Hoe werkt een ovulatietest
Zwanger worden is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Bij de een zal het vanzelf gaan en bij de ander kan het echt lang duren. Om de kans op een positieve zwangerschapstest te vergroten is er de mogelijkheid om een ovulatietest te gebruiken.
Ovulatie berekenen
Om te weten wat je vruchtbare periode is, is het belangrijk om te weten wanneer je eisprong plaatsvindt. Tijdens je eisprong/ovulatie stijgt het LH hormoon. De meeste kans om zwanger te worden, is op de dag van je eisprong. Ook twee dagen en de dag voor de eisprong heb je veel kans om zwanger te worden. Drie tot vijf dagen vóór je eisprong ben je ook al vruchtbaar, maar op deze dagen is er wel minder kans om zwanger te worden. De dag na de eisprong ben je nog een paar uur vruchtbaar. Daarna neemt de kans op een bevruchting snel af.
Het berekenen van je cyclus doe je op de volgende manier:
Een cyclus duurt gemiddeld 28 dagen. Dit kan ook korter of langer zijn. De eerste dag van je menstruatie is ook de eerste dag van je cyclus. Dit loopt door tot de dag vóór je volgende menstruatie.
Ongeveer veertien dagen vóór je eerste menstruatiedag vindt de eisprong plaats. Er zijn maar een paar dagen dat je echt vruchtbaar bent. Daarom is het ook zo belangrijk om te weten op welke dagen je het meest vruchtbaar bent.
Er zijn verschillende manieren/hulpmiddelen om je ovulatie te bepalen:
-Door je temperatuur te meten
Tijdens de ovulatie verhoogt je lichaamstemperatuur. Om deze temperatuur nauwkeurig te meten is het belangrijk om je gehele cyclus je temperatuur op te meten. Ook is het belangrijk om dit iedere dag op hetzelfde moment, bijvoorbeeld als je ‘s ochtends wakker wordt. Deze manier is niet heel erg betrouwbaar.
-Door naar je afscheiding te kijken
Tijdens je vruchtbare dagen verandert je afscheiding. Dit is te zien op de momenten dat je bijvoorbeeld naar de wc gaat. De afscheiding is dan helder, kleverig en soms ook rekbaar. Dit wordt ook wel het cervixslijm genoemd. Op deze dagen is de kans dus groot dat de ovulatie eraan zit te komen.
-Door je ovulatie te voelen
Er zijn veel vrouwen die hun ovulatie voelen. Ter hoogte van de eierstokken kan een scherpe, stekende pijn gevoeld worden. Dit wordt ook wel vergeleken met menstruatiepijn. Deze pijn voel je meesten één of twee dagen vóór je ovulatie. Op deze dagen ben je dus het meest vruchtbaar.
-Door een ovulatietest te doen
Een ovulatietest test de waarde van het aantal LH hormonen in het lichaam. Hoe hoger dit LH hormoon, hoe hoger de kans op een eisprong/ovulatie. Om een ovulatietest te gebruiken is het belangrijk om te weten hoe lang je cyclus ongeveer duurt. Het is raadzaam om ongeveer zeventien dagen voordat je volgende menstruatie begint, te starten met een ovulatietest. Op deze manier heb je de meeste kans om een positieve ovulatietest in handen te krijgen. Het gebruik van een ovulatietest is zeer betrouwbaar.
Ovulatietest kopen
Er zijn verschillende soorten ovulatietesten te koop. Via internet is er een hoop te vinden. Ook zijn er ovulatietesten te koop in verschillende drogisterijen en bij de apotheek.
De meest bekende ovulatietesten zijn de testen van Clearblue.
Bij iedere ovulatietest is het de bedoeling om het teststaafje in de urine te houden. Dit kan tijdens het plassen. De urine kan ook opgevangen worden in een bakje/beker. Het staafje kan dan in deze beker gehouden worden. Het is raadzaam om de bijgevoegde gebruiksaanwijzing goed door te lezen voordat je begint met de ovulatietesten. Per merk kunnen er namelijk verschillende adviezen gegeven worden over het gebruik van de ovulatietest. Denk bijvoorbeeld aan het aflezen van de test. Dit wordt allemaal duidelijk beschreven in de gebruiksaanwijzing. Hierin wordt bijvoorbeeld ook beschreven wat je moet doen als er iets fout gegaan is bij het testen. Het kan voorkomen dat er niet voldoende urine op het teststaafje is gekomen. Er is dan geen betrouwbare meting gedaan.
Positieve ovulatietest
Wat moet je nou doen als je een positieve ovulatietest in je handen hebt? Een positieve ovulatietest krijg je te zien ongeveer 24 uur voordat je de eisprong hebt. Dit is dus het juiste moment om gemeenschap te hebben met elkaar. Daarna is het wachten en hopen op een positieve zwangerschapstest.
Veelgestelde vragen ovulatietest:
Wat is een LH piek?
Op het moment dat er een LH piek te zien is op een ovulatietest, dan is dat een teken dat de waarde van het LH hormoon hoog is. Dit hormoon wordt gemeten in de urine. Na deze LH piek duurt het nog ongeveer één of twee dagen voordat de eisprong/ovulatie plaats zal vinden. Dit zijn de dagen dat je het meest vruchtbaar bent en dus de grootste kans hebt om zwanger te worden.
Is het zeker dat ik zwanger word als ik gebruik maak van een ovulatietest?
Het is niet zeker dat je zwanger word door gebruik te maken van een ovulatietest. Wel test je op deze manier wanneer het het juiste moment is om gemeenschap te hebben om de kans op een zwangerschap te vergroten. De kans op een zwangerschap hangt van veel factoren af. Zo spelen leeftijd en gezondheid een rol.
Gebruik ik alle ovulatietesten in een pakje voor één cyclus?
Nee, je mag de testen die over zijn bewaren bij een eventuele volgende cyclus.
Spelen er nog andere factoren mee om de kans op een zwangerschap te vergroten?
Het is belangrijk om gezond te leven.
-Beweeg voldoende;
-Eet gezond;
-Slik foliumzuur voordat je zwanger wilt worden. Door het slikken van foliumzuur zorg je ervoor dat er voldoende vitaminen in je lichaam zitten om een open ruggetje te voorkomen.
Verkrijgbaar bij
Verkrijgbaar bij
Verkrijgbaar bij
Verkrijgbaar bij
Verkrijgbaar bij
Geef een reactie