Nijntje speelgoed

Het bekendste konijntje van Nederland is natuurlijk Nijntje Pluis. Nijntje is de hoofdpersoon van een serie kinderprentenboeken over een konijntje. Er zijn ontzettend veel verschillende producten van Nijntje te koop. Je kunt hierbij denken aan knuffels, loopwagentjes, rammelaars, dekens, boeken, speelkleden, kleding en nog veel meer. We willen je graag meer over Nijntje en haar afkomst vertellen.

Geschiedenis Nijntje

Dick Bruna was een echte Utrechtenaar. Zijn vader had een eigen drukkerij, A.W. Bruna & Zoon. In plaats van bij de uitgeverij te gaan werken besloot Dick Bruna om aan de slag te gaan als tekenaar van boekomslagen.

Nijntje is in 1955 ontstaan in Egmond aan Zee. Dick Bruna was hier met zijn gezin op vakantie. Hij vertelde zijn kinderen graag verhalen. Hij zag bij het vakantiehuisje een konijntje rondhuppelen en begon een verhaal te vertellen over een konijntje die Nijntje heette. Tijdens het vertellen probeerde hij het beestje vlug te tekenen, en zo was Nijntje geboren.

In Utrecht vind je nog allerlei dingen van Nijntje en Dick Bruna, zoals Nijntje verkeerslichten, het Nijntje museum of een straat vernoemd naar Dick Bruna, de Dick Brunasingel. Dick Bruna is op 16 februari 2017 op 89-jarige leeftijd in zijn woonplaats Utrecht overleden.

Nijntje boekjes

Er zijn 32 verschillende boekjes geschreven over Nijntje. Deze zijn in meer dan 50 verschillende talen te verkrijgen. In sommige landen heet Nijntje Miffy. De boekjes zijn altijd vierkant en hebben 24 bladzijdes. Het zijn kleine vierkante boekjes, omdat Dick Bruna het belangrijk vond dat de allerkleinsten de boekjes gemakkelijk vast konden houden. Dick Bruna maakt geen gebruik van hoofdletters, zelfs niet als dat wel zou moeten bij bijvoorbeeld namen. Op de linkerpagina vind je altijd vier regels in vers en op de rechterpagina een tekening. Dick Bruna maakte altijd eerst de tekeningen en verzon daarna de tekst erbij. Hij werkte alleen met primaire kleuren en dikke lijnen. Hij werd geïnspireerd door Gerrit Rietveld en Piet Mondriaan. Kenmerkend voor de tekeningen van Dick Bruna is de eenvoud. De ogen van Nijntje zijn twee stippen en de neus en mond zijn een kruisje. Nijntje is een meisje, omdat Dick Bruna het gemakkelijker vond om jurkjes te tekenen. Nijntje kijkt de lezer bijna altijd recht aan, ook als ze stept of in de trein zit. Alleen als hij de personages van achteren tekent kijken ze de lezer niet aan.

Alle werken van Dick Bruna worden beschermd door het auteursrecht. 

Nijntje producten

Nijntje is het meest geschikt voor kinderen tussen de nul en vier jaar oud. Er zijn zo ontzettend veel Nijntje producten te koop dat er voor elke leeftijdscategorie wel iets leuks te vinden is. Wij richten ons vooral op het speelgoed voor het eerste jaar. Lees ook eens onze blogs over Nijntje rammelaars, Nijntje loopwagen, Nijntje knuffel en Nijntje speelkleden.

Nijntje wordt niet alleen in speelgoed op boeken gebruikt. Ook de verzorgingsproducten zien we Nijntje terug komen. En wat dacht je van alle leuke items waarmee je je babykamer kan inrichten? Zeker de Nijntje lamp mag bij de echte Nijntje fanaat niet ontbreken.

Mr Maria Nijntje Nachtlamp - 30 cm - Oplaadbaar

★★★★★
69,00  in stock
Bol.com
as of 10 april 2024 11:45 pm

Rubber | Nijntje

Niet alleen van Nijntje maar ook de vrienden van Nijntje worden in de producten uitgebeeld. Zo is er van Leeuw een knuffel en lampje verkrijgbaar. Boris beer en Varken Grunty zijn verkrijgbaar als mini-figuur. Ook Nijntje zelf is in verschillende kleuren, stoffen zoals corduroy en outfits verkrijgbaar.

Nijntje wordt over de hele wereld verkocht. In Nederland zijn er twee Nijntje winkels genaamd ‘De winkel van nijntje’. Je kunt de winkels vinden in Maastricht en Amsterdam.

Nijntje bekijken

Er zijn talloze Nijntje filmpjes gemaakt die je gemakkelijk terug kunt vinden op Netflix of YouTube kids. Ook zijn er dansjes en liedjes met Nijntje. Gegarandeerd voor uren kijkplezier!

Er zijn verschillende Nijntje apps te downloaden, zoals ‘spelletjes’, ‘Kijk en lees mee’, ‘Educatieve spelletjes’ of ‘De wereld van Nijntje’.

Zo nu en dan verschijnt Nijntje ook in het theater. Neem je Nijntje knuffel mee naar het theater. Het is een waar feestje voor jong en oud.

In Utrecht kun je het Nijntje museum bezoeken. Dit is het aller-leukste museum voor peuters en kleuters. Ze kunnen daar kruipen, zoeken, ruiken, dansen en nog zo veel meer. Er zijn verschillende themaruimtes waarin de kinderen de wereld om zich heen kunnen ontdekken. Kinderen stappen hier écht in de wereld van Nijntje en haar vriendjes.

Waar zie je Nijntje nog meer

Dick Bruna ontwierp voor allerlei goede doelen voor kinderen affiches en ander promotiemateriaal. Op het strand van Scheveningen staan de personages uit de Nijntje boekjes op hoge palen als herkenningspunten.  Dick Bruna vond het belangrijk om kinderen een veilige omgeving te bieden, zodat ze vanuit daar zelf op onderzoek en avontuur konden gaan.

Nijntje Speelgoed van het jaar

In 2015 was ‘Nijntje stoelendans’ genomineerd voor speelgoed van het jaar. Uiteindelijk zijn ze niet als winnaar verkozen. In 2016 was ‘Nijntje dansende blokjes’ genomineerd voor speelgoed van het jaar. Helaas zijn ze ook dit jaar niet tot winnaar verkozen. Desalniettemin blijft het speelgoed immens populair.

Veel gestelde vragen over Nijntje Speelgoed:

Waarom heet Nijntje in het buitenland Miffy?

Nijntje is afgeleid van het Nederlandse woord konijn. Voor ons Nederlanders een heel erg bekend woord. Echter in het buitenland hebben ze natuurlijk een andere naam voor een konijn. Zo heeft een konijn in Frankrijk le petit lapin. In Engeland noemen ze een konijn een rabbit. Tot 1996 had Nijntje in elke land zijn eigen naam maar vanaf dit jaar is de naam van Nijntje voor de buitenlandse boeken veranderd naar Miffy.

Zit er een gedachte achter de kleurstelling van Nijntje?

Dick Bruna heeft echt nagedacht over de kleurstelling. Zo gebruikt hij wel de primaire kleuren geel, rood en blauw maar met een toevoeging van een klein beetje zwart. Hierdoor werden de kleuren warmer. Dick Bruna dacht goed na over de kleuren. Zo vond hij niet alle kleuren mooi en zal je dus o.a. geen paars zien. Dit vond hij namelijk geen echte kleur.

Voor welke leeftijd is Nijntje geschikt?

Kinderen tussen de 0 en 4 jaar kiezen het vaakst voor nijntje speelgoed en boekjes. Na de boekjes voorgelezen te krijgen vinden de meeste kinderen het leuk om ze te gebruiken om zelf hun eerste woordjes te leren lezen.

Waarom is Nijntje zo populair?

Dat is lastig te zeggen, maar Nijntje heeft een hoog aaibaarheidsgehalte en dat blijkt over de hele wereld zo te zijn. De vorm waarin Dick Bruna haar getekend heeft (Met lage ogen in een rond hoofd) blijken wij mensen gauw lief te vinden. Daarnaast zijn de avonturen altijd vriendelijk, eenvoudig maar nooit eng en zijn de teksten altijd kort en in rijmvorm. De tekeningen zijn door de eenvoud duidelijk voor kinderen van deze leeftijd.