Baby vecht tegen slaap – Dit is wat je kan doen
Veel baby’s hebben een periode waarin ze vechten tegen hun slaap. Hieronder worden de verschillende redenen hiervan uitgelegd en wat je er tegen kan doen.
De nachtrust verschilt heel erg per baby. Waar de ene geen moeite heeft om te slapen zal een andere baby kosten wat het kost vechten tegen haar slaap. Gelukkig zijn slaapproblemen makkelijk en goedkoop op te lossen met wat hulp.
Verkrijgbaar bij
Als je een kleine krijger hebt die moeilijk in slaap te krijgen is dan hoef je je geen zorgen te maken. Er zijn verschillende redenen waarom je baby tegen de slaap vecht en gelukkig ook genoeg manieren om dit op te lossen.
Dit is wat moeders aanraden
Mochten het niet zelf niet lukken om je baby in slaap te krijgen dan kan je ook de volgende cursus proberen. Duizenden moeders gingen je voor!
Waarom vecht een baby tegen de slaap?
Hieronder worden een aantal redenen uitgelegd waarom een baby vecht tegen haar slaap.
1. Ze zijn oververmoeid.
Dit is de meest voorkomende oorzaak. We denken dat als ze echt, echt moe zijn, ze beter en langer zullen slapen. Alleen is het tegenovergestelde waar met een baby!
Als ze te moe zijn, worden ze hyperactief en chagrijnig. Doordat ze hierdoor nog meer wakker lijken, stellen we het uit om ons kleintje in bed te stoppen. Hierdoor wordt het probleem nog erger.
Dit is wat je kan doen…
Als je baby oververmoeid is dan kan je het volgende proberen:
- Het vasthouden en schommelen van je baby kan helpen om ze kalm genoeg te krijgen om te kunnen slapen.
- Door ervoor te zorgen dat de kamer donker is, kunnen ze ook beter in slaap vallen.
- Het spelen van lichte muziek is een goede manier om je kleintje af te leiden en te kalmeren.
Om te voorkomen dat je baby oververmoeid raakt in de toekomst kan je het volgende proberen: Let op kleine tekenen van slaperigheid bij je baby en handel er snel op. Haal je baby uit de stimulerende omgeving en leg hem in bedje.
Tekenen om op te letten zijn:
- Rode ogen
- Vermoeide uitdrukking
- Gapen
- Hikken
- Blauwe kleur rond de mond (bij pasgeborenen)
- In de ogen wrijven.
- Zich afweren van stimulerende factoren.
Probeer hun bedtijd wat naar voren te halen en zorg ervoor dat ze een 30 minuten durende rustige periode hebben (niet in een kamer waar de TV aanstaat) voor het slapen gaan.
Houd het rustig, geconcentreerd en kort (ongeveer 30 minuten – niet langer dan 45 minuten omdat ze misschien oververmoeid raken). Doe elke avond hetzelfde, zodat ze weten wat ze kunnen verwachten.
2. Baby vecht tegen slaap omdat ze niet moe genoeg zijn
Dit kan vooral bij oudere baby’s en peuters gebeuren. Denk eens na over wat voor een dag ze tot nu toe hebben gehad:
- Heb je veel face-to-face contact gehad met je baby?
- Heb je veel met ze gepraat?
- Hebben ze wat frisse lucht gehad?
- Hebben ze veel gespeeld?
Het kan zijn dat jullie beiden gewoon een te rustige dag hebben gehad!
Het kan ook zijn dat wanneer je baby tegen de slaap vecht in de nacht omdat hij of zij overdag te veel slaap heeft gehad. Over het algemeen zal een baby tegen de tijd dat hij 9 maanden oud is, al 2 tot 3 à 3 uur per dag slapen.
Dit is wat je kan doen…
Kijk naar het aanpassen van je dagschema:
- Verhoog je speeltijd met je baby
- Ga wat meer naar buiten en verminder het aantal dutjes overdag, vooral als ze nog niet mobiel zijn.
- Probeer ze niet meer te laten slapen na 16.00 of hou het in ieder geval heel kort. Je kunt ook proberen hun bedtijd iets later op de avond te laten beginnen.
Dit zal ervoor zorgen dat je baby minder vecht tegen haar slaap.
3. Baby vecht tegen slaap door verlatingsangst
Het is gebruikelijk dat je baby vecht tegen haar slaap door verlatingsangst als ze rond de 8-10 maanden zijn. Rond deze leeftijd dan krijgen ze in de gaten dat ze gescheiden zijn van jou in de nacht.
Zelfs sommige baby’s die tot nu toe goed hebben geslapen, kunnen plotseling gaan vechten tegen de slaap.
Dit is wat je kan doen…
Dit is een ontwikkelingsfase die ze doormaken, en dat kun je helaas niet veranderen. Als je baby tot nu toe goed heeft geslapen, ga dan gewoon door met je bedtijdroutine en herinner jezelf eraan dat het gewoon een fase is die net als alle andere fasen voorbij zal gaan.
Ga je baby troosten als hij of zij het nodig heeft, want een baby zal zich veilig voelen als aan zijn behoeften wordt voldaan.
Probeer alleen niet om een langdurig slaapprobleem te creëren in het proces! Ga je baby dus niet oppakken, maar klop hem zachtjes en kus hem goedenacht voordat ze gaat slapen.
4. Baby vecht tegen slaap door persoonlijkheid.
Sommige baby’s vechten helemaal niet tegen hun slaap. Zelf de behoefte aan spelen en knuffelen houdt ze niet tegen om te gaan slapen.
Anderen baby’s – vooral meer actieve, sociale, nieuwsgierige types – beseffen al snel dat slapen gaan betekent dat je plezier mist. Dit waren vaak de baby’s die het meest actief waren in de baarmoeder.
Dit is wat je kan doen…
Je kunt hun persoonlijkheid niet veranderen, maar dat betekent niet dat je wat trucjes kan gebruiken om het makkelijker te maken. Als je baby gevoelig is/ veel comfort nodig heeft, is het beter om hun dagelijkse slaaproutines echt consistent te houden om ze zo geruststelling te geven.
Als ze erg actief zijn, zorg er dan voor dat ze overdag voldoende gestimuleerd worden en dat er niet te veel lawaai in huis is als ze in slaap proberen te vallen.
Sommige deskundigen raden aan om baby’s ’s nachts te laten inbakeren, zodat hun armen en benen niet bewegen en ze niet daardoor wakker worden. je kunt ook proberen om ze in een kleine wieg te laten slapen, zodat ze zich prettig en veilig voelen.
Een compleet overzicht inbakerdoeken kan je hier vinden
Verkrijgbaar bij
Geef een reactie