Heeft mijn baby koorts? Lees hier wat je kan doen.
Heeft mijn baby koorts? Dit is een vraag waar moeders vaak ongerust over zijn. Koorts is een van de grootste zorgen bij ouders. Dit is vooral het geval wanneer het hoge koorts is of wanneer de baby slechts een paar weken oud is. In dit artikel leer je wat de oorzaken zijn van baby koorts en wat je moet doen als je baby koorts krijgt.
Verkrijgbaar bij
Wat veroorzaakt de koorts bij een baby?
Koorts is geen ziekte, maar het wordt beschouwd als een symptoom van een andere ziekte. Koorts geeft meestal namelijk aan dat het lichaam een ziekte aan het bestrijden is en dat het immuunsysteem functioneert.
Als je baby koorts heeft dan betekent dit in de meeste gevallen dat hij of zij waarschijnlijk een verkoudheid of andere virusinfectie heeft opgelopen.
Hoewel het minder vaak voorkomt bij baby’s, kunnen longontsteking, blaasontsteking, oorontsteking of een ernstigere infectie koorts veroorzaken.
Andere oorzaken van koorts bij baby’s zijn onder andere een reactie op een vaccinatie of oververhit raken door te warm gekleed te zijn.
Koorts bij baby’s, wat zijn de symptomen?
Een veelvoorkomend symptoom van koorts bij baby’s is een warm voorhoofd. Dit betekent niet dat wanneer je baby geen warm voorhoofd heeft hij of zij ook geen koorts heeft. Daarnaast kan je baby ook chagrijniger en kieskeuriger zijn dan normaal.
Andere symptomen zijn onder andere:
- Slecht slapen
- Slecht eten
- Gebrek aan interesse
- Minder actief
- Stuiptrekkingen
Temperatuur van je baby opnemen.
Je kunt de temperatuur van een baby op verschillende manieren meten, zoals via het rectum (rectaal), de mond (oraal), het oor of onder de arm. Tegenwoordig is er ook de mogelijkheid om via het voorhoofd te meten of je baby koorts heeft. Deze voorhoofdthermometers zijn net zo betrouwbaar als het ouderwetse rectaal meten en vele malen gemakkelijker in gebruik.
Er wordt aanbevolen om bij kinderen alleen digitale thermometers te gebruiken. Mocht je nog een oude Kwikthermometer hebben, doe die dan weg en koop een nieuwe. Kwikthermometers mogen niet worden gebruikt omdat ze een risico vormen op blootstelling aan kwik en vergiftiging als ze kapot gaan.
Zoals gezegd geven voorhoofdthermometers je veel voordeel. Je hoeft aleen maar het voorhoofd van je baby te ‘scannen’ en de temperatuur verschijnt op het display. Er zijn veel thermometers die met geluid waarschuwen als er koorts is gemeten, wat makkelijk is, omdat je dan niet hoeft te onthouden welke temperatuur ook al weer verhoging of koorts is. Daarnaast hebben veel thermometers een onthoud functie, zodat je ook nog kan teruglezen wat de vorig gemeten temperatuur is, of die van gisteren of eergisteren. Qua betroubaarheid van de meting hoef je je echt geen zorgen te maken. Voorhoofdthermometers zijn net zo betrouwbaar als ‘ouderwetse’rectale thermometers. Niet voor niets worden ze in ziekenhuizen en thuiszorgorganisaties gebruikt las vervanging van de rectale thermometer.
Mocht je nog niet overtuigd zijn van een voorhoofdthermometer, geen probleem. Je kan natuurlijk altijd de rectale thermometer gebruiken. Rectale thermometers geven ook een nauwkeurige temperatuurmeting en is de meest gebruikte traditionele manier van temperatuur opnemen.
Om een rectale temperatuur op te nemen, moet je er eerst voor zorgen dat de thermometer schoon is. Was het met water en zeep of veeg het af met alcohol.
Leg je baby op de buik of op de rug met de benen naar de borst gebogen. Breng een beetje vaseline aan op de thermometer en steek het voorzichtig ongeveer 2 cm in de rectale opening.
Houd de digitale thermometer ongeveer twee minuten op zijn plaats totdat je de “piep” hoort. Verwijder vervolgens voorzichtig de thermometer en lees de temperatuur af.
Bij welke temperatuur heeft mijn baby koorts?
De normale temperatuur van een baby kan variëren, maar de meeste artsen beschouwen een rectale temperatuur van 38 graden of hoger als koorts.
Wanneer je de arts moet bellen
Het beste kun je de arts bellen als je baby:
- Jonger is dan 3 maanden en koorts heeft. Mocht je baby jonger zijn dan 2 maanden en koorts hebben dan wordt het beschouwd als een noodgeval.
- Niet meer goed reageert op bepaalde situaties.
- Ademhalings- of eetproblemen heeft
- Erg chagrijnig, kieskeurig of moeilijk te kalmeren is.
- Een uitslag heeft
Tekenen van uitdroging heeft. Dit kan zich uiten in minder natte luiers, een droge mond of geen tranen hebben met huilen.
Wat te doen als je baby koorts heeft
Als je baby jonger is dan 2 maanden en koorts heeft, neem dan direct contact op met de zorgverlener van je baby. Voor oudere baby’s kan je deze tips proberen:
- Geef je baby een bad met lauw water – controleer altijd de temperatuur van het water aan je pols voordat je je baby wast.
- Kleed je baby in een lichte laag kleding.
- Geef je baby genoeg vocht om uitdroging te voorkomen. Deze vloeistoffen moeten moedermelk, flesvoeding, of water zijn. Dit afhankelijk van de leeftijd van de baby.
- Als je kind ouder is dan 6 maanden en je arts zegt dat alles in orde is dan kun je je baby ibuprofen geven. Geef baby’s nooit aspirine voor koorts vanwege het risico op een zeldzame maar potentieel gevaarlijke aandoening die het Reye-syndroom wordt genoemd.
Geef een baby onder de leeftijd van 6 maanden geen geneesmiddelen die ibuprofen bevatten. Vraag je arts naar de dosering en lees de instructies in de verpakking voordat je je baby een koorts verminderend medicijn geeft.
Als je jezelf zorgen maakt over de koorts van je baby, bel dan je zorgverlener voor advies en geruststelling.
Verkrijgbaar bij
Geef een reactie