eerste-tandjes-baby-3-maanden

Eerste tandjes baby 3 maanden – veel gestelde vragen beantwoord

Kan je baby zijn eerste tandjes al krijgen al ze 3 maanden oud zijn?  Hoewel de meeste baby’s hun eerste tandjes krijgen tussen 4 en 6 maanden oud, is het nog steeds volkomen normaal dat de tanden eerder tevoorschijn komen. Hoewel het zelden voorkomt, kunnen baby’s zelfs met tanden geboren worden!

Het is niet ongebruikelijk dat de tandjes beginnen als ze 3 maanden oud zijn. Wanneer het begint dan zal je waarschijnlijk de volgende symptomen gaan zien:

  • overmatig kwijlen
  • knagen op vuisten en speelgoed
  • chagrijnigheid
  • gebrek aan slaap.

Je ziet deze symptomen misschien zelfs al weken voordat het de eerste tandjes bij je baby doorkomen. Wat moet je doen als de eerste tandjes bij je baby na 3 maanden al doorkomen?

Eerste tandjes baby van 3 maanden

Als een kind op drie maanden tijd zijn eerste tandjes krijgt dan is dat waarschijnlijk te wijten aan erfelijkheid en wat je kind met zijn mond doet. Het kan dus zijn dat de tandjes eerder doorkomen wanneer je kindje veel op zijn of haar vingers en speelgoed bijt en kauwt.

Ouders en verzorgers die met de nieuwe parelwitte tandjes te maken krijgen hebben vaak vragen over hoe die schattige nieuwe grijns bepaalde zaken kunnen beïnvloeden. Denk hierbij aan het geven van borstvoeding of het beginnen met vast voedsel. Hier zijn een paar antwoorden om je zorgen te verlichten:

Heeft mijn baby pijn bij het doorkomen van de eerste tandjes? Wat kan ik doen om te helpen?

Hoe je kleintje reageert op zijn eerste tandjes dat hangt af per baby. Het kan zijn dat de nieuwe tandjes je kleintje veel pijn geven. Hoewel het verleidelijk kan zijn om verdovingen te gebruiken om de pijn te verlichten is dit vaak geen goed idee. Ouders moeten elk product met het ingrediënt bupivacaïne vermijden. Ook Lidocaïne 2% orale gel is gevaarlijk.

Het gebruik van deze stoffen vergroot, als er teveel van wordt gebruikt, het risico op ernstige bijwerkingen, zoals epileptische aanvallen, hartproblemen, hersenschade en zelfs overlijden.

Dentinox

In Nederland is het middel Dentinox in de supermarkt of drogist verkrijgbaar, om de pijn bij het doorkomen van tandjes te verlichten. Het is veilig om dit product te gebruiken, omdat er een veel lagere concentratie Lidocaine in zit (0.38%) Lees hier het artikel van het Pharmaceutisch weekblad

Bijtring

Om pijn bij het doorkomen van tandjes te verzachten, is het in de meeste gevallen voldoende om een bijtring te gebruiken. Een bijtring zorgt voor tegendruk op het tandvlees. Je kan een bijtring koelen in de koelkast voor nog meer effect. Ook zacht het tandvlees masseren met je vinger, of vingertandenborstel kan helpen om de pijn tegen te gaan.

Het is altijd goed om je kinderarts om hulp te vragen als een bijtring niet helpt.Wat is de invloed van de tandjes op mijn borstvoeding?

Moeders zullen merken dat de eerste tandjes bij je baby gepaard gaat met een extra stevige klem om de borsten. Of het nou gebeurd als je baby zijn eerste tandjes krijgt bij drie maanden of later. Uiteindelijk zal het toch een keer gebeuren. Gefeliciteerd, je bent officieel een bijtspeeltje!

Niet perse een fijn gevoel, maar je eerste natuurlijke reactie is eigenlijk de beste oplossing. Haal hem van je borst af en laat weten dat het pijn doet. Op die manier laat je je kindje weten dat hij of zij niet moet bijten.

Je zal merken dat het een aantal keer kan gebeurden, zelfs voordat de tandjes volledig doorkomen. Echter zal je zien dat het op den duur zal werken en dat het bijten minder wordt.

Doe dit consistent

Gebruik elke keer dezelfde woorden en toon, zodat hij weet dat je serieus bent. Als je borstvoedingsproblemen blijft ondervinden en je denkt dat het komt door de eerste tandjes dan wordt aangeraden om een lactatiekundige om raad te vragen.

Als je van plan was om alleen borstvoeding te geven totdat de tanden van je baby uitbarsten, dan is dit een mooi moment om de afbouw van je borstvoeding in te zetten.

de beste babyflessen
Kijk hier welke flesjes je het beste kan gebruiken.

Betekent vroege tandjes ook dat je vroeg aan vaste voedingsmiddelen kunt beginnen?

Hoewel er wat tegenstrijdig onderzoek van de laatste tijd is wordt er nog steeds voornamelijk aangeraden om pas met vaste voedingsmiddelen te beginnen als je baby de 6 maanden gepasseerd is.

Vroege tandjes zorgen er wel voor dat ze meer kauwt, maar haar kleine buikje is nog niet helemaal klaar voor vast voedsel. Zorg voor veel veilig speelgoed om aan te knabbelen en houd een oogje in het zeil voor tekenen dat ze klaar is voor vaste stoffen.

Lees hier alles over hoe je de tandjes moet poetsen bij een baby.

Misschien vindt je dit ook interessant:

Tandjes baby – Dit is wat je zeker moet weten

Tandjes baby – Dit is wat je zeker moet weten

Eerste tandjes baby 3 maanden – veel gestelde vragen beantwoord

Eerste tandjes baby 3 maanden – veel gestelde vragen beantwoord

Tandjes poetsen Baby – Alles stap voor stap uitgelegd

Tandjes poetsen Baby – Alles stap voor stap uitgelegd

Wanneer krijgt baby tanden – Symptomen en tekenen van tanden

Wanneer krijgt baby tanden – Symptomen en tekenen van tanden

Baby vroeg wakker – Tips die jou weer lekker laten slapen

Baby vroeg wakker – Tips die jou weer lekker laten slapen

Sporten na de bevalling

Sporten na de bevalling

15 handige tips voor vliegen met baby

15 handige tips voor vliegen met baby

Aan het werk na je zwangerschap

Aan het werk na je zwangerschap

De beste producten voor jou en je baby:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *