk dat je kindje echt een rustige plek krijgt. Dit is een ruimte zonder prikkels. Denk bijvoorbeeld aan een eigen slaapplek of slaapkamer. Leg je baby dus niet elke keer in de box.
Een box is om in te spelen en de slaapkamer om in te slapen.
Door een patroon zonder prikkels te creëren zal je baby rustiger worden.
Merk je de eerste signalen dat je baby moe begint te worden? Dan is het belangrijk om hiernaar te luisteren. Leg je baby bij de eerste signalen op z’n eigen bed en laat je baby hier uitrusten. Je zal merken dat je baby zich ook makkelijker aan de slaap overgeeft in z’n eigen kamer zonder prikkels.
Sommige baby’s hebben iets meer rust nodig, dan andere baby’s.
Het is absoluut niet zielig om je baby deze rust te geven en te laten slapen. Je zal merken dat de drukte rond je baby juist zorgt voor een huilbaby en onrustige baby.
Een baby geeft ook verschillende signalen af bij slaapgebrek naast huilen. Zo zal je kindje wat drukker worden, bleek zien en aan z’n oortje wrijven met een gebald vuistje. Je baby kan ook gaan jengelen en dit kan allemaal een teken zijn van vermoeidheid.
Hoelang is een baby wakker?
Hou er ook rekening mee dat een baby van 0 tot 2 weken slechts 30 tot 45 minuten wakker kan blijven. Daarna is het tijd voor rust en een prikkelarme ruimte. Een baby van 2 tot 6 weken kan 45 tot 60 minuten wakker blijven. Een baby van 3 tot 5 maanden pas 1,5 uur.
Hou rekening met deze tijden om extra rust voor je kleintje te creëren.
Heeft jouw baby geen vast drink en slaap patroon? Dan kan dit ook een oorzaak zijn van een onrustige baby. Probeer een vast patroon te creëren. Je zal merken dat je kleintje een stuk rustiger wordt met een vast patroon.
Als er geen patroon is merk je dit niet alleen in een onrustige baby. Je baby’s darmpjes zijn in het begin nog ontzettend gevoelig. Je baby kan door een ongunstig drink patroon last krijgen van z’n darmpjes. Als jouw baby extra last heeft van darmkrampjes, dan kan rust en regelmaat ook een oplossing zijn.
Reflux
Heeft jouw baby veel last van reflux? In het begin kan dit nog niet veel kwaad. 70% van de baby’s tot 4 maanden heeft last van reflux. Hierbij stroomt de voeding terug in de mond. Kleine hoeveelheden voeding worden door reflux uitgespuugd. De meeste baby’s hebben hier geen last van.
Helaas komt het soms wel voor dat reflux voor problemen kan zorgen.
Als jouw baby onrustig is, slecht drinkt en achterblijft in de groei, dan is het slim om naar de dokter te gaan. Vooral als dit in combinatie is met reflux. Dit wordt in de medische wereld gecompliceerde reflux genoemd.
Gecompliceerde reflux komt gelukkig zelden voor. Je hoeft je dus niet direct zorgen te maken als je kindje last heeft van reflux. Je kan bijvoorbeeld eerst proberen wat meer rust en regelmaat in het leven van je kleintje te creeëren.
Bij de meeste kinderen verdwijnt reflux vanzelf na 12 tot 14 maanden.
Als er wel spraken is van gecompliceerde reflux, dan wordt er aanvullend onderzoek gedaan. Vooral als de arts het vermoeden heeft dat er spraken is van de reflux ziekte. Als de reflux ziekte diagnose gesteld wordt kan er overgegaan worden op andere voeding of medicijnen.
Vaak is een andere houding tijdens het voeden al een handige oplossing voor je kleintje. Na het voeden moet een kleintje bijvoorbeeld goed rechtop gehouden worden. Dit kan reflux bijvoorbeeld voorkomen. Bij het consultatiebureau kunnen ze je advies geven over de houding bij reflux.
Darmkrampjes
Een andere veelvoorkomende kwaal bij baby’s zijn darmkrampjes. Elke baby heeft hier weleens last van. Sommige baby’s iets meer dan anderen. Als je baby er veel last van heeft kunnen de krampjes zorgen voor een onrustige baby.
Krampjes komt vaak doordat er tijdens het drinken veel lucht wordt meegezogen. Heeft jouw baby last van darmkrampjes, probeer dan eens de flessen van Dr Brown. Deze zijn speciaal gemaakt tegen darmkrampjes.
Verkrijgbaar bij
Bij darmkrampjes trekken de spieren van de darmen zich aan. Dit voelt onprettig voor je baby en kan zelfs erg vervelend zijn. Sommige baby’s beginnen hierdoor heel hard te huilen of zijn erg onrustig. Rond 6 weken is er een piek waarbij de darmkrampjes het heftigst zijn. Na 4 maanden nemen ze meestal weer af als je kleintje aan de voeding gewend is.
Je kan eventueel bij darmkrampjes proberen je baby een kleine massage op de buik te geven. Je kan hiermee de krampjes verminderen. Met je vingers maak je ronddraaiende bewegingen op de buik. Eventueel kan ook een kruik tegen de buik effect hebben.
Blijven de krampjes aanhouden en voor een onrustige baby zorgen?
Volg je moederinstinct en breng eventueel een bezoek aan de huisarts. Soms is een koemelkallergie de achterliggende reden van de darmkrampjes. De huisarts kan je hier advies over geven.
Foto van Ignacio Campo on Unsplash
Verkrijgbaar bij
Geef een reactie