Baby box wit

Een Baby box wit is een belangrijk onderdeel van de babyuitzet. Dit geldt echter niet voor iedereen. In het buitenland wordt namelijk heel vaak geen box gebruikt. Daar liggen de baby’s in een wiegje, in de kinderwagen of op een kleedje. Nu hebben wij in Nederland natuurlijk geluk dat onze huiskamer de ruimte biedt voor een box. En vanuit onze opvoeding zijn we het ook gewent om een baby box te gebruiken. Wij lagen zelf al baby ook allemaal in een box. Er zijn zelfs gezinnen die naast een familiewieg ook een familiebox hebben. Een baby box die al generaties meegaat.

Witte baby box

Vroeger was de baby box van hout. Tegenwoordig zien we vaak een baby box wit. Deze passen beter bij ons interieur. Vroeger, in de tijd dat wij zelfs baby waren, bestond het interieur uit houten meubels, vloerbedekking en veel retro kleurtjes zoals oranje en bruin. Hout paste daar beter bij. Tegenwoordig zijn we meer van de moderne Jan des Bouvrie interieurs. En ook de baby branche heeft zich hierop aangepast. Zeker 60 % van het assortiment bestaat uit een witte baby box. Dat komt ook omdat een baby box wit gewoon prima bij elk interieur past. Met een boxkleed, boxspeelgoedzak of mooie manden onder de box laat je de baby box helemaal bij je interieur passen.

Zoals al eerder aangegeven wordt niet overal gebruik gemaakt van een baby box. Toch zijn wij dit gewent. We vinden het fijn om onze kinderen bij ons in de ruimte te hebben. Van baby af aan laten we de kinderen al “vertoeven” in de huiskamer. In andere landen brengen baby meer tijd door in de babykamer. Wij laten toch al snel onze kinderen in de box een dutje doen. Hoe makkelijk is dit want op deze manier hebben we ons kindje altijd bij ons. En zeker als onze baby groter wordt maken we nog meer gebruik van de babybox wit. We creëren dan een gezellige veilige speelplek. In de box heeft je kind een afgebakende plek waar hij/zij rustig met zijn speelgoed kan spelen. Daarnaast helpt de box ook bij de ontwikkeling. Voor veel kinderen is het de plek om te gaan leren staan.

Vormen baby box wit

De box is er in verschillende soorten. De baby box wit is in de volgende vormen verkrijgbaar:

  • vierkante vorm
  • ronde vorm
  • ovale vorm

Vierkante baby box wit

De meest verkochte boxen zijn vierkant van vorm. Vierkant geeft je het gevoel dat je meer ruimte hebt. Daarbij is de keuze aan boxkleden met een vierkante box uitgebreider. Ook de accessoires zijn soms makkelijker aan een vierkante box te plaatsen. Denk daarbij aan een boxzak, een boxmobiel of boxspeelgoed zoals een activity speelbord.

Een vierkante box kan je ook iets makkelijker in een hoekje plaatsen dan een ronde box.

Ronde baby box

Een ronde box neemt niet meer ruimte in dan een vierkante box. Over het algemeen zijn de ronde boxen wat betreft oppervlakte net zo groot als de vierkante box. De diameter is vaak net zo graag als een vierkant box. Wel mis je natuurlijk de hoekjes die vaak de ideale plek zijn voor het opbergen van speelgoed. Een ronde box kan sneller rommelig ogen. Voor de ontwikkeling van je baby maakt het niet uit of je een ronde of vierkante box neemt. Je kindje kan in beide boxen zich optrekken aan de spijlen om te leren zitten en staan. En ook het goudvis principe, een ronde vorm maakt je gek, gaat bij een baby niet op. Je baby wordt echt niet dol als hij/zij in een ronde box rondjes gaat lopen.

Baby box wit met lade

Naast de vorm kan je ook kiezen voor extra opties. Zo is het mogelijk om lades onder je box te plaatsen. Dit kan erg makkelijk zijn voor het opbergen van speelgoed. En als je baby nog klein is zou je hier luiers, luierdoekjes en hydrofielluiers in op kunnen bergen. Ook kan je kiezen voor een baby box op wieltjes. Dat is makkelijk als je een groter kamer hebt. Als je box een vaste plek krijgt omdat er geen andere mogelijkheid is zou ik niet gaan voor een box met wieltjes. Heb je echter de mogelijkheid om je box te verplaatsen dan zou ik gaan voor wieltjes. Als het dan mooi weer is kan je box naar het raam verplaatsen. Je kindje kan naar buiten kijken en gelijk genieten van de zon. Zeker in de 1e weken kan dit makkelijk zijn.
Wil je geen wieltjes dan zijn er heel veel verschillende onderstellen verkrijgbaar. Natuurlijk de standaard rechte poten maar je kan ook kiezen voor een stoer zwart onderstel.

Alle babyboxen hebben een verstelbare bodem. Als je kindje ouder wordt zul je bodem moet verlagen om te voorkomen dat je kindje uit de box valt.

Merken babybox wit

In de babybranche zijn er een aantal grote aanbieders met witte babyboxen. Prenatal heeft haar eigen merk. Bij andere babywinkels verkopen ze de merken Bopita, Coming Kids, Happy baby, Europe baby en nog een aantal kleine merken. Bopita is van de meeste verkochte merken. Dat komt omdat zij een tijdloos ontwerp hebben. De baby box wit van Bopita heeft strakke lijnen zonder poespas. Bopita combineert het wit met beukenhouten waardoor de box een vriendelijke uitstraling krijgt.
Ook het merk Europe Baby heeft een hele grote collectie aan babyboxen. Bij Bopita zie je steeds duidelijk een bepaalde stijl terug komen. Europe Baby heeft dit niet. Zij hebben verschillende stijlen in hun assortiment. Verschillende kleuren maar ook vormen en verschillende diktes spijlen met of zonder lades en wieltjes.

Voor elke interieur is er wel een baby box te vinden. En met een witte basis kan je de box met een bijpassend boxkleed aanpassen naar jouw stijl

Veel gestelde vragen over de baby box wit:

Kan ik mijn oude houten familie box oververven en veranderen in een witte baby box?

Het is mogelijk om je box over te verven. Kies hiervoor kindvriendelijke verf. Onthoud echter wel dat een box verven een enorme klus is. Je zult alle spijlen eerst goed moeten schuren en daarna minimaal 3 keer moeten verven. Pas na minimaal 3 lagen is het “knaagbestendig”.
Als je hem gaat verven doe dit dan zeker 12 weken voor de bevalling zodat de verf uit kan dampen.

Kies ik voor een ronde of een vierkante box?

De oudere generatie denkt vaak dat een ronde box schade is voor je kind. Het zogenaamde goudviseffect, je wordt gek van ronde vormen. Dit is niet waar. De keuze voor een ronde of vierkante box hangt af van jouw keuze. Beide zijn goed en veilig. Kijk bij het maken van dit besluit naar de ruimte waar de box komt te staan en naar je eigen smaak.

Is een box echt noodzakelijk?

De meningen zijn hierover verdeeld. Veel kersverse ouders zullen zeggen dat je het prima zonder box kan. Sommige consultatiebureaus zullen juist zeggen dat je met een box een kindje kan leren zich zelf te vermaken. Luister naar jouw eigen gevoel. Al horen we vaak dat juist bij een 2e, 3e of volgend kind men wel voor een box kiest. Dan is er meer aanloop in een huis en kan het handig zijn om je baby even in een box te leggen.

Hoeveel kost een baby box wit?

Vanaf € 80,- heb je al een nieuwe witte baby box. Je kan er ook voor kiezen om een 2e hands box te kopen. Deze vindt je vaak al voor een paar tientjes op marktplaats. Let dan wel goed op dat hij niet beschadigd is en stabiel in elkaar gezet kan worden.

Tot wanneer gebruik je een box?

Dat verschilt per gezin en per kind. Meestal rond 1,5 jaar beginnen ze het toch wel vervelend te vinden. Probeer het wel zo lang mogelijk vol te houden. De box biedt je namelijk de ruimte om even iets aan je huishouden te doen of om veilig een maaltijd te kunnen koken zonder dat je op een kruipend kind moet letten. Maak de box daarom altijd gezellig en uitnodigend. Biedt om de zoveel tijd nieuw speelgoed aan en verander eventueel de plek.