Babyfoon met camera
Verkrijgbaar bij
Een babyfoon in een slaapkamer van je baby? Dat behoort inmiddels tot de standaarduitrusting van elke ouder. En terecht, want jouw baby slaapt niet altijd door. Het is een speen kwijt, heeft honger, of heeft geen zin om te gaan slapen. Dan wil je graag weten hoe het er aan toe gaat in de babykamer.
Je baby kunnen zien terwijl hij of zij slaapt kan voor sommige ouders een hele geruststellende gedachte zijn. Het jonge ouderschap kan soms al voor veel onzekerheid zorgen. Vanaf je bank in de huiskamer even kijken of het goed gaat, waarom je baby huilt, of even spieken hoe jouw baby al brabbeled de dag door neemt voordat hij in slaap valt kan dan zorgen voor rust. Maar welke babyfoon kies je dan en is jouw nieuwsgierigheid eigenlijk wel terecht?
Soorten babyfoons met camera
Technische aspecten:
Om te beginnen moeten we even kijken naar de verschillende soorten babyfoons met camera die er zijn. En dan hebben we het nog niet over de functies die het apparaat heeft, maar de verbinding die het apparaat maakt om het beeld en geluid vanuit de babykamer naar het beeldscherm bij jou op de bank te krijgen. Deze manier van verbinding maken kan op 3 manieren:
- Digitale verbinding
- Wifi
- Dual mode
Digitale verbinding (FHSS)
Bij babyfoons met een digitale verbinding ontvangt de ouderunit een gecodeerd digitaal signaal van het basisstation in de babykamer. Een babyfoon met alleen geluid maakt dan gebruik van DECT, wat ook wel bekend is van draadloze huistelefoons. Babyfoons met camera gebruiken FHSS, net een andere techniek, omdat er beeld en geluid moet worden verstuurd. Digitale verbindingen zijn altijd veilige verbindingen. Dat wil zeggen dat het signaal vanuit de babykamer versleuteld wordt verstuurd, zodat hackers van buitenaf nooit het signaal kunnen aftappen. Het nadeel is wel dat de afstand van het signaal beperkt is, omdat het basisstation en de ouderunit elkaar wel altijd moeten kunnen ‘vinden’ om het versleutelde signaal te kunnen verzenden en ontvangen.
Babyfoon Wifi
Spreekt tegenwoordig eigenlijk voor zich zelf. Je verbind je babyfoon (of camera) met je eigen thuis wifinetwerk en klaar. Overal waar je wifi hebt, heb je beeld en geluid uit de babykamer. Sterker nog: Je hebt over de hele wereld verbinding met je babykamer. En daar zit misschien ook het nadeel. Iedereen weet dat beveiliging van dat signaal moeilijk is. Hackers zouden mogelijk toegang kunnen krijgen tot jou wifinetwerk, via een verbinding met je camera in de babykamer.
Dual mode
Dual mode, of hybride babyfoons, combineren eigenlijk het best uit twee werelden. In huis maak je gebruik van een digitale FHSS verbinding, met zender en ontvanger, maar met een speciale app, vaak met beveiligde verbinding) is het ook mogelijk om via je mobiel de boel in de gaten te houden.
Extra functionaliteiten:
Een babyfoon met camera biedt nog veel meer mogelijkheden dan puur naar een schermpje kijken. Hoe luxer de babyfoon, hoe meer mogelijkheden het biedt. Een voorbeeld van de mogelijkheden die er op de markt zijn:
1. Meerdere camera’s op 1 babyfoon
De Luvion heeft een babyfoon met camera waar je meerdere kamers op aan kan sluiten. Elke kamer heeft dan zijn eigen camera. Ideaal als je meer kleine kinderen hebt want zo heb je letterlijk in 1 blik een beeld van alle kamers. Deze camera biedt je zelfs de mogelijkheid om in te zoomen op je kind zodat je nog beter kan kijken wat er aan de hand is.
2. Babyfoon met camera en app
De techniek staat niet stil en nu tegenwoordig iedereen een mobieltje heeft staat ook op dat vlak de ontwikkeling niet stil. Want waarom zou je een extra scherm in je woonkamer of slaapkamer zetten als je gewoon op je telefoon kan zien wat er in de babykamer gebeurd. Er zijn diverse camera’s te koop die je kan koppelen aan je telefoon. Zo zou je zelf bij de buurvrouw een kopje koffie kunnen gaan drinken terwijl je eigen babykamer in de gaten houdt.
Extra voordeel van de babyfoon met camera en app is de mogelijkheid om de babyfoon met camera later gewoon als beveiligingscamera te gaan gebruiken.
3. Slaapliedjes via de babyfoon
Moesten we vroeger ons eigen zangtalent aanboren om slaapliedjes te zingen, tegenwoordig kan dit gewoon via je babyfoon. In de babyfoon met camera zitten standaard 3 tot 8 slaapliedjes die via de ouderunit aangezet kunnen worden.
4. Terugspraakfunctie
Niet alleen voor slaapliedjes, zelfs je kind toespreken kan via je babyfoon. Er zijn veel babyfoons op de markt die een spraakfunctie hebben.
5. Temperatuurweergave
De temperatuur in de babykamer is belangrijk. De kamer mag niet te warm maar ook zeker niet te koud zijn. In de moderne babyfoons zit zelfs een temperatuurmeter. Zo kan je in ieder geval uitsluiten dat je kind niet lekker in slaap valt vanwege kou of warmte. Al las ik wel op veel sites dat dit niet altijd handig is want sommige babyfoons geven een waarschuwing als de temperatuur zakt onder de 17 graden. En de temperatuur kan nog best iets lager. Ook lees je veel dat juist dit onderdeel niet goed werkt bij de babyfoon met camera.
Verkrijgbaar bij
Is een babyfoon met camera nodig?
Dat is een vraag die alleen jij kan beantwoorden. Het is geen onderdeel van de standaard babyuitzet lijst. Een babyfoon, met of zonder camera, is echt een item welke in het leven is geroepen om ons als ouder gerust te stellen. De ene ouder vindt het goed om een ouderwetse babyfoon puur op geluid te gebruiken. Andere ouders vinden het juist leuk om een blik in de slaapkamer te kunnen werpen.
Op deze manier kunnen ze zien wat hun kind doet. Handig en soms ook wel grappig want je kan dus ook zien dat je kindje stiekem ligt te spelen i.p.v. ligt te slapen.
Mocht je een kindje hebben die slecht slaapt dan is een babyfoon met camera wel een uitkomst. Je kan dan via het beeld kijken waarom je kindje slecht slaapt. Is je kindje bijvoorbeeld heel erg bewegelijk en maakt hij/zij zichzelf op deze manier wakker? Of zijn er andere redenen te zien waarom je kindje niet goed slaapt.
Kortom een babyfoon met camera is een luxe item, de keuze is dus aan jou of je deze toevoegt aan je babyuitzet. Zolang je niet geobserveerd naar het scherm gaat liggen staren moeten we eerlijk toegeven dat het een goede koop is want er is niet schattiger dan je baby te zien slapen.
Meest gestelde vragen over een babyfoon met camera:
Ja, er zijn babyfoons met camera op de markt die je de mogelijkheid bieden om meerdere kamers/camera’s op 1 scherm weer te geven. Ideaal want zo kan je met 1 scherm al je kinderen in de gaten houden.
Je hoeft niet constant naar het scherm te kijken. We snappen dat je een beeldscherm met je kind ook erg afleidend kan werken. Bij veel babyfoons met camera is er de optie om het scherm uit te zetten. Pas als er beweging of geluid is gaat het scherm weer.
De meeste hebben een bereik van 50 á 60 meter. Maar er zijn ook veel babyfoons die tot bijna 300 meter bereik hebben. Kijk op de verschillende sites goed naar de reviews om te zien in hoeverre de babyfoon dit ook bereikt.
Een babyfoon op wifi verbindt via wifi. Dit kan als gevaar hebben dan andere mensen op jouw kanaal zitten of nog erger, met je mee kunnen kijken. Met een digitale verbinding werk je via een beveiligde code. Deze kan niet gehackt worden dus is dus veiliger dan een babyfoon via wifi. Wil je zowel op je smartphone als op je beeldscherm naar je baby kijken kies dan een babyfoon met dual mode.
De camera’s van Luvion en Alecto zijn ook los verkrijgbaar. Hiermee kan je je bestaande babyfoon met camera uitbreiden.
Verkrijgbaar bij
Verkrijgbaar bij