pijnbestrijding bij thuisbevalling

Pijnbestrijding bij je thuisbevalling

Pijnbestrijding alleen mogelijk bij een bevalling in het ziekenhuis? Nee hoor. Ook voor, tijdens en na de bevalling zijn er methoden om ongemak en pijn te verlichten.

Natuurlijke pijnbestrijding

Onder natuurlijke pijnbestrijding vallen alle manieren om de pijn te verlichten zonder dat hiervoor speciale kennis of apparatuur nodig is. Tijdens de bevalling maakt je lichaam zelf een natuurlijke pijnstiller aan: endorfines. Als je gespannen of bang bent komt er adrenaline vrij, wat de aanmaak van die endorfines remt. Door zo goed mogelijk te ontspannen stimuleer je de aanmaak van endorfines juist. Natuurlijke manieren die hierbij kunnen helpen zijn bijvoorbeeld een warm bad of douche, massage, ademhalingstechnieken of het wisselen van houding.

TENS

TENS staat voor Transcutane Elektro Neuro Stimulatie. De TENS werkt door middel van op de rug aangebrachte zelfklevende elektroden. Hierdoor worden lichte stroomimpulsen toegediend aan bepaalde zenuwen, die op die manier gestimuleerd worden, waardoor pijnvermindering ontstaat. De elektroden worden op twee niveaus op je rug geplakt. Eén niveau voor tijdens de weeën, het tweede niveau voor tijdens de persweeën. De stroom doet geen pijn! De intensiteit van de prikkels regel je zelf, dus als je meer pijn krijgt kun je zelf de intensiteit verhogen. Veel vrouwen vinden het fijn zelf de controle hierover te hebben. Wetenschappelijke studies hebben aangetoond dat de TENS pijnverlichting geeft tijdens de bevalling. Het werkt namelijk dubbelop: de toegediende stroom zorgt ervoor dat de pijn min of meer wordt geblokkeerd, waardoor de pijn afneemt. Ook wordt de pijn bestreden door de aanmaak van lichaamseigen pijn dempende stoffen, zogenaamde endorfinen. Deze combinatie is het meest effectief. TENS is volkomen veilig voor jou en je baby. 

Hypnose

Eenvoudig voorgesteld is hypnose een zeer diepe ontspanning. Je bent sterk op jezelf geconcentreerd. Je bent zo ‘ver’ weg, dat je bijvoorbeeld niet hoort dat iemand iets tegen je zegt. In een speciale cursus hypnose of hypnobirthing leer je goed en diep te ontspannen op een simpele en doeltreffende manier. Dit kun je zelf tijdens je bevalling toepassen. Hierdoor is de pijnbeleving minder. Ook heb je meer controle over hoe je met de weeën omgaat. De bevalling beleef je overigens wel heel bewust. Je krijgt tijdens een cursus ook ademhalingsoefeningen, je leert houdingen om weeën op te vangen, contact maken met je kind en bekkenbodemoefeningen. Als je angst hebt voor de bevalling of eerdere trauma’s hebt ervaren die de bevalling in de weg kunnen staan, is hypnobirthing een aanrader. Voor meer informatie kun je terecht bij het Nederlands Gilde Voor Hypnotherapeuten of de Nederlandse Beroepsvereniging van Hypnotherapeuten.

Acupunctuur

Heb je al eens acupunctuur gedaan? Ook bij de bevalling kun je dit inzetten om pijn te bestrijden. De naaldjes van een acupuncturist kunnen de pijn overigens niet volledig wegnemen. Wel kunnen ze ervoor zorgen dat de pijn minder wordt. Je kunt het dus beter verdragen. Overleg met je acupuncturist of hij/zij bij je bevalling aanwezig wil zijn. Voor namen en adressen kun je terecht bij de Nederlandse Vereniging voor Acupunctuur.

misschien wil je dit ook weten:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *