Vragen zwangerschap
De zwangerschap is een leuke, maar ook zeker spannende periode voor veel vrouwen. Er gebeurt van alles met je lijf en je wilt het beste voor jou en je baby. Veel dingen kun je als zwangere vrouw gewoon blijven doen, maar er zijn een aantal punten waar je wel rekening mee moet houden tijdens de zwangerschap. Hier zijn veel vragen over. Hieronder hebben wij de meest gestelde vragen gezet:
Moet ik verplicht een zwangerschapscursus volgen?
Laten we daar meteen duidelijker over zijn: Nee. Een zwangerschapscursus is niet verplicht. Het is echter wel, zeker als het je 1e kindje is, een aanrader. Niet alleen leer je technieken voor tijdens de bevalling. De cursus is ook een momentje voor jezelf, een momentje waar je van je zwangerschap kan genieten zonder allerlei randzaken. Er zis veel mogelijk. Kijk goed welke zwangerschapscursus er bij jou en je partner past.
Inhoudsopgave
Tot wanneer kun je vliegen tijdens de zwangerschap?
Je kunt tijdens de zwangerschap gewoon vliegen. Wel zijn er een aantal regels. Tot 28 weken zwangerschap kun je gewoon veilig vliegen. Vanaf 36 weken zwangerschap is het niet meer toegestaan om te vliegen. De kans op bevallen wordt steeds groter en in een vliegtuig is niet de juiste zorg aanwezig om te kunnen helpen bij een bevalling.
Tussen de 28 weken en 36 weken zwangerschap is er vaak een zwangerschapsverklaring nodig van een arts of verloskundige.
Informeer wel altijd van tevoren even bij de vliegmaatschappij wat de regels en afspraken zijn. Dit kan namelijk per vliegmaatschappij verschillen.
Mag je nagellak gebruiken tijdens de zwangerschap?
Het antwoord hierop is ja. In nagellak zitten wel stofjes die bij grote hoeveelheden schadelijk kunnen zijn, maar dit is niet het geval bij het gewoon lakken van je nagels.
Het is wel goed om nagellak remover zonder aceton te gebruiken. Er is op dit moment nog te weinig onderzoek gedaan naar de gevolgen van het gebruik van aceton tijdens de zwangerschap. Daarom wordt geadviseerd om hier voorzichtig mee te zijn.
Kun je tijdens de zwangerschap naar de sauna?
Het is aan te raden om tijdens het eerste trimester even niet naar de sauna te gaan. In de sauna stijgt de temperatuur van je lichaam. Deze snelle verandering van je lichaamstemperatuur zijn invloeden van buitenaf en in de eerste weken van de zwangerschap kunnen er complicaties optreden. Wees hier dus voorzichtig mee.
Vermijd de sauna ook als je lichaam hier niet aan gewend is. Is je lichaam wel gewend aan een sauna dan kun je gewoon naar de sauna gaan, maar let er wel op dat je niet te lang in de hete ruimte blijft. Vermijd ook even de sauna’s met de hoogste temperaturen.
Het gebruik van een infrarood sauna wordt ook afgeraden. Dit vanwege de stralingen. Deze stralingen zijn niet goed voor je baby.
Kun je onder de zonnebank tijdens de zwangerschap?
Bij zonnen onder de zonnebank of gewoon buiten in de zon komt UV straling vrij. Deze UV straling zorgt ervoor dat je verkleurt. Deze straling is niet gevaarlijk voor je baby, omdat de straling wordt tegengehouden in de buik. Wel zijn er een paar andere punten waar je op moet letten. De straling van de zon of zonnebank zorgt er namelijk voor dat de lichaamstemperatuur stijgt. Deze stijging van temperatuur kan wel schadelijk zijn voor je baby. Denk hierbij bijvoorbeeld aan vroeggeboorte of eventuele afwijkingen bij je baby. Wees hier dus altijd voorzichtig mee.
Daarnaast zorgt UV straling voor een zwangerschapsmasker. Dit zijn pigmentvlekken in het gezicht. Deze pigmentvlekken verdwijnen soms na de zwangerschap, maar deze vlekken kunnen ook blijven.
Is het veilig om te sporten tijdens de zwangerschap?
Je kunt sporten tijdens de zwangerschap, maar het is wel goed om te kijken wat goed is voor je lichaam. Ook zijn er sporten die gewoon te gevaarlijk voor je zijn tijdens de zwangerschap. Wandelen, fietsen en zwemmen zijn sporten die je over het algemeen je hele zwangerschap kunt blijven doen, omdat dit het minst van je lichaam vraagt. Daarnaast zijn er ook speciale sporten ontwikkelt voor tijdens de zwangerschap. Denk hierbij bijvoorbeeld aan zwangerschapsyoga.
Mag je fietsen tijdens de zwangerschap?
Fietsen tijdens de zwangerschap mag zeker. Fietsen is erg fijn, omdat er op deze manier geen druk op de gewrichten komt te staan. Fietsen is dan dus ook zeker een aanrader.
Blijf altijd naar je lichaam luisteren. Mocht je merken dat je snel vermoeid bent of andere klachten hebt, dan is het aan te raden om wat voorzichtiger te zijn.
Ook als je moeite krijgen met op- en afstappen is het aan te raden om niet meer te gaan fietsen. De kans om te vallen met je dikke buik wordt dan steeds groter.
Haren verven, is dit veilig?
Je kunt je haar gewoon verven tijdens de zwangerschap. De stoffen die in verf zitten zijn niet altijd goed, maar de hoeveelheid stoffen die in de bloedbaan van je kindje kunnen komen is niet schadelijk voor je baby. Kies vooral wat je zelf fijn vindt.
Mag je de kattenbak verschonen tijdens de zwangerschap?
Het is echt niet verstandig om de kattenbak te verschonen tijdens de zwangerschap. In de ontlasting van een kat kunnen namelijk sporten zitten van een bepaald parasiet. Mocht je toch besmet raken, dan kan dit een verhoogde kans hebben op bepaalde afwijkingen. Vroeg tijdens de zwangerschap kan dit zelf eindigen in een miskraam.
Is tuinieren veilig tijdens de zwangerschap?
Je kunt tuinieren tijdens de zwangerschap. Wel is het belangrijk om voorzichtig te zijn. Draag bijvoorbeeld altijd handschoenen en was je handen grondig na het tuinieren. In de tuin kunnen sporten zitten van kattenpoep.
Gebruik ook alleen natuurlijke bestrijdingsmiddelen in de tuin mocht je dit nodig hebben.
Tijdens de zwangerschap mogen dus een hoop dingen gewoon, mits je dit op een veilige manier doet.
We hopen dat we antwoord hebben kunnen geven op de meest gestelde vragen tijdens de zwangerschap. Mocht je nog twijfelen, neem dan altijd even contact op met je huisarts of verloskundige.
Geef een reactie