Wat geeft er nou meer geborgenheid dan een knuffel van Nijntje Pluis? Dit razend populaire konijntje, bedacht door Dick Bruna, is geliefd bij heel veel baby’s en peuters. Misschien ook wel stiekem bij hun paps’s en mama’s.
Je ziet Nijntje op allerlei manieren terug in de babykamer. Op bijna elke babykamer is wel iets terug te vinden van Nijntje. Een van de dingen die je veel ziet zijn de knuffels van Nijntje. Ze zijn er in allerlei soorten, maten en kleuren. We nemen je graag mee in de wereld van de Nijntje knuffels.
Inhoudsopgave
Waarom hebben kinderen behoefte aan een knuffel?
Een (lievelings-) knuffel wordt meestal in de eerste zes maanden van je baby gekozen. Voor je baby heeft de knuffel vaak dezelfde eigenschappen als zijn moeder. Een knuffel geeft warmte, geborgenheid en veiligheid. De knuffel is zacht en aaibaar net zoals zijn moeder. Je baby kan er heerlijk mee knuffelen, op sabbelen of op bijten.
Een knuffel kan je kindje door moeilijke tijden heen helpen, bijvoorbeeld voor het eerst naar het kinderdagverblijf. Doordat je kindje de knuffel associeert met een ouder kan het hem helpen om zich geborgen en veilig te voelen in onbekende situaties. Het kan helpen om verbinding te blijven voelen als zijn ouders er niet bij zijn.
Sommige kinderen vinden het prettig om hun knuffel eerst nieuwe dingen te laten doen, voordat ze het zelf doen. Bijvoorbeeld een donkere kamer binnen lopen.
Nijntje knuffels
Een van de populaire knuffel series is een staande Nijntje van 24 centimeter hoog. Nijntje is te koop in allerlei verschillende outfits, zoals piloot, ballerina, boer, voetballer of zuster. Deze serie is heerlijk om mee te knuffelen, maar staat ook ontzettend leuk ter decoratie. Voor iedereen is er wel een passende Nijntje uit deze serie te vinden.
Nijntje Kiekeboe
Een andere populaire serie is Nijntje kiekeboe, zoals de naam al zal vermoeden ‘zegt’ Nijntje: ‘Kiekeboe’. Nijntje heeft magneetjes in haar handjes en in haar ogen, zo kun je een of twee handjes voor de ogen doen. Leuk om het kiekeboe spelletje mee te spelen. Kiekeboe is een van de meest favoriete spelletjes van baby’s.
Nijntje knuffeldoekjes
Er zijn een aantal verschillende knuffeldoekjes van Nijntje Pluis. Een van de heerlijk zachtje knuffeldoekjes heeft knoopjes in de hoeken, zodat je kindje het gemakkelijk vast kan pakken. Een ander knuffeldoekje in de vorm van Nijntje bevat knisperfolie waardoor het leuke knisper geluidjes maakt wanneer je kindje hem vast pakt.
Nijntje sleutelhanger
Ook zijn er kleine Nijntje knuffels aan een ring voor aan je sleutelbos. Ze zijn ongeveer tien centimeter groot en verkrijgbaar in verschillende varianten. Zo heb je er een in corduroy, in velvet, als boer en Nijntje in allerlei verschillende jurkjes.
Nijntje knuffel groot
Wil je een echt opvallende knuffel voor in de babykamer, dan is de knuffel van 70 centimeter echt wat voor jou. Met deze extra grote knuffel kan jou kindje jaren knuffellen, spelen en thee drinken.
Slapen met een Nijntje knuffel
Het advies is om bij jongere kinderen geen knuffels in bed te leggen, gezien de kans op verstikkingsgevaar en wiegendood. Vanaf wanneer er wel een knuffel in bed mag verschilt een beetje. Er wordt geadviseerd om te slapen in een leeg bed tot twaalf maanden. Ze bedoelen dan dat er geen dekens, kussen, knuffels of bedbumpers in bed liggen.
In de praktijk wordt er ook vaak geadviseerd geen knuffels in bed te hebben tot zeven maanden. Je baby moet in ieder geval het hoofd goed kunnen optillen en draaien. Het liefst moet je baby ook kunnen rollen, pas dan kan een knuffel veilig mee naar bed. Kijk hierbij dus goed naar je eigen baby en schat zelf in wanneer het veilig is om een knuffel mee naar bed te nemen.
Hoe zorg je ervoor dat je baby zich aan een knuffel gaat hechten?
Dit is niet voor alle baby’s nodig. Sommige baby’s raken snel gehecht aan een knuffel, maar er zijn ook baby’s waarbij je die hechting een beetje kunt stimuleren. Voor een baby is het belangrijk dat hij ziet dat de knuffel door de ouders wordt geaccepteerd. Het kan helpen om de knuffel een tijdje jouw beste vriendje te laten zijn. Het helpt je baby wanneer de knuffel betrokken wordt bij belangrijke momenten. Je kunt hierbij denken aan voedingsmomenten. Stop de knuffel tussen jou en je baby in. Zo gaat je baby de knuffel met jou en voeden associëren. Een ander voorbeeld is het verschonen van de luier. Neem de knuffel mee in dit ritueel en geef hem ook een schone luier. Zo zijn er natuurlijk nog veel meer voorbeelden te bedenken.
Praat liefdevol tegen de knuffel en geef ook de knuffel kusjes en knuffels. Zo vergroot je de kans dat je baby jou gaat imiteren.
Wanneer je baby oud genoeg is mag de knuffel natuurlijk mee naar bed. Wat is er nou lekkerder dan samen met je lievelingsknuffel in slaap vallen?!
Het kan best een tijdje duren voordat je baby gehecht is aan zijn knuffel, maar als je baby er eenmaal aan gehecht is kan je baby er jarenlang troost en veiligheid vinden in tijden van verdriet, stress en ziekte.
FAQ
Er zijn heel veel verschillende soorten Nijntje knuffels. We noemen er een aantal: Nijntje corduroy, Nijntje knuffeldoekjes, mousseline en teddy.
Alle Nijntje knuffels zijn CE gekeurd en dus veilig, maar bij jongere kinderen moet je altijd opletten. Aan de Nijntje knuffels zitten dus geen onderdelen die los kunnen laten of door je kindje eraf gehaald kunnen worden, zoals knoop-oogjes.
Het advies is om bij jongere kinderen geen knuffels in bed te leggen, gezien de kans op verstikkingsgevaar en wiegendood. Vanaf wanneer er wel een knuffel in bed mag verschilt een beetje. Er wordt geadviseerd om te slapen in een leeg bed tot twaalf maanden. Ze bedoelen dan dat er geen dekens, kussen, knuffels of bedbumpers in bed liggen.
Je baby hecht zich vaak vanzelf aan een knuffel. Mocht je deze hechting willen stimuleren, dan kan je de knuffel deel maken van het gezin. Hou de baby dicht bij je tijdens het voorlezen, en geef ook de knuffel kusjes en knuffels. Zo vergroot je de kans dat je baby jou gaat imiteren.