Babyshower
Net zoals verschillende andere feestjes, denk bijvoorbeeld aan het vrijgezellenfeest voorafgaand aan een trouwerij, is ook de babyshower over komen waaien vanuit Amerika. Bij een babyshower wordt de aanstaand moeder nog even in het zonnetje gezet, voordat zij aan haar laatste weken begint. De overlevering vertelt dat de babyshower initieel bedacht is, om moeders die het financieel zwaar hadden een steuntje in de rug te bieden. Niet voor niets, is het heel gebruikelijk om bij een babyshower een taart van luiers te geven. Zo heeft de aanstaand moeder een voorraadje in huis!
Wat moet je weten, wanneer je een babyshower gaat organiseren? Wie is er eigenlijk verantwoordelijk voor de organisatie hiervan? Wat zijn leuke activiteiten tijdens de babyshower? In dit artikel vind je het antwoord op dergelijke vragen.
Wat is een babyshower?
Zoals reeds genoemd luidt de babyshower vaak het begin in van de laatste weken van de mommy to be. Nog even wachten en dan wordt de kleine verwelkomd! Tijdens de babyshower zetten familie en vrienden de aanstaand moeder in het zonnetje. Ze heeft immers al een zware periode achter de rug en het zal de komende weken bepaald niet makkelijker worden. Het is gebruikelijk dat de babyshower voornamelijk met vrouwen wordt gevierd, al komen de laatste jaren steeds vaker de partner van de aanstaand moeder en bijvoorbeeld haar broer en vader mee. De één organiseert de babyshower bij een vriendin thuis, de ander doet dit bij de aanstaand moeder.
Vaak is het doel van een babyshower een gezellige dag te hebben met elkaar. Je kunt herinneringen ophalen met vrienden en familie, je kunt samen proberen te raden wat de naam van de kleine wordt, er kunnen hapjes en drankjes (uiteraard mommy to be-proof) geserveerd worden, enzovoorts. Uiteraard is de babyshower een verrassing voor de aanstaand moeder! Het is om deze reden gebruikelijk dat familie en vrienden deze dag organiseren.
Zelf een babyshower organiseren voor een aanstaand moeder
Bevalt een vriendin, zus of bijvoorbeeld nicht binnenkort? Tijd om aan de slag te gaan met de organisatie van de babyshower. Om het jezelf makkelijker te maken, is het verstandig de babyshower samen met iemand anders uit de omgeving van de aanstaand moeder te organiseren. Betrek hier ook haar partner bij, zodat jullie samen naar een geschikt moment kunnen zoeken. De partner van de aanstaand moeder speelt een belangrijke rol; niet alleen moet deze zijn of haar mond houden, ook moet deze de mommy to be naar de locatie van de babyshower lokken zonder dat zij direct iets vermoedt.
Budget en datum vaststellen voor de babyshower
Startpunt van een babyshower organiseren is vaak het vaststellen van het budget voor deze dag en het bepalen van een geschikte datum. Dat laatste vergemakkelijk je door een Datumprikker te versturen aan de genodigden. Mogelijk heb je in het verleden al eens met de aanstaand moeder gesproken over de personen die zij graag bij zo’n moment zou willen hebben. Haar partner kan je hier vast bij helpen! Kies je voor een hele uitgebreide babyshower, of houd je het aantal gasten beperkt? Iets wat ook meespeelt is de bekostiging hiervan: vraag je iedere gast om een kleine bijdrage, of betaal je de babyshower zelf als organisator?
Wanneer de babyshower organiseren?
Het is gebruikelijk om de babyshower tussen de 28e en 32e week van de zwangerschap van een aanstaand moeder te plannen. Groot voordeel van deze periode is dat de vrouw vaak nog mobiel genoeg is om bijvoorbeeld kleine activiteiten te ondernemen. Daarbij is de kans klein, dat het kind in deze periode al geboren wordt. Die kans wordt steeds groter, naarmate je de babyshower verder uitstelt. Daarbij kan de aanstaand moeder met steeds meer ongemakken te maken krijgen in de laatste weken, waarvan een sterk verminderde mobiliteit een goed voorbeeld is.
Tip: organiseer je de babyshower niet te vroeg, dat wil zeggen niet in de eerste 20 à 22 weken. In deze periode kan de zwangerschap verkeerd lopen, of kan er bijvoorbeeld een afwijking worden opgemerkt bij het kindje. Een periode waarin je liever geen feest organiseert.
Versturen van de babyshower uitnodiging
Heb je de organisatie van de babyshower nagenoeg rond? Tijd om de babyshower uitnodiging te versturen. Tegenwoordig maakt men hier geen papieren uitnodiging meer voor, maar wordt de aankondiging vaak via een groep op Whatsapp gedeeld. Het handige daarvan is dat direct gediscussieerd kan worden over een leuk cadeau voor de aanstaand moeder.
Leuke activiteiten voor tijdens een babyshower
Nu de basis staat voor de babyshower is het zaak om aan de slag te gaan met het organiseren van activiteiten voor deze dag. Kies bijvoorbeeld voor een high tea, waarbij je zelf de hapjes en drankjes verzorgt. Zeker bij een wat kleiner budget is dit een hele voordelige manier om de aanstaand moeder in het zonnetje te zetten. Je kunt de high tea bij je thuis organiseren, maar bijvoorbeeld ook vragen of de partner van de aanstaand moeder haar even een dagje mee uit neemt. Zo heb je de tijd om haar eigen woning in orde te maken!
Ook leuk is een heuse beauty middag, waarbij je voor warme washandjes en bijvoorbeeld gezichtsmaskers zorgt. Enige ontspanning heeft de aanstaand moeder wel verdiend. Je kunt dit combineren met een massage, door een masseur langs te laten komen. Ook het huren van een massagestoel kan hierbij een optie zijn. Of wat te denken van een opblaasbare jacuzzi die je tijdelijk in de tuin zet? Zeker bij mooi weer is dit een leuk idee.
Een derde optie die je hebt bij het organiseren van een babyshower is het versieren van rompertjes of een slabber. Welke slabber wordt straks de favoriet van de kleine? Materialen voor zo’n activiteit bestel je vooraf eenvoudig bij een hobbywinkel.
Natuurlijk alles in het thema van de baby en de moeder, aangekleed met leuke babyshower versiering.
Spelletjes organiseren bij een babyshower
Afhankelijk van de duur van de babyshower kun je de reeds genoemde activiteiten combineren met een aantal spelletjes. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het raden van babyfoto’s van vroeger. Laat alle genodigden vooraf een babyfoto van zichzelf sturen, waarna jij ze aan een waslijn hangt. Vervolgens mag iedereen een rondje lopen, om te raden welke foto bij welke genodigde hoort. Wie lukt het om alle foto’s aan de juiste gast te koppelen?
Een ander spel wat je kunt spelen is een baby-pubquiz! Dit spel valt goed te organiseren met een workshop mocktails maken. Een cocktail, maar dan zonder alcohol. Wat weet de aanstaand moeder over de zwangerschap? Wanneer gaat het kind bijvoorbeeld voor het eerst naar de opvang en keert de rust in huis terug? Uiteraard mogen ook de andere genodigden meedoen aan dit spel!
Geef een reactie