Knisperboekje

Knisperboekjes zijn er in heel veel verschillende soorten en maten. Ze zijn over het algemeen heel licht van gewicht, kleurrijk en aantrekkelijk voor baby’s. Het is dan ook een van de eerste dingen waar je baby zelf mee kan spelen. Het is klein en licht dus je stopt het gemakkelijk nog even snel voor vertrek in de luiertas. Zo kan je baby zichzelf nog even vermaken. 

Wat is een knisperboekje

Een knisperboekje is een boekje dat gemaakt is van stof. Tussen de laagjes stof zit knisperfolie genaaid. Een knisperboekje weegt niet zoveel, waardoor je baby hem gemakkelijk vast kan pakken. Je baby krijgt direct een beloning bij het vast pakken van het boekje, namelijk een knisperend geluid.

In de meeste knisperboekjes staat geen verhaal, maar alleen wat losse woorden met een tekeningetje erbij of helemaal geen tekst.

Er wordt vaak gebruikt gemaakt van zachte kleuren met een goed contrast, zodat jongere baby’s het goed kunnen zien en onderscheiden. Ze zijn ook te krijg in zwart en wit.

Waarom een knisperboekje

Knisperboekjes stimuleren de zintuigen van je baby, doordat de knisperboekjes vaak gemaakt zijn van verschillende stoffen. Bijvoorbeeld de bladzijde is gemaakt van katoen en daarop zit een aapje van zachte badstof.

Baby’s ontdekken de knisperboekjes op hun eigen manier. Het ene kindje ontdekt door te voelen, een ander door te sabbelen en weer een anders gaat ermee gooien.

Doordat het boekje gaat knisperen wanneer je hem vastpakt zal je baby al snel reageren op het knisperende geluid. Dit stimuleert om met het boekje te gaan spelen en meer geluid te maken.

Knisperboekjes zijn uitstekend oefen- en speelmateriaal voor je baby. Hij kan zelf op ontdekkingstocht.

Welke soorten knisperboekjes zijn er?

Er zijn verschillende soorten knisperboekjes. Je kunt hierbij denken aan een standaard knisperboekje, een knisperboekje met een ring, een boekje met uitstekende stukjes stof, een boekje met een handvat met kralen eraan of een uitvouwboekje. Hieronder lichten wij de verschillende knisperboekjes even kort toe.

Standaard knisperboekje

Met een standaard knisperboekje bedoelen we een boekje gemaakt van stof met daarin knisperfolie. Het standaard knisperboekje ziet eruit als een normaal boek met daarin verschillende plaatjes of patronen.

Knisperboekje met ring

Een buggyboekje is een boekje gemaakt van stof met daartussen knisperfolie. Aan het boekje zit een grote ring die je gemakkelijk aan je kinderwagen of box kunt bevestigen. Op deze manier raak je het knisperboekje niet kwijt wanneer je aan het wandelen bent. Een ander voordeel van zo’n knisperboekje is dat je het aan een spijl van de box vast kunt maken. Je baby moet dan echt naar het boekje toe bewegen. Het boekje is een goede motivering voor je kindje om in beweging te komen.

Uitvouwboekje

Dit is een boekje gevuld met knisperfolie. Het uitvouwboekje ‘lees’ je niet door de bladzijdes om te slaan, maar door de harmonica uit te vouwen. Hierdoor zijn al snel alle bladzijdes gemakkelijk te bekijken voor je baby.

Een knisperboekje met een handvat

Dit knisperboekje heeft de vorm van een gewoon boek. Aan de rug van het boek zit een plastic handvat, zodat je baby het boekje daar gemakkelijk vast kan pakken. Vaak zitten er vrolijk gekleurde kralen om het handvat. Dit prikkelt het tastzintuig van je baby. Het handvat is ook ideaal voor doorkomende tandjes. Het nadeel van een knisperboekje met een handvat is dat hij hierdoor wat zwaarder wordt.

Knisperboekje met uitstekende stukjes stof

Het ziet eruit als een standaard knisperboekje, maar er steken nog stukjes stof van een plaatje uit het boekje. Je ziet bijvoorbeeld op de bladzijde een plaatje van een tijger, maar de staart van de tijger steekt uit. Dit maakt kinderen nieuwsgierig. Ook is het al snel gemakkelijk vast te pakken voor je baby.

Hoe duur is een knisperboekje?

Er zit veel verschil in prijs bij de knisperboekjes. Je kunt een knisperboekje al kopen vanaf €2, maar ze zijn er ook van €40 en alles er tussenin. Je kunt dus voor elk budget een knisperboekje vinden.  

Hoe maak je een knisperboekje schoon?

Controleer eerst het wasvoorschrift van jouw knisperboekje. Sommige knisperboekjes mogen gewassen worden in de wasmachine, maar de meeste knisperboekjes mogen niet in de wasmachine gewassen worden. Wanneer je het knisperboekje toch heel graag een keer door een sopje wilt halen, nadat je baby er uren op heeft liggen sabbelen en kwijlen kun je hem met de hand voorzichtig wassen. Doe een beetje wasmiddel in een emmer met lauw water en was je knisperboekje weer lekker schoon. Let op! Zorg ervoor dat je het knisperboekje daarna heel goed uitspoelt, zodat je baby de volgende keer niet ligt te sabbelen op het wasmiddel.