Symptomen zwangerschap week 1
Verrassing je bent zwanger! Een week zwanger is eigenlijk helemaal niet zwanger. Zeg wat?! Wat zijn nou eigenlijk de symptomen van zwangerschap in week 1? Lees het hieronder zodat je goed voorbereid bent.
De meeste mensen tellen zwangerschap vanaf de eerste dag van je laatste menstruatie. Dat komt omdat de ovulatie en de bevruchting moeilijk te bepalen zijn, maar de fysieke tekenen van de menstruatie zijn veel makkelijker te herkennen.
Pas als je lichaam een eicel uit een eierstok loslaat – meestal tussen het einde van week twee en het begin van week drie – kun je daadwerkelijk zwanger worden. Dit loslaten van de eicel wordt de eisprong genoemd, en het betekent meestal dat je vruchtbaar bent en klaar om zwanger te worden. Als je er net achter bent gekomen dat je in verwachting bent dan denk je misschien dat dit je eerste week van de zwangerschap is, maar je bent waarschijnlijk ongeveer 4 weken zwanger. Ja, nu al! (Je verloskundige zal je een nauwkeurigere schatting geven wanneer je voor de eerste prenatale afspraak langs gaat).
Symptomen zwangerschap week 1
De symptomen van de zwangerschap in week 1 zijn vaak hetzelfde als degene die je ervaart tijdens je menstruatie. Meestal zijn menstruaties vervelend. Maar ze zijn ook wat je lichaam moet doen om je voor te bereiden op een zwangerschap. Deze symptomen kunnen drie tot zeven dagen duren en zijn onder andere.
- Vaginaal bloedverlies.
- Pijn en krampen in de onderrug. Doordat de baarmoeder zich samen trekt om de voering los te laten.
- Een opgeblazen gevoel. Fluctuerende hormonen kunnen je een opgeblazen gevoel geven vlak voor en tijdens je menstruatie.
- Stemmingswisselingen. De hormoonschommelingen kunnen ook irritatie veroorzaken en je emoties veranderen.
- Hoofdpijn. Veel vrouwen klagen over menstruatiemigraine, die ook met hormonen te maken heeft. ontspanningsoefeningen kunnen de pijn verzachten.
- Acne
- Verandering van libido
- Depressie
- Vermoeidheid
- Voedselbegeerte en verhoogde eetlust
- Gewrichts- en spierpijn
- Gewichtstoename door vocht vasthouden
De buik bij de zwangerschap in week 1
In week 1 van de zwangerschap laat je lichaam de baarmoedervoering van de vorige maand los en begint het een nieuwe te vormen. Dit gebeurd in je buik. Met een beetje geluk houdt deze nieuwe voering de bevruchte eicel van volgende maand vast. De eerste tekenen van zwangerschap zullen niet meteen optreden. Veel vrouwen missen hun menstruatie in week 4 voordat ze zich “anders” beginnen te voelen. Sommige veel voorkomende vroege tekenen van zwangerschap in de eerste weken na de bevruchting zijn onder andere pijn of tederheid van de borsten, misselijkheid, vermoeidheid en de frequente drang om te plassen.
Als je een week zwanger bent, denk je waarschijnlijk aan hoe je je lichaam kunt voorbereiden op het dragen van een baby. Het is een goed idee om een zwangerschap te beginnen met een gezond gewicht en vrij van slechte gewoontes zoals roken en drinken. Verminder je cafeïne-inname tot het equivalent van een kopje koffie of twee per dag.
Zwangerschapsechografie in week 1
Je hebt waarschijnlijk geen zwangerschapsechografie in week 1. Echter, als je al een tijdje zwanger probeert te worden en een vruchtbaarheidsspecialist hebt gezien dan kan het zijn dat je een echo hebt gehad om te kijken hoeveel follikels (die tot eitjes uitgroeien) er in je eierstokken zitten en/of om de dikte van je baarmoederslijmvlies te meten. Als er problemen zijn, kan je arts je een vruchtbaarheidsbehandeling voorschrijven die je kan helpen om zwanger te worden
Actief je lichaam voorbereiden op de symptomen van de zwangerschap in week 1
Tijdens de week van je menstruatie kan je jezelf het beste voorbereiden op de symptomen van de zwangerschap in week 1 door:
1. Begrijpen wanneer je het meest vruchtbaar bent
Wanneer je lichaam een ei loslaat tijdens de ovulatie, heeft het 12 tot 24 uur te leven! Het moet in die tijd een zaadcel ontmoeten, anders sterft het en wordt je niet zwanger. Hier is het goede nieuws als je probeert zwanger te worden: Sperma weet het langer uit te houden. In feite kan sperma tot zeven dagen in leven blijven in je lichaam. Het is dus mogelijk dat als je kort voor de eisprong seks hebt, je zwanger kunt worden van sperma dat in je lichaam aanwezig was. Misschien wil je je vruchtbaarheid bijhouden, zodat je weet wanneer je de grootste kans hebt om zwanger te worden. Aan het einde van de symptomen zwangerschap week 1 is het mogelijk om een beter idee te krijgen van wanneer je gaat ovuleren door:
- Het in kaart brengen van je menstruatiecyclus op een kalender
- Controleren van je baarmoederhalsslijm
- Het blijven meten van je temperatuur.
- Met behulp van ovulatietest strips die de hormoonspiegels van je lichaam meten en je kunnen vertellen of je wel of niet ovuleert. Lees ook Hoe werkt een ovulatietest.
Dit alles wordt ook wel de vruchtbaarheidsbewustzijnsmethode genoemd. Het kan je helpen om zwanger te worden.
2. Prenatale vitaminen
Het nemen van prenatale vitaminen is iets wat artsen adviseren als je zwanger bent of probeert te worden. Deskundigen zijn het erover eens dat foliumzuur waarschijnlijk het meest waardevolle prenatale ingrediënt voor de zwangerschap is. Het nemen van prenatale vitaminen kan helpen als je zwanger wil worden, of net bent. Als je nog geen foliumzuur aan je routine hebt toegevoegd, is week 1 van de zwangerschap een goed moment om te beginnen. Prenatale vitaminen bevatten meestal foliumzuur, maar ook andere goede dingen – zoals ijzer, calcium en vitamine D.
3. Veel water drinken (maar geen alcohol)
Tijdens week 1 van de zwangerschap is het slim om gezonde leefgewoonten op te zetten die je gedurende je hele zwangerschap kunt volhouden. Voor veel aanstaande moeders kan het moeilijk zijn om alcohol op te geven, maar dat is belangrijk voor de gezondheid van je toekomstige baby.
Het is ook een goed idee om tijdens week 1 van de zwangerschap te stoppen met suikerhoudende dranken, wat ook slecht kan zijn voor de gezondheid van je baby – om nog maar te zwijgen van jouw gezondheid! We weten dat dit moeilijk is, maar in plaats van dat blikje cola of flesje – eh, glas – wijn te pakken, hydrateer je jezelf elke dag met de aanbevolen 8 tot 11 glazen water.
4. Goed eten tijdens je zwangerschap
Als je zwanger bent, eet je voor twee, toch? Nou, wacht even met de extra porties voor nu! Later in de zwangerschap moet je overwegen om elke dag 100 tot 300 calorieën aan je dieet toe te voegen – maar niet om je inname te verdubbelen. Goed eten voor en tijdens je zwangerschap is niet alleen belangrijk voor de gezondheid van je baby, maar ook voor je eigen gezondheid.
Tijdens week 1 van de zwangerschap, kan het zijn dat je voedsel hunkeringen hebt die gepaard gaan met het krijgen van je menstruatie. Om te voorkomen dat je je te veel op ongezond eten stort, probeer je de snacktijd te vervangen door andere activiteiten, zoals een wandeling maken of een ontmoeting met een vriendin.
5. Regelmatige oefeningen
Als je ongesteld bent, is oefenen soms het laatste waar je zin in hebt. (Laten we toegeven, het is veel makkelijker om op de bank te liggen en chocolade te eten!) Maar onderzoek suggereert dat veel mensen vinden dat hun onaangename menstruatieverschijnselen, zoals krampen, eigenlijk sneller weggaan als ze sporten. Door elke dag wat te bewegen en te proberen te voldoen aan de aanbevolen richtlijnen voor lichaamsbeweging blijven u en uw toekomstige baby gezond. Week 1 is een goed moment om te beginnen met een nieuwe sportroutine die je gedurende je hele zwangerschap kunt volhouden.
6. Stoppen met je rookgewoonte
Roken en het nemen van andere drugs is een van de gevaarlijkste dingen die je met je toekomstige baby kunt doen. Rokers hebben het meestal moeilijker om zwanger te worden dan niet-rokers en hebben daarnaast ook een hoger percentage miskramen. Als je rookt terwijl je zwanger bent, stelt je je ongeboren baby ook bloot aan giftige chemicaliën. Dit verhoogt het risico voor je baby om te vroeg of met een laag geboortegewicht geboren te worden.
7. Verminder je stress
Ouder worden is een grote gebeurtenis in het leven die soms stressvol kan zijn. Zet je zwangerschap vanaf week 1 op de juiste manier uit door de tijd te nemen om u zo gelukkig en gezond mogelijk te voelen. Dit is een belangrijk onderdeel van de zelfzorg.
Verkrijgbaar bij
Geef een reactie