Moet ik mijn baby laten huilen?
Bij veel jonge ouders is er een discussie wat het beste voor hun baby is. Je baby laten huilen of juist gaan troosten. De opinie hiervoor verschilt ook per jaar of dag. Vooral bij jonge ouders kan dit voor onzekerheid zorgen.
Het is vooral belangrijk om vast te stellen waarom je baby huilt.
Huilen is voor je baby de enige manier van communiceren. Je baby probeert hiermee iets duidelijk te maken aan z’n ouders of verzorgers. Door vast te stellen wat je baby bedoelt kan je bepalen of je baby moet troosten of juist laten huilen.
Door je baby beter te leren begrijpen kan je sneller inspelen op z’n behoeftes. Dit voorkomt uiteindelijk een huilbaby. Toch is het in principe vrij normaal dat je baby veel huilt in de eerste 3 maanden. Het huilen neemt zelfs langzaam toe na de geboorte tot het hoogtepunt van 8 weken. Bij 8 weken huilt je baby al snel 2,5 uur per dag. Daarna neemt het huilen weer af doordat je baby nieuwe manieren van communiceren leert.
Baby tot 6 maanden
Vooral in het begin is het belangrijk om je baby te troosten en niet je baby laten huilen. Je baby geeft duidelijk aan dat er iets mis is. Je baby laten huilen heeft dus geen zin. Huilen is voor de meeste baby’s de enige manier van communiceren. Op basis van reflexen weten ze zelf wat ze nodig hebben en dit geven ze aan door te huilen. Als je goed luistert kan je verschillen horen in de huiltjes van je baby. Je merkt zo dat je baby zelf aangeeft wat er mis is.
Met het Dunstan babytaal woordenboek kan je eventueel de verschillen horen als je baby begint met huilen. Je leert zo binnen een paar weken wat je baby precies bedoelt als hij begint met huilen. Op basis hiervan weet je precies of je baby moet troosten of laten huilen. Door de behoeftes van je baby sneller aan te pakken kan je het huilen ook sneller stoppen.
Verkrijgbaar bij
Eén van de voornaamste redenen waarom je baby huilt is door honger. Een lege maag is moeilijk te verteren voor je kleintje. Maar soms wordt het huilen al snel gezien als honger. Terwijl je kleintje ook nog andere behoeftes kan hebben. Het is belangrijk om goed te luisteren naar het huiltje om honger te herkennen.
Als je kindje bijvoorbeeld een soort neh huil geluid maakt is het honger. Daarbij zie je vaak je kleintje z’n zuigreflex testen. Je baby zoekt om zich heen naar eten en sabbelt aan z’n vuistje. De enige manier om dit op te lossen is natuurlijk door je kindje eten te geven. Het is vooral niet handig om je kindje te laten huilen. Is je baby te vroeg? Je kan eventueel met een tut proberen het uit te stellen.
Soms is het geen honger waarvoor je baby begint met huilen. Als je een auw geluid hoort in het huiltje, dan kan je kindje moe zijn. Soms gaat het vuistje naar het hoofdje of oortje terwijl het hoofdje is afgewend. Dit is een duidelijk signaal dat je kindje moe is. Soms begint je baby er ook bij te gapen.
Leg je baby op een rustige plek met minder prikkels om dit op te lossen. Je baby valt vanzelf in slaap.
Huilt je baby met een soort Eh geluid. Het kan zo zijn dat er een boertje dwars zit. Door je baby van het boertje te verlossen kan je het huilen ook oplossen. Een dwarszittend boertje kan voor een kleintje heel vervelend zijn. Gelukkig kan je het als ouders vrij eenvoudig oplossen.
Soms maakt je baby ook een soort Eairh geluid bij het huilen. Van alle babygeluidjes is deze vrij lastig te herkennen. Dit is het geluid van krampjes. Doordat je baby z’n beentjes steeds hoog optrekt weet je zeker dat het om krampjes gaat. Je kan dit oplossen door klok wijs over z’n buikje te wrijven. Dit geeft wat verlichting en kan het huilen stoppen.
Verkrijgbaar bij
Als laatste kan je baby gewoon ongemak ervaren. Je baby huilt met een soort Heh geluid om dit aan te geven. Er kunnen meerdere redenen voor ongemak zijn. Je baby ligt bijvoorbeeld niet lekker of heeft het warm of koud. Loop dit allemaal even na en kijk of je het ongemak kan wegnemen. Sommige baby’s kunnen zelfs huilen door een vieze luier.
Baby laten huilen zonder ze te verwennen
Bij jonge baby’s is er meestal een oorzaak waarom ze huilen. Sommige ouders zijn bang dat ze hun jonge baby teveel verwennen door ze te troosten.
Het is bewezen dat je een baby de eerste 6 maanden niet kunt verwennen.
Het is wetenschappelijk bewezen dat dit de eerste 6 maanden niet mogelijk is. Je baby kan de connectie tussen huilen en aandacht nog niet leggen.
Je mag dus gerust je baby troosten als je baby huilt. Het kan ook helpen om de band te versterken en een huilbaby te voorkomen. Een huilbaby is soms een onbegrepen baby. Door sneller in te spelen op de behoeftes van je baby kan je een huilbaby zonder problemen proberen te voorkomen. Je weet zo precies wat je moet doen als je baby huilt.
Vanaf 6 maanden
Vanaf 6 maanden kan je baby wel de connectie leggen tussen huilen en aandacht. Je baby kan gaan huilen om aandacht of omdat je kleintje bang is om alleen te zijn. Vanaf 6 maanden is je baby zich meer bewust van de wereld om zich heen. Je baby zal vanaf 6 maanden minder huilen, dan in het begin. Als je baby wel veel huilt, dan kan dit aandacht vragen zijn.
Vanaf 6 maanden hoef je echt niet meer op elk geluidje te reageren en kan je som je baby laten huilen. Probeer een soort middenweg te vinden wanneer je je baby laat huilen en wanneer je wel ingrijpt. Sommige ouders vinden het vrij lastig om hier een middenweg in te vinden. Maar begin eerst eens om je baby af en toe wat langer te laten huilen voor je er naartoe gaat.
ls je kindje erg temperamentvol is kan het gebeuren dat je baby al begint te huilen als iets hem niet zint. Het is belangrijk om hier vooral geen aandacht aan te geven. Dan kan je beter je baby laten huilen. Dit hoort bij het opvoeden van je baby. Je kan inmiddels onderscheiden welke behoeften je kindje heeft en reageren als je baby echt iets nodig heeft. Als je kindje in principe geen reden heeft om te huilen, dan mag je hem gerust eens laten huilen.
Verkrijgbaar bij
Geef een reactie