Beste ledikant matras

Heb je een mooi ledikant voor je baby gevonden? Tijd om op zoek te gaan naar een bijpassend ledikant matras. Er zijn hierbij verschillende factoren om rekening mee te houden. Naast het comfort wat het matras aan je baby biedt, moet deze veilig zijn. In de eerste maanden ligt je kind veel op bed. Waarop moet je letten, wanneer je op zoek gaat naar het beste ledikant matras? Wat zijn voorbeelden van kwalitatief goede matrassen voor baby’s? In dit artikel lees je er alles over! 

AeroSleep® Evolution

Winnaar van de Baby Innovation Award !

Dit revolutionaire Evolution PREMIUM pakket van Matras én 3D SafeSleep Beschermer laat je kindje altijd veilig doorslapen, óók bij veel voorkomende babykwaaltjes.

Voldoet aan de strengste Europese normen voor babyveiligheid: EN 16 890

Op zoek naar een geschikt ledikant matras 

Voorbeelden van factoren op basis waarvan je verschillende matrassen voor baby’s met elkaar kunt vergelijken zijn onder meer de dikte hiervan, de stevigheid van het matras en het type schuim wat gebruikt is. Hieronder lichten we de belangrijkste factoren verder toe. Het is belangrijk rekening te houden met het feit, dat er altijd wat ruimte tussen het ledikant matras en de randen van het ledikant zelf moet zitten. Deze ruimte mag echter niet groter zijn dan twee centimeter. Het voorkomt dat je baby vast komt te zitten tussen het matras en het ledikant. 

Stevigheid en dikte van een ledikant matras 

Aangeraden wordt om een matras met een dikte van tenminste acht centimeter te kiezen. Deze matrasjes bieden voldoende comfort aan het lichaam van je baby en voorkomen dat deze de harde bodemplaat van het ledikant voelt tijdens een slaapje. Des te dikker het ledikant matras, des te groter het comfort doorgaans ook is wat je baby ervaart.

Niet alleen de dikte van het ledikant matras speelt mee. Let ook op de stevigheid van het matras. Voor baby’s is het belangrijk dat het matras relatief stevig is. Bij een zacht matras kan het gezicht van je kindje in het matras wegzakken, waarbij deze zichzelf in het ergste geval verstikt

Tip: om te testen of het matras voor je baby stevig genoeg is, kun je deze zelf indrukken met je platte hand of met de onderzijde van je arm. Het matras mag maar lichtjes indrukken. 

Keuze uit verschillende soorten schuim 

Net als bij de matrassen voor volwassenen, zit er ook bij de matrassen voor het ledikant van je baby een verschil in het type schuim wat gebruikt is. Het gebruikte type schuim is bepalend voor de stevigheid van het matras. Afgeraden wordt om een babymatras gemaakt van traagschuim of bijvoorbeeld zeegras te kopen. Deze matrassen zijn te zacht, waardoor je het risico loopt dat het hoofd van je baby in het matras wegzakt. Gebruikelijk is een matras vervaardigd uit een combinatie van de verschillende materialen. 

Beschermen van een ledikant matras 

Tijdens het slaapje van je baby is de kans op een ongelukje relatief groot. Hoewel een luier veel tegenhoudt, kan deze gaan lekken. Het is zonde als het matras hierna vervangen moet worden. Je voorkomt dit, door gebruik te maken van een molton. Het is een hoes welke je over het ledikant matras heen spant. Een molton is verkrijgbaar in verschillende soorten en gemaakt van diverse materialen. Kies je voor een zachte bovenzijde van badstof, of ga je voor een steviger variant van polyester en katoen? Je koopt een molton voor de bescherming van je ledikant matras voor een prijs tussen de 3 en 35 euro, afhankelijk van de gewenste kwaliteit. 

Gebruik nooit een plastic hoes om het ledikant matras te beschermen. Groot nadeel van zo’n plastic hoes is dat het materiaal niet ventileert. Het matras zal hierdoor zeker in de zomermaanden al snel erg warm worden. Dat geldt ook voor de eerste maanden, waarin je een kruik gebruikt.

Beste ledikant matras voor baby’s 

Ledikant matrassen voor jonge kinderen worden door verschillende partijen aangeboden. De beste keuze is volgens velen het AeroSleep® ledikant matras. Dit matras is opgebouwd uit verschillende lagen. Zo beschikt het matras aan de bovenzijde over een AeroSleep® matrasbeschermer met een 3D-honingraatstructuur. Deze structuur is voorzien van een luchtlaag, welke niet kan worden ingedrukt. Op deze manier voorkomt men het verstikken van een kind. 

Meer naar beneden bevindt zich een waterdichte beschermlaag, welke het matras beschermt tegen een lekkende luier. Het matras blijft hierdoor lang mooi en fris! De matrasbeschermer van AeroSleep® is luchtdoorlaatbaar, waardoor deze goed ventileert en niet te warm wordt. Ook niet bij het gebruik van een kruik. 

Alternatieven voor AeroSleep® ledikant matras 

Naast het AeroSleep® matras zijn er diverse andere opties, die je zou kunnen overwegen. Denk bijvoorbeeld ook aan het babymatras wat IKEA aanbiedt. Dit matras is qua prijs vergelijkbaar met het AeroSleep® matras en komt als beste uit de test van de Consumentenbond. Op zoek naar een goedkoper alternatief? IKEA biedt ook de beste koop; een ledikant matras van circa 20 euro. 

Foto van Meghan Thompson on Unsplash

Winnaar van de Baby Innovation Award !

Dit revolutionaire Evolution PREMIUM pakket van Matras én 3D SafeSleep Beschermer laat je kindje altijd veilig doorslapen, óók bij veel voorkomende babykwaaltjes.

Voldoet aan de strengste Europese normen voor babyveiligheid: EN 16 890