Ledikant voor een baby

In de eerste maanden na de geboorte van je baby, zal deze heel wat uren in bed doorbrengen. Het is om deze reden belangrijk voldoende aandacht te besteden aan de aankoop van een ledikant voor de baby. Een ledikant moet niet alleen voldoende comfort aan het jonge kind bieden, maar daarnaast ook zeer veilig zijn. Je wilt voorkomen dat je baby uit het ledikant zou kunnen klimmen. Hoe vind je een geschikt ledikant voor een baby? Wat heb je naast het ledikant zelf nog meer nodig? In dit artikel lees je hier meer over! 

Niet onbelangrijk, je wilt dat het ledikant qua stijl goed past bij de rest van het interieur in de babykamer. Ga je voor een gekleurd model ledikant, of geef je de voorkeur aan blank hout? 

Tips bij het kopen van een ledikant voor je baby 

De meest mensen kiezen voor een stevig houten ledikant voor hun baby. Niet alleen is een houten ledikant erg stevig. Je kunt het materiaal daarnaast relatief makkelijk bewerken. Als je kindje per ongeluk met speelgoed de houten spijlen beschadigt, kun je deze na verloop van tijd opnieuw in de lak zetten. Let hierbij goed op het type lak wat je gebruikt, niet iedere lak is geschikt voor het schilderen van een ledikant voor je baby. Bij de aankoop van een ledikant voor je baby zijn er verschillende factoren om rekening mee te houden. 

Normaliter heeft een ledikant een lengte van zo’n 90 tot 140 centimeter. Des te groter de lengte van het ledikant is, des te langer duurt het ook voordat deze vervangen moet worden. Vaak heeft het ledikant een breedte van 60 centimeter. Over de breedte van het ledikant zitten spijlen, waaraan het kind zich na verloop van tijd vast kan houden. Daarbij maakt het dat je kind vanuit het ledikant om zich heen kan kijken. Het is belangrijk dat de ruimte tussen de spijlen niet te groot is. Je baby zou vast kunnen komen te zitten met diens hoofdje. Bij veilige ledikanten is de ruimte 4.5 tot 6.5 centimeter breed. 

Verstelbare lattenbodem van het ledikant 

Een baby ledikant heeft normaal gesproken een verstelbare lattenbodem. Het voordeel van een lattenbodem in algemene zin, is dat deze goed ventileert. Doordat de lattenbodem verstelbaar is, hoef je niet voortdurend diep over de rand van het ledikant heen te hangen als je het kind oppakt of weglegt. Zeker in de eerste maanden zal je dit geregeld doen, als je kindje slaap nodig heeft of begint te huilen. Naarmate je baby groter wordt, kun je de lattenbodem wat laten zakken. Het voorkomt dat je kind over de rand van het ledikant heen kan klimmen.   

Er zijn een aantal fases waarna je de bodem van je ledikant zal moeten verlagen. Als je kindje gaat draaien zul je de bodem moeten laten zakken. Dat geldt ook voor de periode waarin je kindje gaat zitten of staan. Je moet er te aller tijde voor zorgen dat je kindje niet uit het bed kan vallen.

Zelf een ledikant maken voor je kind 

Je kunt een houten ledikant voor je baby in de winkel kopen, maar deze ook zelf maken. Het voordeel hiervan is dat je een ledikant hebt wat naadloos aansluit op je smaak. Daarnaast is het hartstikke leuk als je kinderen in een zelfgemaakt ledikant slapen. Op internet zijn complete bouwtekeningen te vinden om hiermee aan de slag te kunnen gaan. Begin er tijdig aan! Je wilt voorkomen dat het bedje pas kort voor de bevalling gereed is. 

Tip: kies bij voorkeur voor het gebruik van een harde houtsoort. Onder meer beukenhout wordt vaak gebruikt bij het maken van een ledikant voor baby’s. 

Matras kopen het babyledikant 

Naast het ledikant zelf heb je een matras nodig voor je baby. Kies voor een ledikant matras welke minimaal acht centimeter dik is. Des te dikker het matras, des te groter het comfort voor je baby. Houd rekening met het formaat van de bodem van het ledikant, wanneer je een matras koopt. Er moet wat ruimte zitten tussen het matras en de rand van het ledikant, maar deze ruimte mag niet breder dan twee of hooguit drie centimeter zijn. Zou het gat groter zijn, dan loop je het risico dat je kindje vast komt te zitten met een voet of hand. 

Een ander belangrijk aspect is de stijfheid hiervan. Een matras mag niet te zacht zijn, omdat je kind anders zou kunnen verstikken. Het verstikken is hierbij het gevolg van het in het matras zakken van het hoofdje van je kind. 

Leuk bijpassend baby deken voor het ledikant 

Heb je een leuk ledikant en geschikt matras gevonden? In dat geval is het nog zaak om een baby deken voor je ledikant te kopen. Net als bij een bed voor volwassenen, wordt ook het baby deken in tal van verschillende stijlen aangeboden. Kies je voor een neutrale kleur baby deken voor in het ledikant, of geef je de voorkeur aan een stijlvol dekentje met een patroon? 

Tip: schaf direct meerdere dekens aan voor je kind! De kans is groot dat het deken eens in de zoveel dagen gewassen moet worden. Zo heb je altijd een voorraad schone dekens in de kast liggen. 

Vindt je een ledikant nog te groot voor je pasgeboren baby? Gebruik dan in 1e maanden een wieg. En stap pas over op een ledikant als je kindje uit de wieg groeit.