Hoevaak moet een baby in bad

Hoe vaak moet een baby in bad – handige tips die je moet weten.

Vraag jij jezelf af; hoe vaak moet een baby in bad? Of hoe moet je een baby in bad doen? Hier is een stap-voor-stap handleiding om je te helpen de basisbeginselen onder de knie te krijgen.

Het in bad doen van je baby kan een zenuwslopende ervaring zijn. Je baby zal het misschien ook niet zo leuk vinden. Echter, met een beetje oefening zullen jullie je allebei meer op je gemak gaan voelen. Om zelfvertrouwen te krijgen is het goed om te beginnen met het leren van de basisbeginselen van het babybadje.

Voorbeeld hoe je je baby in badje doet

Hoe vaak moet een baby in bad?

Het is niet nodig om je baby elke dag een badje te geven. Drie keer per week kan al genoeg zijn totdat je baby mobieler begint te worden. Wanneer je je baby te veel in bad doet, kan zijn of haar huid uitdrogen. Als je snel en grondig bent met het wisselen van de luiers, ben je al bezig met het reinigen van de delen die aandacht nodig hebben – het gezicht, de nek en de luierzone.

Is een bad in de morgen of avond beter?

Dit kan je volledig zelf bepalen. Het is vooral slim om een moment te kiezen waarop je niet gehaast bent en waarschijnlijk niet wordt gestoord. Sommige ouders kiezen voor een badje in de ochtend zodat de baby nog alert is.

Andere ouders hebben de voorkeur om de babybadjes deel uit te laten maken van een rustgevend slaapritueel. Als je je baby na de voeding in bad doet, overweeg dan om eerst te wachten tot de buik van je baby een beetje tot rust is gekomen.

Kan een spons voldoende zijn?

Er wordt geadviseerd om de baby schoon te maken met een spons tot de navelstrengstomp eraf valt. Dit kan ongeveer een tot twee weken duren. Daarna is het goed om je baby in een echt badje te doen. Om je baby te verschonen met een spons heb je de volgende spullen nodig:

  • Een warme plek met een vlak oppervlak. Een badkamer, keukenaanrecht, commode of een stevig bed kan allemaal goed zijn. Zelfs een deken of handdoek op de vloer is prima.
  • Een zachte deken, handdoek of verschoonkussen. Spreid het uit voor je baby zodat hij of zij erop kan liggen.
  • Een vrije hand. Houd altijd één hand op je baby.
  • Een wasbak of een ondiepe plastic bak om het water vast te houden. Laat warm water in de wasbak of ondiepe bak lopen. Controleer de watertemperatuur met je hand om er zeker van te zijn dat het water niet te heet is.
  • Essentiële benodigdheden. Verzamel een washandje, een handdoek -, milde babyshampoo, milde zeepbabydoekjes, een schone luier en schone kleding.

Kleed je baby uit en wikkel hem of haar in een handdoek. Leg je baby vervolgens op zijn of haar rug in de ruimte waar je haar schoon gaat maken. 

Om je baby warm te houden kan je alleen de delen van de baby’s lichaam blootstellen die je wast. Maak het washandje nat, wring het overtollige water eruit en veeg het gezichtje van je baby af. Veeg elk ooglid af, van binnen naar buiten.

Om het lichaam van je baby schoon te maken, gebruik je gewoon water of een milde, hydraterende zeep. Let vooral op de ruimtes onder de armen, achter de oren, rond de nek en in de luierruimte. Was ook goed tussen de vingers en tenen van je baby.

Verschillende type babybadjes

Luma bad en verzorgingsset
LUMA Bad- en verzorgingsset

Zodra je baby klaar is voor een badje, kun je een plastic badje of gewoon de wasbak gebruiken. Leg een schone handdoek in het badje of in de wastafel. Een plastic bakje kan het comfortabeler maken voor jezelf.

Het is handig om van tevoren dezelfde benodigdheden te verzamelen die je zou gebruiken voor een sponsbad, een kopje spoelwater en eventueel babyshampoo. Zo kun je altijd één hand op de baby houden. Zorg ervoor dat je baby nooit alleen in het water is.

Bekijk hier het aanbod babybadjes van Prenatal

Bekijk hier het aanbod babybadjes van Bol.comHoeveelheid water voor een baby bad

De aanbeveling is om ongeveer 5 centimeter warm (niet heet) water te gebruiken. Om je baby warm te houden, kun je warm water over zijn of haar lichaam in het badje gieten. 

Sommige onderzoeken suggereren dat het gebruik van iets meer water (genoeg om de schouders van je baby te bedekken) kalmerend kan werken en warmteverlies helpt te verminderen. Dat is ook precies de bedoeling bij een Tummy tub. In een Tummy tub zit je baby rechtop in het water. Doordat het water tot aan de schouders komt, doet het je baby denken aan de baarmoeder. Dit vertrouwde gevoel kan je baby een ontspannen gevoel geven. Zorg er altijd voor dat er niet teveel water in het badje zit en hou je baby ten alletijden vast zodat je baby veilig blijft.Watertemperatuur van een baby bad

Warm water is het beste. Om brandwonden te voorkomen, stel je de thermostaat op je boiler in op een temperatuur van minder dan 49 graden Celsius. Controleer altijd de watertemperatuur met je hand voordat je baby in bad gaat. 

Zorg ervoor dat het water ongeveer 38 graden is. Daarnaast is het goed als de kamer ook een comfortabele temperatuur heeft aangezien een natte baby gemakkelijk afkoelt. Hoe hou je de baby vast?

Een stevige grip helpt je baby om zich comfortabel te voelen in het badje. Gebruik je niet-dominante arm om het hoofdje en de nek van je baby te ondersteunen en de andere arm om het lichaam van je baby vast te houden.

Je doet je baby als eerst met de voetjes in bad. Blijf het hoofdje en de rug van je baby ondersteunen als dat nodig is.

Je kunt achter je baby reiken en zijn of haar andere arm gedurende het hele badje vasthouden.

Vervolgens beginnen de meeste ouders met het wassen van het gezicht van de baby en gaan vervolgens naar beneden naar de vuilere delen van het lichaam. Dit voorkomt dat de gespoelde delen weer zeepachtig worden.

Moet ik het haar van mijn baby wassen?

Als je baby haar heeft en je denkt dat het haar moet worden gewassen, dan wordt dit aangeraden. Masseer met je vrije hand zachtjes een druppel milde babyshampoo in de hoofdhuid van je baby. 

Spoel de shampoo af met een kopje water of een vochtig washandje. Hou hierbij een hand over het voorhoofd van je baby om het sop uit zijn of haar ogen te houden. Gebruik van baby lotion

De meeste baby’s hebben na een badje geen lotion nodig. Als zijn of haar huid erg droog is dan kan je een kleine hoeveelheid ongeparfumeerde crème aanbrengen op de droge gebieden.

De massage kan je baby een goed gevoel geven. Als het droog blijft, kan het zijn dat je baby te vaak in bad gaat. Baby lotion vind je hier

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *