bevallen pijnbestrijding

Met of zonder pijnbestrijding bevallen?

Die wetenschap maakt de beleving voor veel vrouwen anders dan ‘zomaar’ pijn hebben. Baringspijn heeft ook een doel, namelijk dat het je waarschuwt dat je baby eraan komt en je een veilige plek moet zoeken. Maar dit neemt niet weg, dat in sommige situaties en voor sommige vrouwen de pijn onverdraaglijk is en pijnbestrijding dus wenselijk.

Elke bevalling is uniek, maar verloopt doorgaans op eenzelfde manier. Bij de een duurt het langer, bij de ander gaat het juist snel. De een bevalt thuis, de ander al dan niet gepland in het ziekenhuis. Ondanks deze verschillen ervaart elke vrouw deze zelfde gebeurtenis anders. “Uit onderzoek blijkt dat ruwweg de helft het goed te doen vindt, ook omdat je daarna je baby in de armen kunt houden. De andere helft ervaart het als zwaar, ondanks het mooie vooruitzicht. Een aantal vrouwen vindt de pijn ondraaglijk. Vooral bij je eerste weet je niet wat je kunt verwachten. De ontsluiting wordt met name genoemd als pijnlijk. Vaak duurt de bevalling ook langer dan bij een tweede of derde kind. 

Zorg voor een zo ontspannen mogelijke bevalling

Allereerst telt een goede voorbereiding. Weten wat er ongeveer gaat gebeuren, helpt in het gevoel van ‘controle’ en in je zelfvertrouwen. Accepteren dát bevallen pijn doet is de volgende stap. Als je er tegenop ziet en gaat piekeren, werkt dat alleen maar tegen, ook tijdens de bevalling: 

  • Je kunt van tevoren leren je ademhaling te gebruiken om te ontspannen. Hoe minder je je spieren aanspant, hoe minder pijn je voelt. Een pufcursus klinkt niet echt hip, maar is wel effectief.
  • Zoek afleiding door te lezen, tv te kijken of te luisteren naar muziek.
  • Zorg voor een omgeving waarin jij je prettig voelt. Voor veel vrouwen is dat toch een ‘huiselijke’ sfeer, die veiligheid en warmte biedt. Zet muziek op die je prettig vindt, steek geurkaarsen aan, zorg dat je het lekker warm hebt.
  • Omring je met mensen die je vertrouwt en bij wie je jezelf kunt zijn.
  • Is je bevalling net begonnen, probeer dan te blijven bewegen. Dat bevordert het verloop van de bevalling en de zwaartekracht werkt ook beter mee dan dat je gaat liggen.
  • Probeer elke wee positief te benaderen: ‘Weer dichterbij mijn baby!’

Ik wil pijnbestrijding, en nu?

Alle verloskundigen in Nederland bespreken met hun zwangere cliënten de mogelijkheden voor pijnbestrijding en ieders wensen.  Als je het wilt, dan kun je het krijgen. Voor pijnbestrijding bij een bevalling thuis hebben we hier wat interessante tips en anders vind je hier alles over pijnbestrijding in het ziekenhuis. In het ziekenhuis wordt met medicatie gewerkt, maar bedenk je goed: pijnbestrijding is niet de oplossing voor alles. Vooral pijnbestrijding met medicatie, kan mogelijke bijwerkingen geven voor moeder en kind. Je krijgt het ook alleen in het ziekenhuis en jij en je baby staan continu onder controle om de hartslag, bloeddruk en ademhaling te meten.

Je kunt ook met je verloskundige afspreken dat je het eerst zelf probeert (thuis) en als je het echt niet meer uithoudt, je naar het ziekenhuis kunt voor pijnbestrijding. “Maar vaak is de wetenschap dat het kán al voldoende. Het omgekeerde kan ook: sommige vrouwen willen het zó graag zelf doen, maar hebben een heel lange ontsluitingsfase. Dan werkt pijn belemmerend op de voortgang en kun je beter de pijn stillen.Er zijn verschillende mogelijkheden voor pijnbestrijding bij de bevalling: voor thuis en in het ziekenhuis en zowel gebaseerd op het weghalen van de scherpe kantjes als totale verdoving.

misschien wil je dit ook weten:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *