sporten na de bevalling

Sporten na de bevalling

Hoe zit het nu na de zwangerschap en de bevalling met sporten? Bij een natuurlijk bevalling zonder complicaties kan je in principe na 6 weken weer beginnen met sporten. Wacht wel altijd eerst de na controles af met de verloskundige of de gynaecoloog. Ga bij een keizersnee uit van 8 tot 10 weken na de bevalling!

Hoe word je weer fit? Hier onder enkele do’s en dont’s!

Do’s

Train je bekkenbodemspieren

Tijdens de bevalling hebben ook je bekkenbodemspieren een behoorlijke stretch doorstaan. Het is dus belangrijk om naast je buik ook deze spiergroep te trainen. Je kunt dit gewoon doen terwijl je op de bank zit en doet alsof je je plas ophoudt. Je kunt je bekkenbodemspieren ook trainen door een hip raise, lunge of squat te doen!

Joggen met de babywagen

Na de bevalling is het niet heel verstandig om kilometers lang hard te lopen of intens te sporten. Je kunt wel de wandeling met je baby actiever maken door te joggen terwijl je de kinderwagen duwt. Nu heb je quality time met je kind en je bent sportief bezig. Twee vliegen in één klap dus!

Planken

Omdat je gevoelige polsen hebt na de bevalling, door de hormonale veranderingen, zijn eenvoudige sit-ups (crunches) en high planken een no-go. Een low plank, dus planken door op je ellebogen te leunen, is wel heel goed voor je buikspieren en bekkenbodemspieren. Low planken is een DO!

Dont’s

Begin niet met intensieve trainingen

Oefeningen waarbij je veel moet rennen en springen zijn net een stapje te heftig. Na de zwangerschap zit je lichaam namelijk vol met hormonen, dus je kunt deze moves nog maar beter laten voor wat het is. Het is verstandig om je bekkenbodemspieren weer te laten herstellen. Je kunt simpele oefeningen waarmee je je lichaam en spieren niet te veel belast altijd doen!

Geen gewicht op je polsen

Wanneer je je kind vasthoudt, heen en weer wiegt of wanneer je je kind eten geeft, maak je al veel gebruik van je polsen. Om te voorkomen dat je polsen overbelast raken, kun je oefeningen zoals high planks, push-ups en tricep dips maar beter niet te vaak doen.

Crunches doen

Het doen van sit-ups (crunches) is niet verstandig vlak na de bevalling, dit komt omdat de buikspieren tijdens de zwangerschap door de gegroeide baarmoeder verticaal in drieën worden gedeeld. Om dit goed te laten herstellen, is het verstandig geen oefeningen te doen waarbij je je buikspieren dicht naar elkaar toe brengt of je core moet draaien.

Tot slot, luister goed naar je lichaam. Mocht je aanvoelen dat het niet meer gaat neem dan pauze of stop en ga de volgende keer weer verder. Belast je lichaam niet te veel als het aangeeft dat het genoeg is. Geniet van de momenten dat je sport en zorg dat het ook leuk blijft. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *