krampjes baby

Krampjes

Veel pasgeboren baby’s hebben last van krampjes. Als je baby ontroostbaar huilt, erg onrustig is en met de beentjes trekt, dan is het waarschijnlijk dat hij last heeft van krampjes. Veel baby’s hebben krampjes als de (borst)voeding meer wordt (4e – 5e dag). De darmen van de baby moeten dan wennen aan een hoger aanbod van voeding en kunnen dit even niet verwerken. Daarnaast vinden veel baby’s het een vervelend gevoel als de maag of de darmen vol en uitgezet zijn en de peristaltiek (darmbewegingen) op gang komt.

Wat kun je doen bij buikkrampjes?

Het is belangrijk om je baby goed te observeren als hij huilt en als je denkt dat het krampjes zijn, om dan géén voeding te geven. Veel ouders zijn geneigd om een baby die huilt voeding te geven. De baby zal dit waarschijnlijk opdrinken en even stil zijn, maar als de baby last heeft van krampjes dan verergert het geven van voeding juist het probleem omdat de darmen nu weer meer voeding moeten verwerken. Als je flesvoeding geeft kunnen baby’s krampjes krijgen door een gulzige drinktechniek waardoor ze te veel lucht binnenkrijgen of als ze juist slecht van de ontlasting af kunnen komen. Een baby moet minimaal 20 minuten doen over het flesje.

Heb je een erg gulzige baby?

Het kan helpen om de baby meer rechtop te zetten bij het drinken of een speen met een kleiner gaatje te gebruiken. Er zijn zelfs spenen te koop die géén gaatje hebben, je prikt hier zelf met een, met alcohol schoongemaakte, dunne naald een klein gaatje in. Verder is het bij gulzige baby’s extra belangrijk om het boertje te laten komen na de voeding. Als de ontlasting het probleem (verstopping) is wat de krampjes veroorzaakt,  kan je de voeding aanlengen met wat meer water zodat de ontlasting wat dunner wordt. Krampjes horen een beetje bij de ontwikkeling van de baby, onderstaande tips helpen om krampjes te verminderen.

  • Leg de baby op je borst en wrijf over het buikje.
  • Leg iets warms op het buikje van je baby. Er zijn warmtekussentjes te koop, die je in de magnetron warm kunt maken en in een beschermzak over de kleding op de buik van de baby kan leggen.
  • Je kan je kindje ook met zijn buikje op je hand en onderarm leggen. De beentjes bungelen dan aan weerszijde van je hand, het lijfje ligt op je onderarm (buikzijde op onderarm) en het hoofdje rust tegen je borst. Door hem zo te wiegen zakt de pijn vaak.
  • Ga met je baby in bad en leg hem op je borst in het warme water.

Gebruik geen venkelthee

Een veel gehoorde remedie uit grootmoeders tijd tegen krampjes is venkelthee. Dit wordt door het voedingscentrum echter sterk afgeraden. In venkel- en anijsthee zit een bepaald stofje (estragol) wat niet goed is voor je baby. Bovendien heeft jou baby alleen nog maar (borst)voeding nodig en zijn de darmpjes nog helemaal niet ontwikkeld voor bijvoeding. Bijvoeding wil dus zeggen iets anders dan (borst)voeding. Dus ook geen thee! Daarom geldt het advies om baby’s deze thee niet te geven en voor moeders die borstvoeding geven om geen venkel- en anijsthee te nemen.

misschien wil je dit ook weten:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *