Baby box

Bron Baby box hoofdfoto: cabino box wit

Een baby box is een bijna noodzakelijk item van je baby uitzet. Niet iedereen zal een box nemen maar in Nederland gebruikt zeker ruim 95% een box. Een box is een veilig plek in je woonkamer waar je je baby even neer kan leggen. Waar je baby zich veilig kan vermaken als jij aan het koken of met het huishouden bezig bent. En zeker als je al grotere kinderen hebt is een baby box de perfecte plek waar je jongste veilig kan spelen en slapen.



Waar moet een baby box aan voldoen?

In Nederland kennen we een aantal veiligheidseisen voor een box. Deze eisen zorgen ervoor dat we onze kinderen een veilige plek kunnen geven. Nu lijkt een box een simpel product en lijkt er niet zoveel mis te kunnen gaan maar dit komt ook mede door de eisen. Want in deze eisen staat bijvoorbeeld hoe breed de spijlen mogen zijn. Dit voorkomt dat je kindje vast kan komen te zitten tussen de spijlen. Ook het ophangsysteem voor de bodem moet veilig zijn. Je moet er niet aan denken dat je je baby neerlegt en de bodem zakt naar beneden. De bodem moet wel naar beneden kunnen want als je baby gaat omdraaien moet de bodem naar beneden. Ook als je baby gaat zitten en leert staan moet de bodem wederom verlaagd worden. Het is daarom handig om een box te kiezen die meerdere standen heeft.

Maar wat zijn nu precies die veiligheidseisen voor een baby box:

  • Tussen de bodem en de wand mag niet meer dan 0,5 cm zitten
  • Voor de diepte geldt, minimaal 60 cm diep als de bodem op zijn laagst punt staat gemeten vanaf de bodem tot aan de bovenkant van de box. Staat de bodem op de hoogste stand dan moet de afstand van de bodem tot de rand van de box minimaal 30 cm zijn.
  • Voor het instellen van de bodem moet gereedschap noodzakelijk zijn.
  • Net als bij een ledikant worden er eisen gesteld aan de afstand van de spijlen. Voor een box is de afstand tussen de spijlen tussen de 4,5 en 6,5 cm.
  • Je legt je kindje niet zo op de bodem maar bedekt deze met een boxkleed of boxmatras. Deze moet geheel passend zijn aan de bodem zodat je baby er niet onder kan komen te liggen
  • Heb je een 2e hands box of heb je de box geverfd kijk dan goed of er nergens losse verf of houtsplinters zitten.
  • Is de box inklapbaar zorg dan ten aller tijde dat alles goed gemonteerd is.

Kleuren baby box

Omdat we de box in onze woonkamer zetten moet hij wel enigszins matchen met ons interieur. Gelukkig is er een groot aanbod aan baby boxen dus er is er altijd wel een die bij jouw interieur past. Er zijn drie veel voorkomende kleuren te koop:

Een witte box

Waarschijnlijk de meeste verkochte kleur. Het assortiment aan witte boxen is ook enorm. Het voordeel van een witte box, hij past bijna bij elke interieur. En de baby box hoeft niet geheel wit te zijn. Je kan ook kiezen voor een witte box met gekleurde pootjes

Een zwarte box

Houdt je meer van een stoer en industrieel interieur dan past een zwarte baby box goed bij jou. Het assortiment is echter wel een stuk kleiner dan een witte box. Gelukkig zijn er nog wel in verschillende uitvoeringen zoals een ronde box of een baby box me opberglades er onder.

Een houtkleurige box.

Net als zwart is het aanbod houten boxen ook een stuk kleiner. Toch zijn ze er wel, je moet alleen goed zoeken. Wij vonden in ieder geval deze hele leuke houten babybox. Niet alleen praktisch maar ook meteen een gezellige sfeermaker:

Naast de kleur zijn er twee vormen te koop:

Een vierkante babybox:

Deze vorm is de meest verkochte baby box. Een vierkante babybox heeft veel voordelen. Hij past makkelijk in een hoek en geeft je veel opbergmogelijkheden. Bij een vierkante box kan je speelgoed opbergen in de hoeken. Je kind ligt in het midden waardoor de hoeken vrij zijn. Dat kan bij een ronde babybox niet. Ook kan je alleen een vierkante baby box met lade kopen. Dat is bij een ronde niet mogelijk. Een vierkante box met lades geeft je weer meer opbergmogelijkheid. Dat is wel handig als je huis niet zo groot is.


Een ronde babybox:

Een ronde box oogt vaak kleiner. Dat kan goed uitkomen als je niet een hele grote woning hebt. Verder verschilt de ronde box niet heel erg van de vierkante baby box. Al zul je wel iets harder moeten zoeken naar leuke boxkleden want voor een ronde bos is er nog niet zo’n groot aanbod.

Zachte bodem babybox

Bij de aanschaf van een box zit vaak geen bodembedekker. De bodem is een hard plank. Er zijn verschillende manieren hoe je kan zorgen voor een zachte bodem. Je kan kiezen voor een baby box matras of voor een boxkleed. Het assortiment van vooral de boxkleden is erg groot. Of je gaat voor een boxmatras of een boxkleed ligt aan jou. Om een boxmatras doe je een hoes die is makkelijker te wassen dan een boxkleed. Een boxkleed is echter weer vaker bedrukt met leuke design en heeft soms zelf speeltjes in het kleed zelf zitten.

Speelgoed box

Je kindje brengt veel tijd door in de box. Vanaf dag 1 zal dit haar/zijn speelplek zijn. Als je baby nog klein is kan je een boxmobiel boven de box hangen. Aan een boxmobiel hangen knuffeltjes/speeltjes die ronddraaien. Vaak zit er ook een muziekje in de mobiel. En bij de luxere versies kan je zelfs kiezen uit meerdere deuntjes.

Als je kind ouder wordt komt er steeds meer speelgoed in de box. Om te voorkomen dat de baby box te vol wordt kan je een boxzak aan de zijkant hangen waar je het speelgoed in doet. Wissel dan 1x in de zoveel tijd het speelgoed om zodat je kind uitgedaagd wordt. Wil je geen boxzak dan kan je ook kiezen voor manden onder de box.

Veel gestelde vragen babybox:

Waarom zou ik een baby box kopen? Is dit echt noodzakelijk?

Niet overal is de babybox populair. In veel andere landen ligt de baby op de grond, in bed of in de kinderwagen. Hier in Nederland gebruikt echter het meerderdeel van de ouders een box. Hij is ideaal als veilige haven voor je kind als jij kookt of met andere dingen bezig bent. We snappen dat een box een sta in de weg kan zijn maar onthoudt goed, het is vaak maar voor een korte periode. Daarna kan je kindje gewoon veilig op de grond spelen.

Wat is een veilige plek voor de box?

Zet de box nooit te dicht bij de verwarming, bij kamerplanten of bij bijvoorbeeld een touw voor de gordijnen. Kijk goed of er gevaar in de buurt van de box is. Ook een stopcontact dient afgeschermd te zijn met een kinderbeveiliging. Probeer ook beesten uit de box te houden. Zeker met katten is dit niet makkelijk. Een oud trucje wat soms helpt: zet de box al neer voordat de baby geboren is en vul deze met ballonnen. De kat zal schrikken als hij er in springt en hierdoor de box vermijden. Dit helpt niet bij elke kat maar is het proberen waard.

Kan ik mijn baby ook in de box laten slapen?

We snappen dat jonge baby’s veel slapen en dat je je baby niet elke keer naar boven brengt. Maar zodra er een ritme in komt van 2 slaapjes per dag is het raadzaam om je kindje naar bed te brengen. Zo weet hij /zij dat de box er is om te spelen en zijn/haar bed er is om te slapen. Daarbij is de slaapkamer vaak een stuk rustiger waardoor je baby beter kan slapen.

Is het verstandig om een 2e hands box te kopen?

Het aanbod aan 2e hands baby boxen is groot. Als je op marktplaats gaat kijken is er in elke kleur, elke vorm en elke prijsklasse wel een box te vinden. Er zijn wel een aantal criteria waar je op moet letten bij de aankoop van een 2e hands box. Zo moet hij nog wel veilig zijn. Alle montagepunten moeten goed zijn, niet roestig of aangetast door bijvoorbeeld houtrot. Als je een 2e hands box gaat kopen vraag dan of ze hem in elkaar gezet neer willen zetten zodat je alle punten kan controleren.

Zet ik ook een box neer bij mijn ouders die oppassen?

Mijn ouders passen elke week 1 dag op. Is het slim om hier dan ook een baby box neer te zetten?
Gelukkig zijn er ook opklapbare babyboxen. Je ouders kunnen deze na de dag oppassen weer inklappen. Deze inklapbare baby box is overigens ook ideaal als je op vakantie gaat.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *