Baby moet veel hoesten in slaap – Dit zijn de oorzaken
Moet je baby veel hoesten in zijn of haar slaap? Dan is het belangrijk dat je weet wat de oorzaken zijn. Lees alles in deze blog
Hoesten is een van de meest voorkomende symptomen van kinderziekte. Het kan dan zijn dat je baby ook veel moet hoesten in zijn slaap.
Verkrijgbaar bij
Een hoest bij een baby kan vreselijk klinken, maar het is meestal geen teken van een ernstige aandoening. Hoesten is in feite een gezonde en belangrijke reflex die de luchtwegen in de keel en borst helpt beschermen.
Hoesten wordt vaak erger in de nacht en daarom is het gebruikelijk dat de baby moet hoesten in zijn of haar slaap. Het is belangrijk dat je de verschillende kenmerken weet zodat je kan beoordelen of je je ongerust moet maken. Lees ze hieronder!
- Wat zijn de verschillende soorten van hoesten?
- Baby moet hoesten in slaap
- Hoesten overdag
- Hoesten in combinatie met koorts
- Hoesten in combinatie met overgeven
- Baby moet aanhoudend hoesten in slaap
- Hoe wordt het hoesten onderzocht?
- Hoe wordt hoesten behandeld?
- Hoe kan ik mijn baby beter laten voelen tijdens het hoesten?
- Wanneer moet ik de arts bellen?
Wat zijn de verschillende soorten van hoesten?
Soms kan het zijn dat je baby een dokter nodig heeft om van het hoesten af te komen. Informatie over de verschillende soorten van een baby die moet hoesten in zijn slaap kan je helpen om te bepalen wanneer je er iets tegen moet doen.
De meest voorkomende soorten hoest zijn;
- “Schorstige” Hoest
- Kinkhoest
- Piepende hoest
- Hoesten in slaap
- Hoest overdag
- Hoesten met een koorts
- Hoesten met braken
- Aanhoudende Hoest
Schorsachtige hoest wordt meestal veroorzaakt door zwelling in de bovenste luchtweg. Meestal leidt dit tot een blafferige hoest. Dit komt door een zwelling van het strottenhoofd (stemkastje) en de luchtpijp.
Kleinere kinderen hebben kleinere luchtwegen die, als ze gezwollen zijn, het moeilijk kunnen maken om te ademen. Kinderen jonger dan 3 jaar lopen het meeste risico omdat hun luchtwegen zo smal zijn.
Een hoest kan plotseling beginnen en gebeurd vaak midden in de nacht waardoor de baby gaat hoesten in zijn slaap.
Kinkhoest
Kinkhoest is een infectie van de luchtwegen wat veroorzaakt wordt door de bacterie Bordetella pertussis. Kinderen met pertussis hoesten vaak zonder tussendoor in te ademen. Aan het einde van het hoesten moeten ze dan ook diep adem halen. Andere symptomen zijn een loopneus, niezen, lichte hoest en een lage koorts.
Kinkhoest kan op elke leeftijd voorkomen, maar is het ernstigst bij een baby jonger dan 1 jaar. Voornamelijk wanneer je baby geen vaccin tegen kinkhoest heeft gekregen.
Kinkhoest is zeer besmettelijk, dus alle kinderen zouden een vacinatie moeten krijgen op 2 maanden, 4 maanden, 6 maanden, 15 maanden en 4-6 jaar oud.
Piepende hoest
Als je baby bij het uitademen een piepend geluid maakt dan kan dit betekenen dat de lagere luchtwegen in de longen opgezwollen zijn. Dit kan gebeuren bij astma of bij de virusinfectie bronchitis
Ook kan het zijn dat de onderste luchtweg geblokkeerd wordt. Een kind dat begint te hoesten na het binnen krijgen van bijvoorbeeld voedsel of een klein speeltje moet naar een arts gaan.
Baby moet hoesten in slaap
De meeste varianten van hoesten worden ‘s nachts erger. Wanneer je kind verkouden is dan kan het slijm uit de neus en de sinussen in de keel wegvloeien. Dit kan tijdens de slaap een hoest veroorzaken. Dit is alleen een probleem als je baby door het hoesten niet kan slapen.
Astma kan er ook voor zorgen dat je baby gaat hoesten in de nacht, omdat de luchtwegen ‘s nachts gevoeliger en sneller geïrriteerd zijn.
Hoesten overdag
Koude lucht of inspanning kan de hoest overdag verergeren. Probeer ervoor te zorgen dat niets in je huis – zoals luchtverfrisser, huisdieren of rook (vooral tabaksrook) – je baby laat hoesten.
Hoesten in combinatie met koorts
Een kind met een hoest, lichte koorts en een lopende neus heeft waarschijnlijk een verkoudheid. Hoewel het hoesten in combinatie met koorts van 39°C of hoger soms komen door een longontsteking.
Verkrijgbaar bij
Dit is vooral het geval als een kind zwak is en snel ademt. Bel in dit geval onmiddellijk je arts.
Hoesten in combinatie met overgeven
Kinderen hoesten vaak zo veel dat het de kokhalsreflex activeert. Hierdoor moeten baby’s overgeven!
Ook kan je kindje dat moet hoesten in combinatie met een verkoudheid of astma moeten overgeven als er veel slijm in de maag wegvloeit en dit misselijkheid veroorzaakt. Meestal is dit geen reden tot ongerustheid, tenzij het overgeven niet stopt.
Baby moet aanhoudend hoesten in slaap
Hoesten wat veroorzaakt wordt door verkoudheid en virussen kan weken aanhouden, vooral als een kind de ene na de andere verkoudheid heeft.
Astma, allergieën of een chronische infectie in de sinussen of luchtwegen kunnen ook blijvende hoest veroorzaken. Als je baby na 3 weken nog steeds hoest heeft, bel dan je arts.
Hoe wordt het hoesten onderzocht?
Als je ongerust bent over de hoest van je kind, bel dan de arts. Afhankelijk van het type hoest, andere symptomen en hoe lang de hoest aanhoudt, kan je bij de arts langs moeten komen.
Veel zorgverleners bieden nu hulp digitaal aan, wat ouders een reis naar kantoor kan besparen (vooral als je baby moet hoesten in zijn slaap).
“Videochatten” geeft een arts de mogelijkheid om de hoest te laten horen en vaak is dit genoeg om een diagnose vast te stellen en een ernstig probleem uit te sluiten. Het horen van de hoest zal de dokter helpen om te beslissen of (en hoe) hij of zij de hoest zal behandelen.
Hoe wordt hoesten behandeld?
De meeste soorten van hoesten worden veroorzaakt door een virus en zullen vanzelf verdwijnen. Dit kan meestal tot twee weken duren. In deze gevallen zal een arts meestal geen antibiotica voorschrijven omdat deze alleen werken tegen bacteriën.
Tenzij een hoest je baby niet laat slapen, zijn hoestmiddelen niet nodig. Ze kunnen een kind helpen om te stoppen met hoesten, maar ze behandelen de oorzaak van de hoest niet.
Als je een hoestdrank gebruikt, bel dan de dokter om zeker te zijn van de juiste dosis en dat het veilig is voor je baby. Het wordt namelijk niet aangeraden om dit te gebruiken!
Hoe kan ik mijn baby beter laten voelen tijdens het hoesten?
Om je hoestende kind te helpen zich beter te voelen kan je de volgende dingen proberen:
- Je kan het warme water in de douche aanzetten en de deur sluiten. Op die manier kan de kamer stomen. Ga dan ongeveer 20 minuten met je kind in de badkamer zitten. De stoom zou je kind moeten helpen om weer makkelijker te gaan ademen. Probeer samen een boek te lezen om de tijd te doden.
- Een koele luchtbevochtiger in de slaapkamer van je kind kan helpen bij het slapengaan.
- Soms kan een korte blootstelling aan koele lucht de hoest verlichten. Zorg ervoor dat je je kind goed kleedt voor het weer en probeer de baby mee naar buiten te nemen.
- Koele dranken zoals sap kunnen kalmerend werken en het is belangrijk om je kind gehydrateerd te houden. Geef geen frisdrank of sinaasappelsap, omdat deze een keel kunnen beschadigen die pijnlijk is door hoesten.
- Je moet je kind (vooral een baby of peuter) geen OTC-hoestmedicijn geven zonder eerst je arts te raadplegen.
- Als je kind astma heeft, zorg er dan voor dat je een astma-actieplan van je arts krijgt. Het plan moet je helpen om de juiste astmageneesmiddelen te kiezen om te geven.
- Hoestdruppels zijn geen probleem voor oudere kinderen, maar kinderen jonger dan 3 jaar oud kunnen hierdoor stikken. Het is beter om hoestdranken te vermijden, tenzij je arts zegt dat ze veilig zijn voor je kind.
Wanneer moet ik de arts bellen?
In de volgende gevallen is het altijd goed om je arts te bellen:
- Als je baby moeite heeft met ademhalen of hard werkt om te ademen
- Wanneer hij of zij sneller ademt dan normaal.
- Er een blauwe kleur op de lippen, gezicht of tong ontstaat.
- Je baby hoge koorts, maar geen loopneus of verstopte neus heeft.
- Koorts geconstateerd is en je baby is jonger dan 3 maanden oud.
- Als de hoest meer dan een paar uur blijft bij een baby jonger dan 3 maanden.
- Er een “gierend” geluid wordt gemaakt bij het inademen na het hoesten.
- Bloed komt mee bij het hoesten.
- Je baby heeft een piepende ademhaling bij het uitademen
- Uitdroging ontstaat. Tekenen hiervan zijn duizeligheid, slaperigheid of een droge mond.
Verkrijgbaar bij
Verkrijgbaar bij
Geef een reactie