Warmte uitslag Baby – Symptomen, behandelen en voorkomen
Warmte uitslag kan je baby de hele nacht wakker houden. Dit is ook niet heel gek met al die rode, jeukende bulten. Wij leggen je graag uit hoe je warmte uitslag kan voorkomen, identificeren en behandelen.
Warmte uitslag kan jeukend en ongemakkelijk zijn voor je baby en hem of haar behoorlijk kieskeurig maken. Mensen van alle leeftijden kunnen een warmte uitslag krijgen.
Alleen zijn baby’s bijzonder gevoelig omdat hun zweetklieren minder ontwikkeld zijn dan die van oudere kinderen en volwassenen.
Gelukkig heeft een warmte uitslag in de meeste gevallen geen medische zorg nodig en verdwijnt het vanzelf, met een beetje hulp van jou natuurlijk.
Wat veroorzaakt warmte uitslag bij een baby?
Warmte uitslag bij baby’s, ook wel bekend als prikkende hitte of miliaria, ontstaat wanneer de zweetklieren overmatige transpiratie onder de huid vasthouden. Dit kan leiden tot rode bulten of blaren.
Het komt het meest voor in de zomer, wanneer het warm en vochtig weer is. Strakke of te warme kleding kan het erger maken.
Symptomen van een warmte uitslag
De hitte uitbarsting van de baby wordt duidelijk als er rode vochtige bulten ontstaan. Deze zijn vergelijkbaar met blaren.
Het verschijnt meestal op het gezicht en in de huidplooien van de nek, armen, benen, bovenborst en het luiergebied. Andere veelvoorkomende symptomen zijn jeuk en een tintelende, “prikkelende” pijn.
Hoewel je baby je niet kan vertellen dat ze last heeft van haar huid zal je waarschijnlijk snel genoeg merken dat ze extra chagrijnig en onrustig is. Je baby kan ook meer moeite hebben met slapen dan normaal.
Hoe je het kan behandelen
Een baby met miliaria (warmte uitslag) moet letterlijk afkoelen, ontspannen en rust pakken. Een paar ideeën voor een hittebehandeling om van de bultjes af te komen:
- Gebruik een milde zeep en lauw water tijdens het baden om de huid van je baby te helpen kalmeren. Dep het daarna voorzichtig droog.
- Houd de aangetaste huid droog. Als het extra heet is, gebruik dan een ventilator om het zweet weg te voeren.
- Gebruik geen poeders, oliën en lotions. Dit kan de huiduitslag alleen maar erger maken door de poriën verder te blokkeren.
- Probeer je kindje geen warme kleren aan te trekken. Je kan hem of haar zelfs volledig naakt rond laten lopen.
Wanneer je de dokter moet bellen
Als de uitslag van je baby drie of meer dagen blijf of zelfs erger lijkt te worden, bel dan de huisarts. Houd ook een oogje in het zeil voor puisten en zwellingen. Dit kunnen symptomen van een bacteriële infectie zijn die als gevolg van het krabben van de baby is ontstaan.
Nog één ding om in gedachten te houden: Koorts kan een hitte-uitslag veroorzaken, maar koorts wordt nooit door een warmte uitslag veroorzaakt. Dus als je baby koorts heeft dan moet je nog steeds uitzoeken waar dit vandaan komt.
Hoe kan je warmte uitslag bij je baby voorkomen?
Hier zijn een paar tips om warmte uitslag bij je baby te voorkomen:
- Vermijd zware kleding en te veel tijd in een draagdoek. Hier kan de combinatie van je lichaamswarmte en een slechte ventilatie een slechte invloed hebben op je kleintje.
- Vermijd veel tijd buiten als het warm weer is en anders moet je in de schaduw blijven.
- Kies voor loszittende, lichte kleding bij warm weer.
- Laat je baby nooit alleen in de auto achter en gebruik airconditioning als je op warme dagen rijdt.
- Blijf als het mogelijk is op plaatsen met airconditioning. Als je binnen bent zonder een airconditioning probeer dan een ventilator te gebruiken om de lucht te laten circuleren.
- Houd het slaapkamer van je baby koel en goed geventileerd.
Geef een reactie