Aankleedkussen voor je baby

Ben je bezig met het inrichten van de babykamer? De kans is groot dat het aankleedkussen voor je kindje één van de eerste zaken is die je aanschaft. Het is een onmisbaar item in iedere babykamer! Iedere keer als je de baby verschoont, wast of deze aankleedt, heb je het aankleedkussen nodig. Waarop moet je letten bij het kopen van een aankleedkussen? Is een aankleedkussen van HEMA aan te raden, of is het slimmer om voor een duurder model BéBé Jou aankleedkussen te kiezen? In dit artikel lees je er meer over! 

Tip: schaf direct twee aankleedkussens aan, zodat je het kind op verschillende plekken in huis kunt verschonen. Je wilt niet iedere keer naar de babykamer moeten lopen, als je kind een schone luier nodig heeft. Leg het tweede aankleedkussen beneden neer, of leg er standaard eentje in de auto voor een bezoek aan opa en oma. 

Gebruik van een aankleedkussen 

Vaak staat het aankleedkussen, welke men ook wel een verzorgingskussen of waskussen noemt, als één van de eerste items op de babyuitzetlijst. Niet voor niets! Gemiddeld verbruikt je kind zo’n 5.000 tot 5.500 luiers, voordat deze volledig zindelijk is. Het geeft direct goed weer, hoe vaak je de baby op het aankleedkussen zal leggen om deze te verschonen. Niet alleen voor jou als ouder is het aankleedkussen belangrijk. Ook je kind heeft baat bij een comfortabel verzorgingskussen. Immers, de commode in de babykamer zal weinig comfort bieden als je het kind hierop verschoont of wast. Om je kindje zich prettig te laten voelen, wordt een aankleedkussen vaak gevuld met schuimmateriaal. De kwaliteit en het comfort van dit schuimmateriaal kan per merk aankleedkussen verschillen. 

Naast het feit dat het aankleedkussen het jonge kind enig comfort moet bieden, wil je er zeker van zijn dat deze veilig is. Het is om deze reden dat aankleedkussens aan beide zijkanten een opstaande rand hebben. Deze rand helpt je te voorkomen dat het kind van het aankleedkussen af kan rollen. 

Formaat van een aankleedkussen 

De meeste aankleedkussens hebben een formaat, welke goed aansluit op het gemiddelde formaat van een commode. Het is belangrijk bij de aankoop van een aankleedkussen rekening te houden met beide afmetingen. Je wilt voorkomen dat het aankleedkussen uitsteekt. Dit zou tot gevaarlijke situaties kunnen leiden! Ben je voornemens het kind voornamelijk op tafel te verschonen, in plaats van op de commode? In dat geval kun je overwegen om voor een iets groter model aankleedkussen te kiezen. Het geeft je meer ruimte en voorkomt dat de tafel vies wordt. 

Schoonmaken van een aankleedkussen 

Waar de binnenzijde van een aankleedkussen voor baby’s vaak gemaakt is van schuimmateriaal, kiest men voor de buitenzijde voor het gebruik van stevig plastic. Het voordeel van plastic is dat dit materiaal waterafstotend werkt. Op deze manier blijft de binnenzijde van het aankleedkussen schoon en hoef je deze niet eens per paar maanden te vervangen. 

Daar het plastic het comfort voor je kindje vermindert, combineren veel mensen hun aankleedkussen met een bijpassende hoes. De hoes voor een aankleedkussen is gemaakt van teddy badstof of bijvoorbeeld katoen. Lekker zacht aan het lijfje van je baby! 

Tips bij het kopen van hoes aankleedkussen 

Bij de aankoop van een hoes voor het aankleedkussen wil je er niet alleen zeker van zijn dat de stof zacht is. Ook wil je dat de hoes te wassen is in de wasmachine. Kies voor een goede kwaliteit hoes, om te voorkomen dat deze al snel verwassen raakt. Ga ervan uit, dat je de hoes zeker eens per paar dagen in de wasmand zal gooien. Ook direct een goede reden om voor de aankoop van meerdere hoezen voor je aankleedkussen te kiezen. Zo heb je er altijd een paar in de kast liggen. Een hoes voor je aankleedkussen hoeft niet duur te zijn. Een wit model koop je vaak al voor een paar euro bij de HEMA of Prénatal. Ga je voor een stijlvolle hoes met patroon? In dat geval betaal je er iets meer over. 

Beste aankleedkussens voor je baby 

Aankleedkussens worden door verschillende merken en winkels verkocht. Zoals eerder genoemd volstaat een goedkoper model aankleedkussen van HEMA voor veel baby’s. Je combineert het aankleedkussen met een leuke, bijpassende HEMA hoes. Voor dit model aankleedkussen betaal je gemiddeld zo’n 10 tot 15 euro. Qua prijs vergelijkbaar met de producten van HEMA, is een Prénatal aankleedkussen. Ook hiervoor betaal je tussen de 10 en 15 euro. 

Aanzienlijk duurder is een BéBé Jou aankleedkussen, waarvoor je al snel tussen de 20 en 25 euro betaalt. Deze aankleedkussens worden gemaakt van elastisch comfortschuim, wat je jonge kind meer comfort biedt dan de modellen van HEMA en het basismodel van Prénatal. Daarbij is het kussen net iets langer, wat de kans verkleint dat je kast of bijvoorbeeld tafel vies worden. Je kunt kiezen voor een BéBé Jou aankleedkussen en deze combineren met de simpele witte hoezen voor het kussen. Zo bespaar je op de stijl van de hoes en bied je het kind meer comfort.