Rotan wieg

Een rotan wieg is niet alleen handig vanwege zijn formaat, hij is ook nog eens duurzaam en erg goed te gebruiken bij diverse babykamer thema’s.

Rotan

Rotan komt van de rotanpalm welke vooral voorkomt in tropische regenwouden. Rotan is een liaan en is er in verschillende diktes, van 3 millimeter tot 10 millimeter. Rotan wordt vaak gebruikt voor meubels. Men spreekt dan ook wel eens van rieten meubelen maar riet is niet geschikt voor het maken van een meubel. Wel om mee te vlechten. Riet is namelijk een waterplant en biedt dus geen stevigheid. Ook wordt rotan verward met bamboe maar riet is in tegenstelling tot bamboe niet hol van binnen.

Rotan is erg duurzaam. De oogst van rotan vraagt weinig van de overige natuur. Daarnaast zien een aantal kleinere boeren dat rotan een product is welke makkelijk te onderhouden is. Het materiaal Rotan heeft weinig nodig. Ook voor het oogsten heb simpele materialen nodig. Ook groeit rotan erg snel waardoor je snel gegarandeerd bent van nieuwe oogst. Om te groeien heeft Rotan andere bomen nodig wat het kappen van bomen in het regenwoud tegengaat.

Botanisch interieur

rotan wieg

De laatste tijd zien we dat een botanisch interieur een grote trend is. We zijn dol op de natuur in ons huis. Dit kunnen we doen door veel planten toe te voegen maar we zien dit ook terug in bijvoorbeeld het aanbod van behang. Er is een enorm aanbod van behang met een botanisch prent maar ook in de meubels die hier bij passen. En rotan past perfect bij deze stijl. Je kan er voor kiezen om een rotan lamp te gebruiken of een rotan stoel maar voor het inrichten van de babykamer is een rotan wieg de perfecte toevoeging voor een botanisch interieur.

Met een rotan wieg geef je de kamer al meteen een natuurlijk uitstraling. Als je je kinderkamer neutraal wilt inrichten is de botanisch stijl zeker een leuke optie.

Rotan wieg wit

Een rotan wieg hoeft niet altijd in zin natuurlijk kleur te blijven. Hij is namelijk ook verkrijgbaar in wit. Een rotan wieg wit past weer heel erg goed bij een blauwe of roze kinderkamer. Het geeft je een goede basis voor de rest van de kamer want alles past bij wit. Daarnaast past de rotan wieg wit erg goed bij een klassiek of landelijke babykamer. Zeker als je de wieg afstylt met een hemel.

Je kan er voor kiezen om de wieg op te laten. Om er alleen een matras in te leggen. Je kindje kan dan door de spijlen heen kijken en op deze manier zijn/haar omgeving waarnemen. Dit kan echter ook zorgen voor prikkels waardoor je baby minder goed slaapt. Je kan ook kiezen voor een mooie wiegbekleding. Deze is er in verschillende soorten, maten en kleuren. Let er wel op dat de wiegbekleding doet aan de Nederlandse eisen. Deze zijn vaak strenger dan sommige landen om ons heen.

rotan wieg wit

Vintage thema

De rotan wieg past ook heel erg goed bij het vintage thema. Ten eerste omdat deze wieg vaak tweedehands te koop is. Let wel op want vaak is het goedkoper om een nieuwe te kopen. Zeker als je een grotere kinderwens hebt kan je beter investeren in je eigen wieg. De wieg is erg gemaakt van duurzaam materiaal en gaat dus erg lang mee. Als je hem niet gebruikt plaats je hem bijvoorbeeld op zolder. Je kan de wieg het beste bewaren door er een grote vuilniszak om heen te doen. Zo voorkom je dat hij vies wordt en bescherm je de wieg tegen invloeden van buitenaf.

De kleur van het rotan past heel erg goed bij de kastenkleur van vroeger. Hoe leuk is het om bij de kringloop een mooie vintage kledingkast voor je babykamer te kopen. De gemiddelde kringloopwinkel heeft standaard wel 2 tot 3 van deze kasten staan. Deze kan je dan combineren met een rotan wieg. Verwerk rotan ook in andere items in je babykamer zoals in een vloerkleed, een wandkastje of een lamp en langzaamaan ontstaat er zo een vintage thema. De meeste kringloopwinkels verkopen veel rotan items dus voor een klein budget kan je zo je babykamer inrichten. Op de muur kan je werken met “oude” kleuren zoals oudroze, okergeel, lavendel of een prachtige ecru tint.

Matras rotan wieg

Bij de meeste wiegjes wordt een matras meegeleverd. Dat is wel handig want deze is dan goed op maat. Zo voorkom je dat je baby met een armpje of beentje of nog erger met zijn/haar hoofd tussen het wiegje en het matras komt te liggen. Dit zijn allemaal zaken die wiegendood voorkomen. Toch kan het zijn dat het matras niet voldoet. We lezen toch wel vaak dat de ouders het bijgeleverde matrasje te dun vinden. Je kan er dan voor kiezen om een matras op maat te laten maken. Zorg er dan wederom voor dat de maten kloppen. En kijk goed naar de ventilatie van het matras.

Het matras moet natuurlijk afgedekt worden. De meeste baby’s kwijlen soms in hun slaap of laten nog een klein beetje melk uit hun mond lopen. Het is dus handig om het matras te beschermen. Gelukkig is er een groot aanbod aan wieg hoeslakens. En in tegenstelling tot vroeger ook in hele leuke prents. Zo kan je het wiegje helemaal aanpassen aan de stijl van jouw babykamer.

Kleine kanttekening bij een rotan wieg. Het blijft natuurlijk een natuurproduct. Hierdoor kan het voorkomen dat het bedje net niet helemaal recht staat.

Heb jij ook een rotan wieg staan? Vindt je het leuk om andere te inspireren? Mail ons je foto en wij zullen deze onder dit artikel plaatsen.

Veel gestelde vragen rotan wieg

Hoe weet ik of een wieg veilig is?

Voor ledikanten geleden wettelijke eisen, voor een wieg niet. Als er EN 1130 op je wieg staat weet je dat hij in ieder geval aan de Europese veiligheidsnormen voldoet. Staat dit er niet op kijk dan op onze pagina Wieg voor de veiligheidschecklist voor je wieg.

Kan ik de rotan wieg ook tweedehands kopen? Is dit veilig?

Zolang het wiegje voldoet aan de eisen, zie antwoord hierboven, dan je heel erg goed een rotan wieg tweedehands kopen. Er is een groot aanbod en zeker als je de babykamer duurzaam wilt inrichten dan is 2e hands natuurlijk altijd beter dan nieuw.

Moet ik een speciaal matras kopen?

Bij de meeste rotan wiegjes wordt een matras bijgeleverd. Echter we horen van redelijk vaak dat deze te dun is. Je kan er dan voor kiezen om een matras op maat te laten maken.

Is een rotan wieg hetzelfde als een bamboe wieg?

Nee, er is een groot verschil tussen bamboe en rotan. Bamboe is namelijk hol in tegenstelling tot rotan. Er wordt van bamboe dus geen wieg gemaakt. Dit materiaal is veel te zwak. Daarbij kan bamboe ook niet tegen vocht.

Kan ik de wieg ook verven?

Ik wil wel een rotan wieg maar wil niet de natuurlijke kleur. Kan ik hem verven? Wij raden het niet aan. Gelukkig zijn er naast de standaard rotan wiegen ook witte rotan wiegen verkrijgbaar. Deze past eigenlijk bij elke babystijl.