11 Opvoedtips voor de alleenstaande ouder
De opvoeding van een kindje is voor veel ouders de grootste uitdaging van hun leven. Ineens zijn ze verantwoordelijk voor de ontwikkeling en opvoeding van een mensje. Maar als je er alleen voor staat is de uitdaging nog veel groter. Je hebt niemand om problemen mee te delen of de taken mee te verdelen.
De meeste boeken over de opvoeding zijn gericht op ouders. Je leest er tips hoe je de taken het beste kan verdelen en de opvoeding aan kan pakken. Helaas is het lang niet overal zo dat je samen de opvoeding van een kindje regelt. Soms ben je alleen verantwoordelijk voor de opvoeding van je kindje. Daarom speciaal voor jou 11 opvoedtips voor de alleenstaande ouder.
- Tip Durf om hulp te vragen
- Tip Vraag om feedback
- Tip Houd de financiën onder controle
- Tip Denk in mogelijkheden
- Tip Maak goede afspraken met je ex-partner
- Tip Wees voorzichtig met nieuwe liefdes
- Tip Ontmoet andere alleenstaande ouders
- Tip Wijs een voogd aan
- Tip Neem een coach
- Tip Rust, regelmaat en structuur
- Tip Schaam je niet
Tip 1. Durf om hulp te vragen
De eerste tip die we je graag geven is: durf om hulp te vragen. Het is als alleenstaande ouder best lastig om alles dagelijks te laten rollen. Je leven staat echt volledig in het teken van jouw kleintje. Maar soms heb je ook als eenoudergezin behoefte aan tijd voor jezelf.
Maak ook echt tijd vrij voor jezelf in de agenda. Plan gerust dat avondje stappen met je vriendinnen. Er is altijd wel iemand in de buurt die het leuk vindt om een keer op te passen. Misschien kan je kindje wel logeren bij opa en oma. Het is vooral belangrijk om te durven om soms om hulp te vragen.
Laat niet echt alles om je kindje draaien maar zorg er ook voor dat er tijd voor jezelf is. Je zal merken dat dit ook beter voor je kindje is. Als je wat tijd voor jezelf vrijmaakt zal je zelf ook beter in je vel zitten. Dit merkt je kindje direct doordat je veel meer kan hebben. Durf dus gerust eens om hulp te vragen en een avondje vrij te nemen.
Tip 2. Vraag om feedback
Tip twee waar je als alleenstaande ouder vaak tegenaan kan lopen is dat het lastig is om de opvoeding te bespreken. Er komt altijd een moment dat je als ouder ergens tegenaan loopt. Normaal zou je dit kunnen delen met je partner, maar nu heb je niemand om het probleem mee te bespreken.
Je krijgt ook nooit feedback van een partner over de verzorging van een kind. Dit kan je ook onzeker maken omdat je niet weet of je het eigenlijk wel goed doet. Zorg er daarom voor dat je iemand hebt om dit soort dingen mee te bespreken.
Neem een goede vriendin met kinderen in vertrouwen of praat erover met je eigen ouders.
Je kan zo om feedback vragen en je onzekerheid wegnemen. Merk je dat er niemand in je omgeving is om hierover in gesprek te gaan? Er zijn online praatgroepen voor eenoudergezinnen waarbij je problemen met andere kan bespreken. Zo is er de website ouderalleen en hun afgesloten Facebook community Hun eigen ervaring kan je verder helpen met problemen waar je tegenaan loopt.
Tip 3. Houd de financiën onder controle
Tip drie is om als alleenstaande ouder je financiën goed onder controle te houden. Als je alleen voor de verzorging van je kindje zorgt kan het geld soms een probleem zijn. Het is daarom belangrijk om je financiën goed onder controle te houden.
Als je alleen voor de zorg voor je kindje staat heb je soms recht op extra toeslagen. Het kan slim zijn om dit even uit te zoeken. Elke euro is toch meegenomen als je alleen voor je kindje zorgt.
Tip 4. Denk in mogelijkheden
Tip vier is om als alleenstaande ouder vooral in mogelijkheden te denken. Als alleenstaande ouder denk je vaak dat iets niet mogelijk is omdat je er alleen voor staat. Maar dit hoeft absoluut niet. Stel je wilt sporten om je hoofd leeg te maken?
Bij verschillende sportscholen is er een oppasservice waar je gebruik van kan maken.
Maar je kan ook samen met je kindje sporten als je wat extra beweging nodig hebt. Maak bijvoorbeeld een lange wandeling door het bos. Je kindje blij en jij krijgt wat extra beweging. Of ga gezellig samen zwemmen in het zwembad. Je doet zo activiteiten waar jullie samen iets aan hebben.
Tip 5. Maak goede afspraken met je ex-partner
Tip vijf is handig als je van je partner gescheiden bent. Zorg ervoor dat er goede afspraken komen over de opvoeding van jullie kindje. Probeer samen op één lijn te zitten bij de opvoeding van je kindje.
Maak ook afspraken over de kosten van de verzorging van je kindje. Als jullie getrouwd waren is je partner officieel verplicht om alimentatie voor je kindje te betalen. De rechter bepaalt de hoogte van het bedrag. Dit geld kan je gebruiken voor de verzorging van je kindje.
Als je niet getrouwd geweest bent kan je ook afspraken maken over de kosten voor de zorg van je kindje. Het is belangrijk om hier duidelijk afspraken over te maken. Jullie zijn beide verantwoordelijk voor de zorg van jullie kindje.
Probeer ook je kindje tijd met je ex niet te ontnemen. Het is belangrijk voor de ontwikkeling van je kindje dat ook je ex nog steeds in zijn of haar leven is. Moedig het gerust aan dat ze samen leuke activiteiten ondernemen.
Tip 6. Wees voorzichtig met nieuwe liefdes
Tip zes is handig als er een nieuwe partner in je leven is. Als je verliefd bent, dan is het belangrijk om hier niet direct je kindje in te betrekken. Je weet nog niet hoe de relatie gaat lopen en of je nieuwe partner definitief in het leven van je kindje blijft.
Zorg ervoor dat jullie er allemaal aan toe zijn om elkaar te ontmoeten. Jij moet er klaar voor zijn om je nieuwe partner aan je kindje voor te stellen. Maar je nieuwe partner moet er ook klaar voor zijn om binnen je gezin te treden. Overhaast hierin niets en leer elkaar eerst goed kennen.
Eventueel kan je eerst een dag met je nieuwe partner en kindje doorbrengen en hem voorstellen als een vriend. Je kindje hoeft nog niet direct te weten dat het om je nieuwe partner gaat. Vooral als je nog niet zeker weet of je partner in je leven blijft.
Tip 7. Ontmoet andere alleenstaande ouders
Tip zeven is vooral belangrijk voor de alleenstaande ouder die zich sociaal buitensluit. Soms draait alles volledig om je kindje. Je hebt geen tijd meer voor vriendinnen of je vrienden begrijpen je situatie niet. Het is dan fijn om kennis te maken met andere eenoudergezinnen.
Er zijn speciale mama of papa cafés waarbij je kleintje mee kan nemen en andere eenoudergezinnen kan ontmoeten. Het fijne is dat jullie samen in hetzelfde schuitje zitten.
Dit maakt het fijn om erover met elkaar te praten en ervoor elkaar te zijn.
Je voelt je meer begrepen als je in gesprek gaat met andere eenoudergezinnen. Vriendinnen kunnen proberen het te begrijpen, maar je begrijpt het pas echt als je in dezelfde situatie zit.
Hou er rekening mee dat je er vooral niet alleen instaat. 1 op de 10 gezinnen bestaat uit een eenoudergezin. Dit betekent dat in een schoolklas minimaal twee kinderen zitten met maar één ouder in hun leven.
Tip 8. Wijs een voogd aan
Tip acht is ook om goede afspraken te maken als jouw iets overkomt. Wat gebeurt er met je kindje als jij komt te overlijden? Als je ex nog in het spel is kan hij de zorg overnemen. Maar wat als je ex niet in het leven van je kindje is of als je weduwe of weduwnaar bent?
Zorg ervoor dat alles goed geregeld is als je zelf iets overkomt. Ga hiervoor naar de notaris en wijs een voogd aan. Een voogd krijgt de zorg over jouw kindje als jouw iets overkomt. Vaak denk je hier niet echt over na, maar vooral als je er alleen voor staat is het belangrijk alles goed te regelen.
Tip 9. Neem een coach
Tip negen is voor een alleenstaande ouder die het vooral mentaal even niet meer trekt. Ze merken dat de stress hun teveel wordt en het feit dat ze de zorg met niemand delen. Durf hiervoor aan de bel te trekken en naar de officiële instanties te gaan.
Bij het spreekuur van het consultatiebureau kan je een afspraak maken om hierover te praten. Je kan eventueel naar een professionele coach gaan die je hierin kan ondersteunen. Een coach die je kan helpen om je verhaal bij kwijt te kunnen. Maar je ook handvaten kan geven hoe je de zorg aan kan pakken.
Tip 10. Rust, regelmaat en structuur
Tip tien is niet alleen belangrijk voor een alleenstaande ouder, maar geldt voor iedere ouder: creëer veel rust en regelmaat. Als eenouder kan je niet overal tegelijk aanwezig zijn.
Probeer daarom rust, regelmaat en structuur in de zorg van je kindje te creëren.
Plan vooraf je week in en kijk hoe je alles gaat regelen. Bedenk eventueel al de voeding per dag en kook soms op een vrije zondag al voor de hele week. Dit bespaart je veel tijd als je ook nog moet koken en werken. Maak eventueel gebruik van een speciale familieplanner om afspraken voor het gezin te plannen.
Tip 11. Schaam je niet
Tip elf is vooral dat je over je schaamte heen moet stappen om hulp aan te nemen of erom te vragen. In je omgeving snappen ze het best dat het lastig is om in je eentje een kindje op te voeden. Durf gerust om hulp te vragen en probeer je vrienden, buren en familie op te trommelen als je het even niet meer red. Er zijn moment dat je jezelf niet in tweeën kan splitsen. Het is dan fijn als je een vangnet van vrienden en familie in de buurt hebt.
Foto: Guillaume de Germain on Unsplash
Geef een reactie