Hoe herken ik de huil van mijn baby?
Als je net ouder geworden bent, dan lijken alle huiltjes op elkaar. Het is nog lastig om een onderscheid te horen tussen de huiltjes. Toch heeft jouw baby een unieke manier van huilen. Hiermee probeert hij z’n behoeftes aan te geven. Hoe herken ik de huil van mijn baby? Wij geven je in dit artikel een paar tips.
Je kan als ouder zelf de babytaal leren en de verschillende huiltjes leren herkennen.
Dit maakt het voor jouw als ouder makkelijker om de behoeftes van je kleintje te herkennen. Sommige ouders hebben hier wel wat tijd voor nodig en anderen ouders herkennen de huiltjes na twee weken al.
Dunstan babytaal woordenboek
Een methode om de huiltjes te leren herkennen is het Dunstan babytaal woordenboek. Volgens Dunstan zijn er vijf verschillende huiltjes die je kleintje kan produceren. De huiltjes staan voor honger, slaap, ongemak, darmkrampjes en een dwars zittend boertje.
Uit onderzoek van de Leading Edge blijkt dat het woordenboek van Dunstan voor jonge ouders ontzettend waardevol is. 90% van de moeders geeft aan echt iets te hebben gehad aan het woordenboek. Ze leren hun baby beter begrijpen en sneller inspelen op de vraag vanuit hun baby’s.
Je leert zo sneller behoeftes herkennen en op basis hiervan te handelen.
De babytaal volgens Dunstan woordenboek is vooral duidelijk te herkennen tijdens de eerste drie maanden. Door goed te luisteren naar het soort huiltje kan je herkennen wat je baby precies bedoelt. Dunstan heeft uitgelegd hoe de verschillende huiltjes ongeveer moeten klinken. Je krijgt zo als ouders ook een idee.
Verkrijgbaar bij
Ontstaan na wereldwijd onderzoek
Het woordenboek voor ouders is ontstaan na een grootschalig wereldwijd onderzoek door Dunstan. De wetenschapper onderzocht duizend baby’s verspreid over 30 landen en kwam op basis hiervan uit op een universele taal voor baby’s. Dankzij haar baanbrekende onderzoek kon de babytaal voor het eerst vastgelegd worden in een woordenboek.
Voor een baby is huilen de enige manier van communiceren naast lichaamstaal. Maar vooral in de eerste drie maanden is het voor een baby lastig om te communiceren met lichaamstaal. Gelukkig zijn er reflexen, waarmee een kindje probeert je aandacht te trekken door te huilen.
Met reflexen probeert een baby jouw aandacht te trekken
Eén van de meest gebruikte babygeluidjes is natuurlijk het huilen om eten. Voor een groot deel van de dag zal je baby huilen om voeding. Het huilen voor voeding klinkt een beetje als neh of nah. Als je goed luistert naar het huilen, dan hoor je deze toon erin. Je weet daardoor dat je kleintje honger heeft en graag wil eten.
Een ander geluidje dat je veel hoort is owh in het huilen. Dit huiltje hoor je vooral als je baby erg moe is en rust wil. De owh komt ook uit onze eigen taal. Als we moe zijn en gaan gapen zeggen we zelf ook owh. Als een baby gaapt krijgt de mond een ovale vorm hierdoor ontstaat het owh huiltje.
Huilen door darmkrampjes
Bij darmkrampjes huilt een baby met het geluid Eair erin verwerkt. In de praktijk is dit wel het meest lastige huiltje om te herkennen. Gelukkig merk je bij darmkrampen ook aan de lichaamstaal waar je baby last van heeft. Naast het eair huilgeluid zal je kleintje z’n beentjes omhoog trekken.
Verkrijgbaar bij
Bij darmkrampjes kan je jouw baby helpen door met de klok mee over het buikje van je baby te wrijven.
Je zal merken dat je kleintje hierdoor wat meer ontspant en minder last heeft van de buikkrampjes.
Sommige baby’s geven het ook aan dat ze een schone luier nodig hebben. Let op dit is niet bij elke baby. Het is onbekend waarom sommige baby’s zich er wel ongemakkelijk bij voelen en anderen er echt niets om geven. Het huilen klinkt hierbij als een soort Heh. Blijkt de luier niet vol te zijn? Dan kan het zijn dat je kindje gewoon ongemakkelijk ligt. Een andere houding kan de oplossing zijn.
Darmkrampjes kunnen ook voortkomen door het gebruik van de verkeerde fles. Zo zijn er heel veel ouders die door het gebruik van de Avent fles van Philips merken dat hun baby meer last krijgt van krampjes. Je kunt daarom het beste gebruik maken van de flessen van dokter Brown. Die zorgen ervoor dat bijna geen lucht opgezogen wordt tijdens het drinken, wat darmkrampjes en overmatig boeren verminderd.
Verkrijgbaar bij
Vooral bij jonge baby’s kan er nog weleens een boertje vast zitten. Dit kan vrij ongemakkelijk zijn voor je baby. Hierdoor huilt je baby met een Eh klank. Luister hierbij vrij goed naar de begin klank bij het huilen. Door je baby te helpen met een boertje te laten zal de oplichting groot zijn.
Na het boertje stopt je kleintje vaak met huilen.
De Dunstan babytaal is inmiddels een wereldwijd begrip geworden. Jaren geleden werd de taal pas echt bekend toen Priscilla Dunstan persoonlijk over haar ontdekking kwam vertellen bij Oprah Winfrey. Inmiddels wordt haar woordenboek wereldwijd toegepast. Vooral door jonge ouders om hun kleintje beter te begrijpen.
Dunstan babytaal biedt vooral hulp tijdens de eerste drie maanden.
Je kleintje heeft z’n reflexen tijdens de eerste drie maanden nog niet goed onder controle. Hierdoor is het nog lastig om de lichaamstaal van je kindje te herkennen. Door de huiltjes te herkennen weet je precies welke behoeftes je kleintje nodig heeft. Dit is een alternatief voor lichaamstaal.
Aanbevolen door kraamverzorgsters
De Dunstan methode is zo effectief dat steeds meer kraamverzorgers de taal geleerd hebben. Ze proberen deze kennis aan de nieuwe ouders over te brengen. Zo helpen ze je om de taal zelf te herkennen. Is jouw kraamverzorgster niet op de hoogte van Dunstan? Dan kan je uiteraard jezelf voorbereiden met de klanktonen die hier omschreven staan. Je zult merken dat je zeker wel een paar weken nodig hebt om de taal te begrijpen.
Besteed vooral tijdens de kraamtijd veel tijd aan jouw lieve kleine baby.
Je leert zo de interactie met je baby aangaan en de taal begrijpen. Je zal merken dat je zelfverzekerder als ouder wordt als je de taal van je kleintje begrijpt. Je begrijpt namelijk eindelijk wat je kleintje met de huiltjes precies bedoelt.
Naast zelfverzekerder met je baby omgaan kan de taal je helpen om overmatig huilgedrag te voorkomen.
Als ouder begrijp je eerder wat je kleintje bedoelt en kan je het ongemak oplossen. Bijvoorbeeld door je kleintje te voeden of even te laten slapen. Dit zorgt vooral bij nieuwe ouders voor een ontspannen start.
Nieuwe vaders kunnen net als de nieuwe moeders de babytaal onder de knie krijgen. Zo kunnen jullie vanaf de eerste dag samen een band met jullie baby opbouwen. Door de interactie met je kleintje aan te gaan leer je baby echt begrijpen.
Verkrijgbaar bij
Verkrijgbaar bij
Geef een reactie