Weeën
Een wee is een samentrekking van de baarmoederspier. Het voelt als een soort kramp in je onderbuik die langzaam opkomt, erger wordt en dan weer afzakt. Je kunt zo’n wee vergelijken met een golf die aanspoelt op het strand. In het begin voel je de pijngolf aan komen rollen. Net voor de golf omslaat, is de pijn het hevigst. Daarna trekt de golf terug en voel je de pijn weer minder worden. Tussen de weeën door is er rust in je buik. De weeën worden sterker, komen vaker en regelmatiger en doen meer pijn naarmate de bevalling vordert.
Buik- en rugweeën
Sommige vrouwen vinden de pijn van de weeën goed te verdragen, andere vrouwen vinden het niet uit te houden. De meeste vrouwen hebben tijdens de weeën vooral pijn in hun buik. Maar er zijn ook vrouwen die de pijn vooral in hun rug en/of hun benen voelen. Soms kan de pijn van plaats wisselen. Rugweeën doen volgens sommige vrouwen meer pijn dan buikweeën.
Ontsluitingsweeën
De ontsluitingsweeën zorgen ervoor dat je baarmoedermond ver genoeg open gaat (10 cm) om de baby geboren te laten worden. Dat wordt ‘ontsluiting’ genoemd. Voor de ontsluiting zijn sterke weeën nodig. Ze duren langer (1-1,5 minuut) dan voorweeën en komen regelmatig, zo om de 3 tot 5 minuten. Je voelt ze als een pijnlijke kramp door je hele bekkengebied. De een voelt ze meer in de buik, de ander in de rug. Sommige vrouwen voelen ze (ook) in hun benen. De weeën worden krachtiger en pijnlijker naarmate de ontsluiting vordert. Tijdens de laatste centimeters ontsluiting (8-10 cm) zijn ze het heftigst. Dit is voor veel vrouwen een moeilijke periode. Gelukkig is het eind in zicht! De verloskundige controleert via inwendig onderzoek hoeveel centimeter ontsluiting je hebt.
Weeënstorm
Wanneer je binnen 10 minuten 6 of meer weeën hebt, is er sprake van een ‘weeënstorm’. Deze kan ervoor zorgen dat je binnen no time een volledige ontsluiting hebt.
Persweeën
De persweeën krijg je als je ontsluiting bijna volledig is. Misschien heb je nog een paar centimeters te gaan, maar je bent er bijna. Je voelt ook drang om te willen persen. Deze weeën zijn het meest pijnlijk en bijna niet meer weg te zuchten. Dit zijn de weeën die er voor zorgen dat je kindje geboren wordt.
Weeën voor de nageboorte
Na de geboorte van je kindje komen de weeën nog even terug, namelijk om de nageboorte eruit te persen.
Naweeën
Deze weeën zorgen ervoor dat je baarmoeder weer de normale vorm aanneemt. Zij vinden dus plaats na de bevalling.
Pijn opvangen
Je kunt de pijn van de buikweeën een beetje verminderen door zo goed mogelijk te ontspannen. Bijvoorbeeld door een warmwaterkruik op je buik te leggen of ademhalingsoefeningen te doen.
Bij rugweeën kun je aan je partner vragen of hij wat tegendruk wil geven.
Geef een reactie