Zwangerschapsgym

Tijdens de zwangerschap zullen er een hoop vragen op je afkomen. Wat gebeurt er allemaal met je lichaam tijdens de zwangerschap? Waar moet je allemaal rekening mee houden tijdens de bevalling en wat staat je allemaal te wachten in de kraamperiode? Het volgen van een cursus zwangerschapsgym is een manier om antwoord te krijgen op deze vragen. Zwangerschapsgym is een van de meest bekende zwangerschapscursussen. Je kunt de cursus volgen vanaf ongeveer vijf maanden zwangerschap. De zwangerschapscursus is bedoeld voor de zwangere vrouw. Het is ook belangrijk dat de man betrokken wordt bij de zwangerschap en bevalling. Daarom wordt er vaak één avond georganiseerd waarbij de partner ook aanwezig mag zijn. Op deze manier kunnen ook de mannen horen wat ze kunnen doen om de vrouw te helpen tijdens de zwangerschap en/of bevalling.

Veel vrouwen vinden het fijn om met andere zwangeren te praten. Ze kunnen veel leren van elkaars ervaringen. Daarnaast kunnen ze tips delen en ervaringen uitwisselen met andere zwangere vrouwen. Dit kan heel mooi tijdens een cursus zwangerschapsgym. Een cursus zwangerschapsgym is niet alleen leerzaam, maar ook nog eens heel gezellig met elkaar.

Deze cursus wordt gegeven in groepen van tien tot ongeveer twintig vrouwen. Dit hangt af van de hoeveelheid aanmeldingen per groep.

Tijdens de zwangerschap gebeurt er van alles met je lichaam. Ook krijgt je lichaam wel wat te verduren. Je kunt last krijgen van je bekken en bijvoorbeeld je rug. Tijdens de zwangerschapsgym leer je allerlei verschillende technieken en oefeningen om je bekken en rug te kunnen versterken. Hierbij gaat het om de spieren die extra belast worden tijdens de zwangerschap en bevalling. Denk hierbij aan je bekkenbodemspieren en je buikspieren.

Daarnaast krijg je oefeningen en tips om je weeën op de juiste manier op te vangen. Daarbij leer je ook ademhalingstechnieken en je leert hoe je je het beste kunt ontspannen. Deze oefeningen zorgen ervoor dat je minder last hebt van rugklachten en krampen tijdens de zwangerschap of bevalling.

Oefening bekkenbodemspieren

Het oefenen van de bekkenbodemspieren gaat eenvoudig. Je kunt ze namelijk overal uitvoeren. Dit kan staand, zittend, liggend en zelfs in beweging. Niemand hoeft dit door te hebben.

Het is belangrijk om eerst je buik en bekkenbodem goed te ontspannen. Dit doe je door eerst rustig adem te halen. Het is hierbij belangrijk om erop te letten dat je de ademhaling in je buik voelt. Trek nu rustig je bekkenbodem in. Het voelt alsof je je plas ophoudt. Je voelt het als het ware naar binnen trekken. Hierbij span je geen bilspier aan. Bij het uitademen span je de bekkenbodem aan. Je zult vanzelf merken of je de juiste spier te pakken hebt. Het is goed om deze spieren zowel kort als lang aan te kunnen houden. Blijf dit regelmatig oefenen.

Oefening weeën opvangen

Naast het oefenen van de bekkenbodemspieren worden er tijdens de cursus zwangerschapsgym ook tips gegeven hoe je het beste om kunt gaan met het opvangen van de weeën.

Weeën kunnen op verschillende manieren opgevangen worden. De eerste weeën kun je goed opvangen met de juiste buikademhaling. Het is hierbij belangrijk dat je door je neus inademt en dat je uitademt door je mond. Ontspanning heeft een positief effect op de ontsluiting. Een rustige en veilige omgeving helpen hier ook bij. De weeën leiden tot meer ontsluiting naarmate de weeën krachtiger en pijnlijker worden.

Als de weeën heftiger en pijnlijker worden kan een warme douche of bad wat verlichting geven. In deze fase heeft het ook niet meer zoveel zin om rustig door je neus in en via de mond uit te ademen. Het is dan belangrijk om de weeën proberen weg te puffen. Je ademt hierbij door je neus in en ademt met een aantal pufjes door je mond weer uit. Het is hierbij belangrijk om te kijken welke houding fijn is. De ene vrouw vindt het fijner om te zitten of te liggen. Ook kiezen vrouwen er voor om de weeën op te vangen in bad of onder de douche. Ook op handen en knieën kan het helpen om de weeën op de juiste manier op te vangen.                                                                                                       Het kan ook heel fijn zijn om de weeën op te vangen op een fitnessbal. Op een fitnessbal kun je zitten en heen en weer wiegen waarbij je met je armen leunt op de rand van het bed.  Er zijn veel vrouwen die dit als prettig ervaren. Heb je geen fitnessbal, dan is het ook mogelijk om op de grond op je handen en knieen te zitten en je rug hol en bol te maken.

Zwangerschapsgym online

In de tijden van corona kunnen helaas een hoop cursussen niet doorgaan. Het is natuurlijk fijn om een cursus zwangerschapsgym gewoon fysiek met andere zwangere vrouwen te kunnen volgen. Gelukkig zijn er tegenwoordig een hoop cursussen die online worden aangeboden. Zo ook de cursus zwangerschapsgym. Ook online kan er voldoende interactie plaatsvinden. Er kunnen gewoon vragen gesteld worden en iedereen kan zijn eigen verhaal kwijt. Dit kan allemaal gewoon vanuit huis.

Kosten/vergoedingen

Een cursus zwangerschapsgym wordt vaak aangeboden door verschillende verenigingen. Ook ziekenhuizen bieden verschillende cursussen aan. De cursus wordt vaak georganiseerd door een gespecialiseerde fysiotherapeut.

De kosten van een cursus zwangerschapsgym variëren tussen de 100,- en de 150,-. De cursus wordt niet vergoedt vanuit de basisverzekering. Het is dus belangrijk om van tevoren even goed te kijken welk aanvullend pakket je nodig hebt om deze cursus vergoedt te kunnen krijgen. 

Hoe heb jij jouw Zwangerschapsgym ervaren? Deel je ervaring met andere zwangere/moeders.

Vanaf hoeveel maanden kan je beginnen met zwangerschapsgym?

De meeste cursussen beginnen als je ongeveer 5 maanden zwanger bent. Mocht je later instromen dan kan dit ook. Vooral het laatste deel is er belangrijk want dit gaat over ademhalen tijdens de bevalling.

Wat kost een cursus Zwangerschapsgym?

Dat verschilt maar meestal ergens tussen de € 100,- en € 150,-. Kijk in de buurt wie er bij jou een cursus geeft.

Wordt zwangerschapsgym vergoedt door mijn ziektekostenverzekeraar?

Een cursus zwangerschapsgym valt niet onder de basisdekking. Je dient hier dus aanvullend voor verzekerd te zijn. In de voorwaarden van je verzekeraar kan je dit terugvinden onder de knop zwanger & baby.

Is zwangerschapsgym niet gewoon een praat uurtje met andere zwangere vrouwen?

Zeker niet. We geven toe, bij de meeste cursussen gaat het er erg gezellig aan toe. We willen natuurlijk graag onze ervaringen delen met vrouwen die op dat moment hetzelfde meemaken maar tijdens de cursus gebeurt veel meer. Zo leer je alles over je bekkenbodemspieren. Leer je alles over je veranderde lijf. Maar ook alles over de bevalling, denk daarbij aan persweeën en hoe je dit weg puft, staat op de agenda.

Moet mijn partner mee naar Zwangerschapsgym?

Officieel is het geen verplichting maar het is wel raadzaam. Je partner leert hier alles over de bevalling waardoor hij/zij je goed bij kan staan.