Wieg

Een wieg, het veilige en warme onderkomen van je baby voor de 1e paar weken.

Wieg, de veilige basis

Bij het inrichten van je babykamer is de wiegje of het ledikant een belangrijk uitgangspunt. Want wat wil je? Gaat jouw baby gelijk in een ledikant of wieg slapen? Vanuit eigen ervaring zouden wij je aanraden om te starten met een wiegje. Een wieg is namelijk een stuk kleiner dan een ledikant en dat geeft je baby een veilig gevoel. De meeste wiegjes zijn 80 of 90 bij 40. Een ledikant is al 60 x 120. Je kan ook kiezen om de bak van je kinderwagen als wiegje te gebruiken, dat heb ik ook bij mijn 2e oudste gedaan. Bij de jongste had ik een wiegje naast mijn bed. Ideaal want dat betekende een stuk minder gedoe en gesleep.

Als je kindje geboren is krijgt het in korte tijd al te maken met heel veel nieuwe indrukken. De wereld buiten de moeder ziet er toch een heel stuk anders uit dan de wereld veilig bij mama in de buik. Denk daarbij aan ademen, de kleuren, maar vooral het knusse gevoel wat weg is. Daarom is het raadzaam om je baby de 1e paar weken in een wieg te laten slapen.

Naast het knusse gevoel heeft een wiegje nog meer voordeel. Zo is een wieg verplaatsbaar, waardoor hij makkelijk vanuit de babykamer naast je bed gezet kan worden en andersom. Een wiegje neemt niet veel ruimte in waardoor het je de kans biedt altijd dicht bij je baby te zijn.

Voor een ledikant gelden wettelijk eisen, voor een wiegje niet. Maar als er NEN 1130 op je wieg staat voldoet hij aan de Europese eisen. Staat dit er niet op let dan op de volgende punten. Als je wieg hier aan voldoet heb je een veilige wieg:

  1. Geen grote openingen in de zijkanten
  2. Stevige bekleding
  3. Ten minste 30 cm diep, 45 cm breed en 80 cm lang
  4. De bodem moet kunnen ventileren. Bijvoorbeeld een houten plaat met gaten of een lattenbodem
  5. Tenminste 2 zijkanten moeten luchtdoorlatend zijn
  6. De afstand tussen de spijlen is 4,5 tot 6,5 cm
  7. Nergens scherpe punten, randen of splinters

Wieg aan bed, co-sleeper

Een wiegje aan bed is helemaal van nu. Vroeger had je hier geen mogelijkheden voor. Tegenwoordig zijn er veel co-sleepers (de benaming voor een wieg aan bed) op de markt.
Het voordeel van deze co-sleepers is de mogelijkheid om een van de zijkanten te laten zakken. Hierdoor kan je makkelijk bij je kindje. Ideaal als je baby ’s nachts zijn/haar speen verliest. Ik wou dat ze dit 15 jaar eerder hadden bedacht. Bij mijn oudste heb ik heel wat nachten met mijn arm door de spijlen van een ledikantje gelegen zodat hij ’s nachts op mijn vinger kon sabbelen. Dit was de enige manier hoe we de 1e weken een beetje konden slapen. Sowieso is het wel fijn om de 1e weken je kindje dichtbij je te hebben. Als jonge moeder kan je soms een beetje onzeker worden of alles ’s nachts wel goed gaat, voor dit en de nachtelijke voedingen is het wel fijn je baby op je eigen slaapkamer te hebben.

De wieg naast het bed van het merk Maxicosi is ook nog eens makkelijk in en uit elkaar te zetten waardoor hij ook gebruikt kan worden als reiswieg. Het voordeel van deze wieg is de mogelijkheid om de hoogte te veranderen. Zo kan je het wiegje elke keer aanpassen aan het bed waarin je ligt maar je kan ook maar 1 zijde omhoog doen. Ideaal voor een baby die soms wat moeite heeft met het verteren van zijn/haar eten. Door het hoofdje iets hoger te leggen voorkom je dat je kindje gaat spugen.

Soorten wieg

Er zijn verschillende soorten wiegen verkrijgbaar. Voor elke stijl is er een wiegje verkrijgbaar. We lieten je al de co-sleeper wieg zien maar er zijn ook wiegjes die niet geschikt zijn voor vervoer. Wiegjes die je in je slaapkamer of babykamer zet. Maar deze wiegen zijn dan wel een lust voor het oog.

Rotan wieg

In deze tijd zijn veel mensen bezig met duurzaamheid. We proberen bij alles rekening te houden met onze aarde. Zo isoleren we ons huis, eten we geen tot zo min mogelijk vlees en kopen we duurzame producten. Ook bij het inrichten van de babykamer houden we hier rekening mee. Misschien dat daarom het thema botanisch zo in trek is. En bij dit thema passen duurzame materialen zoals rotan en hout. En rotan is het perfect materiaal om te gebruiken in de wiegje en de accessoires. Een rotan wieg geeft de babykamer meteen een natuurlijke uitstraling.

Bijkomend voordeel van rotan: het is een erg licht materiaal waardoor je het bedje van je eigen kamer zo naar de babykamer kan verplaatsen.

Mozes wieg

Als je nieuw bent in de wereld van de babyproducten heb je waarschijnlijk nog nooit van een Mozes wieg gehoord. Een Mozes wieg is een wieg van rotan of riet met twee handvatten. De naam Mozes komt vanuit de bijbel. Mozes werd gevonden in de Nijl in een rieten mand. Een mandje met twee handvatten. De Mozes wiegje zet je op standaard. De Mozes wiegje is dus een ideale wieg als je vaak je baby verplaatst. Stel jij bent net bevallen en je kan niet zo makkelijk de trap op. Je wilt je baby niet in de bak van de kinderwagen laten slapen maar laten wennen aan een wiegje. De Mozes wieg is daar erg geschrikt voor. Je zet ’s morgens de inklapbare standaard beneden neer. Plaats hierop de Mozes wieg. Overdag kan je kindje beneden slapen en hoef je geen trappen te lopen. ’s Avonds kan je makkelijk de complete wieg weer mee naar boven nemen. Zo bespaar je je eigen krachten en slaapt je baby zowel overdag als ’s nachts in dezelfde wieg.

Naast dat de Mozes wieg handig in gebruik is staat het ook nog eens erg leuk. Daarbij is het erg schattig om je baby in een Mozes wiegje te zien slapen. Omdat het een klein mandje is geeft het je baby een knus gevoel wat een kalmerend effect geeft.

Wieg opmaken

Een wieg opmaken voor je baby dient op een speciale manier te gebeuren. Je moet namelijk voorkomen dat je baby onder de dekens komt te liggen. Om dit te voorkomen zijn er allerlei regeltjes. Zo mag een baby onder de 2 jaar niet onder een dekbed slapen. Een dekbed ligt los waardoor je baby er verwikkeld in kan raken. Daarbij is een dekbed te warm voor een baby.
Je kan een wiegje of ledikant het best kort opmaken. Zorg dat je kindje zo laag mogelijk ligt waardoor er een kleine kans is dat je baby onder de dekens terecht komt. Dit kan er een beetje gek uit zien maar is wel beter voor je baby. Bij een wiegje opmaken is dit een stuk makkelijker dan bij een ledikant. Een wiegje is natuurlijk niet erg lang. Je moet er voor zorgen dat je baby net iets van het voeteneind afligt. En zorg er voor dat het lakentje goed onder het matras wordt gestopt aan zowel de zijkanten als het uiteinde.

Hemeltje wieg

Een wiegje gebruik je vaak de 1e 5 maanden van je baby’s leven. Daarna is je baby vaak te groot voor de wieg. Toch wil je ook in die 5 maanden dat het wiegje er leuk bij staat en dat het een geheel vormt met de babykamer. Daarom is het leuk om een hemel voor het wiegje aan te schaffen. Door gebruik te maken van een hemeltje voelt het wiegje nog fijner en veiliger aan. Je maakt de ruimte nog knusser.

Een hemeltje voor het wiegje is er in verschillende kleuren en is op verschillende manieren te bevestigen. Als jij een Mozes wieg hebt zal je het hemeltje moeten bevestigen aan een losse standaard. Als je voor de basis wieg van Prenatal gaat dan kan je het hemeltje ook bevestigen aan het wiegje zelf.

Veel mensen vinden het zonde om een hemeltje wieg te kopen omdat je er vaak maar kort gebruik van maakt. De hemel kan later nog heel erg goed gebruiken om er een knus speelplekje van te maken. Of hang hem in een hoekje, leg er een stapel kussens onder en je hebt het beste leeshoekje ooit.

Photo by Nynne Schrøder on Unsplash

Veel gestelde vragen wieg:

Tot hoeveel maanden kan mijn baby in een wiegje slapen?

Dat verschilt. De meeste baby’s kunnen tot hun 5e maand in een wieg slapen. Echter, als jij een “lange” baby hebt zal je eerder moeten overstappen naar slapen in een ledikant.

Kies ik voor een wieg of een ledikant?

Het antwoord ligt bij de ruimte die je in huis hebt en de behoefte die je hebt. Wil jij vanaf het begin af aan je baby in zijn/haar eigen babykamer laten slapen dan kan je gelijk gebruik maken van een ledikant. Wil jij echter je kindje op jouw kamer laten slapen dan is het handig om een wiegje aan te schaffen. Deze neemt niet erg veel ruimte in en als je een co-sleeper kiest kan de wiegje ook nog eens naast je bed staan.
Naast gemak geeft een wiegje je baby ook een veilig gevoel omdat het kleiner is dan een ledikant.

We hebben niet heel veel ruimte in ons huis. Is een wiegje dan wel handig?

Als je een kleine woning hebt is de Mozes wiegje erg geschikt. Deze kan op een opklapbare standaard worden gezet en makkelijk verplaatsbaar. Zo kan hij van de slaapkamer naar babykamer of naar de huiskamer. Hij is ook nog eens erg licht wat zeker vlak na je bevalling (zeker als je een keizersnee gehad hebt) erg fijn is omdat je dan niet teveel mag tillen.

Wordt een matras meegeleverd als ik een wieg koop?

Dat verschilt per merk. Bij de meeste wel, al horen we vaak dat men het matras nog wel vervangt. Een aantal van de meegeleverde matrassen zijn namelijk erg dun.