ik wil zwanger worden

Ik wil zwanger worden

Jouw besluit staat vast: Ik wil zwanger worden maar waar moet je rekening mee houden?

Er is veel informatie beschikbaar over het zwangerschap. Over welke kwaaltjes je kan krijgen of over hoe de baby per week groeit maar over zwanger worden bestaat niet heel veel informatie. En de informatie die er is is vaak gericht op mensen bij wie het zwanger worden moeilijk gaat terwijl als je net in die wonderlijke wereld stapt ook graag informatie tot je wilt nemen.

Iedereen snapt hoe de voortplanting werkt maar als je zwanger wilt worden komen er toch veel vragen op je af.

Wanneer stop ik met de pil?

Het hoge woord is er uit, jullie zijn klaar voor het ouderschap. Jullie zullen beide nog wel even aan het idee moeten wennen. Jullie wereld gaat veranderen en beide zullen jullie het besluit eerst even een plekje moeten geven. Als het idee om ouder te worden bezinkt komen er ook meteen allemaal vragen op je af. Zoals: hoe gaan we straks de kinderopvang regelen? Blijven we beide zoveel uur werken? Maar vooral: wanneer gaan jullie voor het ” echie” ? Wanneer stoppen jullie met voorbehoedmiddelen?

Als je de pil slikt is het raadzaam je strip af te maken. Zo heb je een duidelijk datum om je cyclus te gaan berekenen. Vanaf het moment dat je stopt met de pil ben je vruchtbaar. Er is dan al een kleine kans dat je zwanger raakt. Die kans is echter klein want je hormoonhuishouden moet nog op gang komen.

Door het stoppen met de pil kunnen er ontwenning verschijnselen ontstaan. Denk daarbij aan hoofdpijn, buikpijn, puistjes of pijnlijke borsten. Dit verschilt natuurlijk per persoon. Ook kan je cyclus in de 1e maanden een beetje onregelmatig zijn.

Hoelang duurt het voordat ik zwanger ben?

Nu je besloten hebt om voor het ouderschap te gaan wil je ook eigenlijk meteen beginnen. Je wilt zo snel mogelijk zwanger zijn. Toch zul je nog even geduld moeten hebben.

Ben je jonger dan 30 dan heb je ongeveer 30% kans om binnen 3 maanden zwanger te worden. 80% is binnen een jaar zwanger. Dit is natuurlijk wel afhankelijk van je leeftijd want hoe ouder je wordt hoe minder kans je per maand hebt om zwanger te worden.

Boven de 38 neemt de kans af . Maar nog steeds is 70% van de vrouwen boven deze leeftijd binnen een jaar zwanger.

Probeer je ook te focussen op een jaar. Verwacht niet dat jij bij die mensen zit die snel zwanger is. Als je dat gaat doen wordt elke maand een teleurstelling. Probeer gewoon nog te genieten van de seks, zie het niet als daad om alleen maar zwanger te worden. Pas als het langer duurt kan je eventueel starten met vrijen op de vruchtbare dagen en dit door middel van test gaan bijhouden.

En onthoud dat 1 op de zeven stellen moeite heeft met zwanger worden. Als je na een jaar nog niet zwanger bent kan je een gesprek aan gaan met je huisarts.

clearblue ovuliatietest

Waar moet ik op letten als ik zwanger wil worden?

Zodra je stopt met de pil moet je starten met het slikken van foliumzuur. Foliumzuur is belangrijk voor de ontwikkeling van je ongeboren baby. Het verkleint de kans op aangeboren afwijkingen zoals een hazenlip, open ruggetje of open gehemelte.

Als we gezond eten krijgen we voldoende binnen, echter als je zwanger bent heb je meer nodig en dit kunnen we met ons voeding niet voor mekaar krijgen. Daarom is het verstandig om vanaf dat je stop met de pil elke dag foliumzuur te gaan slikken.

Iedereen weet dat het beter is als we gezond leven. Maar als je zwanger wilt worden is het nog verstandiger om te stoppen met alcohol en roken. Dit beïnvloed namelijk je vruchtbaarheid en als je zwanger bent kan je met alcohol en roken schade toebrengen aan je kind.

Probeer ook stress te vermijden en geef jezelf voldoende rust.

Grappige feitjes over zwanger worden:

  • Na de seks met je benen omhoog liggen om het sperma binnen te houden is niet nodig. Misschien als zwanger worden langer duurt maar normaliter komt het sperma diep genoeg
  • Vrijen met je sokken aan geeft niet meer kans op een jongen
  • Om de dag vrijen om zo beter zaad te krijgen is niet nodig. Als je wilt mag je elke dag seks hebben. Vier dagen voor je eisprong is het zelfs slim om elke dag seks te hebben. Zo liggen er al spermacellen te wachten, deze leven namelijk 24 uur

Boekenplank Ik wil zwanger worden:

We snappen dat je met nog veel meer vragen zit, daarom hebben we een boekenplank voor je samengesteld:

1. Zwanger worden van Märiel Croon

Een boek die in normale taal verteld hoe je cyclus loopt en waar je op moet letten. Een boek die door vele wordt aanbevolen.

Zwanger worden, Märiel croon

2. Mama worden van Bernard Splitz

Dit boek geeft niet alleen informatie over zwanger worden maar ook alles wat daarna volgt. In dit boek vindt je persoonlijke verhalen van mamaverhalen. Het is altijd leuk om te lezen hoe andere het ervaren. En het helpt ook om naar je eigen situatie te kijken.

Mama worden, Bernhard Spitz

3. Zwanger worden e-book

Een compleet basisboek over zwanger worden. Van voeding tot vruchtbaarheidsproblemen.

Zwanger worden e-book, Petra de Sutter

4. Gezond zwanger worden

Dit boek is geschreven door een hoogleraar verloskunde. Hij vertelt je in dit boek hoe je je al voor dat je zwanger wordt kan bijdragen aan een gezond kind.

Gezond zwanger worden, Eric A.P. Steegers

En Dames, er zijn ook hele leuke boeken speciaal voor mannen want het zijn toch vaak de vrouwen die zich inlezen. Laat je partner ook lezen dat hij kostbaar met zijn zaadjes om moet gaan.

Algemeen eindconclusie:

Neem de tijd, lees je goed in en geniet van de weg richting je zwangerschap. Maak nog bewust herinneringen als stel, straks als je ouder bent is alles anders. Nu kan je nog even die stedentrip maken. Of nog een keer naar het land wat al erg lang op je bucketlist stond. Heb seks om de seks en niet om het zwanger worden want dan kan het elke maand weer een enorme teleurstelling worden. Blijven in je achterhoofd houden dat de meeste mensen binnen een jaar zwanger zijn, je geduld zal worden beloond!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *