Draagzak baby

Er zijn verschillende manieren om je kind te vervoeren. Je kan je kind vervoeren in een maxi-cosi, een kinderwagen maar ook in een draagzak baby of draagdoek. In dit artikel willen je de voordelen van een draagzak of draagdoek laten zien.

Waarom je baby dragen?

Laten we eerst deze vraag beantwoorden. Je baby dragen wordt steeds populairder. Waar men vroeger dacht dat baby’s zoveel mogelijk in hun eigen bedje of kinderwagen moesten liggen is door de jaren heen deze mening gelukkig veranderd. Vroeger dacht men nog dat je je baby teveel verwende als je hem/haar de hele tijd bij je zou dragen. Baby’s hoorden in een eigen omgeving, dat zou meer rust geven. Nu is echter onderzocht dat juist je baby dichtbij je dragen heel goed is.

Er zijn verschillende redenen waarom je je baby zou dragen:

 • Jij als ouder hebt je handen vrij
 • je geeft je baby geborgenheid
 • het werkt troostend als baby huilen


Vrije handen ouders

Door gebruik te maken van een draagzak of draagdoek heb je als ouders je handen vrij. Hierdoor ben je veel flexibeler. Je kan ondertussen schoonmaken of je eten voorbereiden (koken mag echter niet met een draagzak want dit is heel erg gevaarlijk). Maar niet alleen in huis is een draagzak handig. Ook buiten heb je veel voordeel aan een draagzak. Een draagzak neemt bijvoorbeeld in het openbaar vervoer veel minder ruimte in. Ook als je bijvoorbeeld gaat winkelen neemt een draagzak veel minder ruimte in de een kinderwagen. En zeker als je kleine boodschappen gaat doen kan dit een uitkomst zijn. Let er wel op dat je met een draagzak niet gaat fietsen of sporten.

Is je kindje al iets ouder en kan hij/zij al lopen dan is een draagzak helemaal ideaal. Je kindje loopt zelf tot hij/zij niet meer kan. Daarna kan je kindje bij jou uitrusten. Je hoeft dan niet een hele kinderwagen mee te zeulen.

Geborgenheid baby

Uit onderzoek blijkt dat een baby zich beter ontwikkelt als het dichtbij zijn ouders in de buurt is. Baby’s hebben namelijk huidhonger. Na 9 maanden bij de moeder in de buik te hebben doorgebracht kan de overgang na de geboorte te groot zijn. Door je kindje dichtbij je te dragen voelt hij/zij weer jouw warmte en hoort hij je hartslag. Dit zorgt voor een geborgen gevoel en bevordert het hechtingsproces. En niet alleen bij de baby. Het dragen van je baby zou ook de borstvoeding bevorderen. Voor beide kanten heeft het dus voordelen.

Baby huilen

Zoals hierboven al vermeldt, bij het dragen van je baby hoort je baby jouw hartslag. Hierdoor kan je baby snel gerust gesteld worden als hij/zij huilt. Als baby huilen is het niet altijd makkelijk om hem/haar klam te krijgen. Door je kindje dichterbij je te dragen krijg je je baby eerder getroost. Uit onderzoek is gebleken dat baby’s die veel worden gedragen minder huilen. Je baby kan zijn moeder met al zijn zintuigen waarnemen: ruiken, voelen, proeven, voelen en horen, net zoals in de baarmoeder.

Andere voordelen dragen baby:

 • Dragen stimuleert de taal- en spraakontwikkeling. Je kindje zit heel dicht bij jouw gezicht. Hij kan je mondbewegingen, mimiek, intonatie en klanken goed bestuderen. Dit bevordert de taal- spraakontwikkeling.
 • De schommelende bewegingen stimuleren ook spieren van de nek en de rug van je kindje. Indirect ontwikkelt dat een beter evenwichtsgevoel.
 • Vaders kunnen op deze manier ook een hechte band opbouwen.

Ergonomisch dragen

Je baby dragen klinkt fijn en heel vertrouwelijk maar er zijn een aantal dingen waar je wel heel erg goed rekening mee moet houden. De baby in een draagzak of draagdoek met namelijk zowel voor je baby als voor jou wel lichamelijk goed aanvoelen en geen consequenties hebben.

Je zult overal lezen dat de baby in een M-positie moet zitten. Dat betekend dat beentjes gespreid zijn. De knietjes zijn hoger dan de billen. Zoals te zien is op bovenstaande foto.

Draagdoek of draagzak

Er zijn verschillende manieren om je baby te dragen. Maar welke moet je nu kiezen. Ga je voor een draagdoek of voor een draagzak? Een van de dingen die hierbij een grote rol spelen is de leeftijd van je baby. Een draagdoek mag je al gebruik als je baby een week oud is. Als je een keizersnede hebt gehad of last hebt van bekkenklachten moet jet het dragen rustig aan opbouwen. Zorg eerst goed voor je eigen herstel.

Voor de meeste draagzakken moet je ongeveer 6 weken zijn. Baby Bjorn heeft wel speciaal voor de jonge baby’s de Baby Bjorn Mini ontwikkelt.

Waarop letten draagzak baby kopen?

Zoals al eerdere aangegeven is er een groot aanbod aan draagdoeken en draagzakken. De draagzak moet sowieso bij je passen. We zijn allemaal verschillend dus de draagzak moet in ieder geval verstelbaar zijn maar waar moet je nog meer op letten:

 • Het hoofdje van je baby moet voldoende steun hebben. Bij een draagzak moet er zachte en stevig stof achter en aan de zijkanten van het hoofdje zitten.
 • Dit geldt ook voor het ruggetje van je baby.
 • Het hoofd van je baby moet vrij zijn en op de juiste hoogte zitten. Als stelregel gebruikt men vaak de regel op hoogte van een kussen op de bol.
 • De benen van je baby moeten goed door de openingen passen. Deze mogen niet snijden, ook niet in de zomer als je baby met blote benen in de draagzak zit. Let overigens bij warm weer goed op de temperatuur van je baby tijdens het dragen. Je baby mag het niet te warm krijgen.
 • De benen moeten een beetje gespreid kunnen worden. Het zitvlak moet daar dus breed genoeg voor zijn.

Merken draagzak

Er zijn veel verschillende soorten draagzakken. Bekijk goed welke bij je past. Kijk niet alleen naar de prent maar ook naar het draaggemak. De meeste populaire draagzakken op dit moment zijn:

Manduca draagzak

Deze draagzak kan je al gebruik vlak nadat je baby geboren is en gaat mee tot aan 20 kilo. Deze draagzak is dus ook heel erg geschrikt voor oudere kinderen. Zoals al eerdere aangegeven bij ergonomisch dragen is het belangrijk dat je kinderen in een M-houding zitten. Het zitvlak van de Manduca draagzak zorgt er voor dat baby’s altijd in een M-houding zitten.

Manduca draagzak

Verkrijgbaar bij

bol.com

De Manduca draagzak is op alle vlakken verstelbaar. Zo biedt hij niet alleen geen groot conform aan de ouders maar ook aan de baby. En door zijn gewatteerde schouderbanden die eventueel gekruist kunnen worden is deze draagzak ook geschrikt voor kleinere ouders.

De draagzak van Manduca kan zowel op de heup, rug als buik gedragen worden.

Manduca heeft verschillende modellen draagzakken. Naast de “stevige” draagzakken zoals in bovenstaande youtube film te zien is heeft Manduca ook een twist. Deze doek bevat geen klittenband, koorden of elastiek. De draagzak bevat alleen stof en een gesp. Het voordeel van de twist is dat deze makkelijk mee te nemen in een tas. Met de Twist moet je wel zelf “knopen”. Dit is een handigheidje die je jezelf even aan moet leren.

Marsupi draagzak

De marsupi draagzak is een draagzak zonder veel poespas. Een zachte en comfortabele draagzak met weinig gedoe. In tegenstelling tot de Manduca is de Marsupi alleen op je buik te dragen. Hij kan eventueel wel voor je rug gebruikt worden maar dan moet je met zijn tweeën zijn.

Het voordeel van de Marsupi draagzak is de prijs. In tegenstelling tot de andere merken is de goedkoper. Echt een draagzak voor een laag budget. Een ander verschil met de andere merken is de prent. De Marsupi draagzak is er alleen in effen kleuren. De vele andere merken hebben vaak ook vrolijke designs, deze zul je in de collectie van Marsupi niet zien.

Baby Bjorn draagzak

Dit is wel een van de bekendste merken als het gaat om draagzakken. Baby Bjorn heeft vier verschillende types draagzakken: Move, One, One Air en de Mini. En naast de draagzakken verkoopt Baby Bjorn ook nog 2 soorten accessoires. Ze verkopen een draagzak die waterbestendig en windproof is. En ze verkopen een slabbetje.

De Baby Bjorn is verkrijgbaar in verschillende kleuren. En zelf in een moderne luipaard prent.

Draagconsulent

Voor een draagzak hebben de meeste geen instructies nodig. Deze zijn zo ontworpen dat ze makkelijk in gebruik zijn. Maar de draagdoeken vragen toch vaak een speciale knoopvaardigheid. Een draagconsulent kan je niet alleen helpen bij de knooptechnieken. Ook als je kindje te vroeg geboren is of een heupdysplasie heeft kan de draagconsulent je helpen.

De adviezen van de draagconsulent gelden niet alleen voor de knooptechnieken. De draagconsulent laat je ook zien hoe je je baby ergonomisch kan dragen. En natuurlijk kijkt de draagconsulent ook naar jouw lichaam. De draagconsulent heeft vaak verschillende doeken liggen die je makkelijk kan uittesten. Je kan daar ook veilig oefenen met een oefenpop waardoor als je baby er straks is je vol vertrouwen je baby gaat dragen.

Wil je zelf een draagzak kopen? Test eerst in winkels en eigenlijk nog liever bij vrienden welke bij jou past. Het aanbod is groot en niet elke draagzak is geschrikt voor jou. Juist door het even gebruiken van een draagzak zul je ontdekken welke jij lekker vindt.