Zorgverzekeringen en zwangerschap: wat wordt gedekt?
Zijn jij en je partner al jaren samen en nog steeds gek op elkaar? Dan vinden jullie het misschien tijd voor gezinsuitbreiding. Als jullie nog geen kindje hebben, weet je niet wat je te wachten staat. In dat geval is het logisch dat je met de nodige vragen zit. Zo ben je vast en zeker benieuwd wat er allemaal gedekt wordt vanuit je zorgverzekering als je zwanger bent. Wat dat betreft, ben je hier aan het juiste adres. Deze tekst staat namelijk volledig in het teken van zorgverzekeringen en zwangerschap.
Dekking van de basisverzekering
Iedereen die in Nederland woont of werkt en ouder dan 18 jaar is, is wettelijk verplicht om minimaal de basisverzekering af te sluiten. Deze verzekering vergoedt de medisch noodzakelijke zorgkosten. Moet je bijvoorbeeld naar de huisarts, word je doorverwezen naar een medisch specialist of krijg je een geneesmiddel voorgeschreven? Dan wordt dit vaak vergoed vanuit de basisverzekering.
Ook bij zwangerschap vergoedt de basisverzekering bepaalde kosten. Zo vallen verloskundige zorg en kraamzorg bijvoorbeeld binnen de dekking. Hierdoor hoef je de verschillende echo’s van je baby bijvoorbeeld niet zelf te betalen. De algemene termijnecho en de 20-weken-echo worden vergoed vanuit je basisverzekering en voor de 13-weken-echo krijg je een vergoeding vanuit de overheid.
Verzekeraars kunnen ook de kosten voor de bevalling volledig dekken. Een medisch noodzakelijke bevalling wordt – ongeacht of dit thuis of in het ziekenhuis gebeurt – volledig vergoed vanuit je basisverzekering. Wie zonder eigen bijdrage in het ziekenhuis wil bevallen, krijgt hier gedeeltelijk een vergoeding voor. De rest van de kosten moet je zelf betalen. Kraamzorg wordt deels vergoed vanuit de basisverzekering, maar hier betaal je wel een eigen bijdrage voor.
Aanvullende verzekeringen
Heb jij je basisverzekering uitgebreid met een aanvullende verzekering? Dan denk je misschien dat er meer kosten gedekt worden tijdens een zwangerschap. Helaas is dit niet altijd het geval, want een verzekeraar bepaalt zelf wat er binnen de dekking van aanvullende verzekeringen valt. Sommige aanvullende verzekeringen vergoeden bijvoorbeeld een zwangerschapscursus of bevalling in het ziekenhuis zonder medische indicatie, maar dit is niet altijd het geval. Bereken overigens altijd eerst of het voordeliger is om een aanvullende verzekering voor je zwangerschap af te sluiten, want dit is niet altijd het geval.
Meld de geboorte bij je verzekeraar
Als je bevallen bent, moet je niet vergeten om de geboorte te melden bij je verzekeraar. Doe dit altijd binnen uiterlijk 4 maanden na de bevalling, want anders krijg je de kosten die vergoed worden vanuit je zorgverzekering niet terug. Nadat je melding van de geboorte hebt gemaakt, kijkt een verzekeraar welke kosten je gemaakt hebt tijdens je zwangerschap. Zij vergoeden dan de kosten die binnen de dekking van je zorgverzekering vallen.
Overstappen naar een andere zorgverzekering
Dekt je huidige zorgverzekering weinig met betrekking tot een zwangerschap? Kijk dan eens of jij je ergens anders beter kunt verzekeren. Als dit het geval is, kun je overstappen van zorgverzekering. Je kunt je het beste alvast in je zorgverzekering verdiepen als je zwanger wilt worden. Overstappen kan namelijk alleen aan het einde van het jaar. Word je in het eerste kwartaal van het jaar zwanger en ga je pas dan kijken waar je precies voor verzekerd bent? Dan ben je te laat. Je bevalt namelijk hetzelfde jaar nog, waardoor je niet meer over kunt stappen. Kijk daarom alvast wat er binnen de dekking van je zorgverzekering valt als je zwanger wilt worden.
Foto door Amina Filkins
Geef een reactie