Zwangerschapscursus

Welke zwangerschapscursus past bij jou?

Een zwangerschap is een spannende en leuke periode. Een periode van negen maanden. Na deze negen maanden weet je eindelijk hoe je zoon of dochter eruit ziet.

Je wilt je graag goed voorbereiden op wat er allemaal op je afkomt tijdens je zwangerschap. Een van de manieren die je hierbij zou kunnen helpen is het volgen van een zwangerschapscursus. Bij een zwangerschapscursus krijg je informatie over de zwangerschap en je leert hoe je tijdens je bevalling de weeën op de beste manier op kunt vangen. Het volgen van een zwangerschapscursus is ook nog eens fijn om fit en gezond te blijven tijdens je zwangerschap. Daarnaast is het ook goed om (nog) meer in contact te komen met je baby.

Een zwangerschapscursus is een leuke manier om nieuwe mensen te leren kennen die met dezelfde vragen en/of zorgen zitten. Het is fijn om samen met andere hierover te kunnen praten en eventuele tips te kunnen delen met elkaar. Wil je echter liever van uit je eigen huis een cursus volgen dan kan dit ook. Er bestaan namelijk ook veel online cursussen die gericht zijn op zwangerschap en het jonge ouderschap.

Soorten zwangerschapscursus

Tegenwoordig zijn er een hoop verschillende zwangerschapscursussen die je zou kunnen volgen. Het is goed om te kijken met welk doel je een cursus wilt gaan volgen. Als je het belangrijk vindt om fit te blijven tijdens je zwangerschap, dan is een sportieve zwangerschapscursus iets voor jou. Je zou hierbij kunnen denken aan zwangerschapsgym of zwangerschapszwemmen.

Bij zwangerschapsyoga leer je hoe je je mentaal voor kunt bereiden op de bevalling en je leert technieken om je goed te kunnen ontspannen.

Naast de wat actievere cursussen zijn er ook cursussen die alleen informatief zijn. Hierbij zou je kunnen denken aan een cursus over de zwangerschap, bevalling en bijvoorbeeld borstvoeding.

Zo zie je maar weer dat er verschillende cursussen zijn met verschillende doelen. Het is goed om te kijken met welk doel je een cursus wilt gaan volgen.

Het volgen van een zwangerschapscursus komt bij een zwangerschap van een eerste kindje vaker voor dan bij een zwangerschap van een tweede of derde kindje. Bij een tweede of derde zwangerschap is het niet meer allemaal nieuw, dus dan is het ook logisch dat je niet meer allerlei informatieve zwangerschapscursussen gaat volgen. 

Het volgen van een cursus om fit te blijven gebeurt wel vaker bij een tweede of een derde zwangerschap. Als je bij een 2e, 3e of volgende zwangerschap een cursus volgt is dat wel echt even een momentje voor jou. Als je al moeder bent gaat je zwangerschap vaak op in het normale leven. Juist door een cursus te kiezen sta je weer even stil bij deze bijzondere gebeurtenis.

Pufcursus

De periode van het zwanger zijn is een hele speciale periode voor zowel de vrouw als de man. Na negen maanden hebben jullie je kindje in jullie handen. De weg naar de bevalling toe is een leuke en spannende periode. Zwanger zijn doe je niet alleen. Hoe mooi is het om de zwangerschap en de weg naar de bevalling toe samen met je partner voor te kunnen bereiden. Een pufcursus is een cursus die jullie hierbij zou kunnen helpen. De vrouw draagt natuurlijk de baby en de vrouw zal moeten bevallen, maar de partner kan veel doen en helpen tijdens de zwangerschap en bevalling. Het volgen van een pufcursus is iets dat jullie  echt samen moeten gaan doen.

Jullie leren welke ademhalingsoefeningen je toe kunt passen om de weeën zo goed mogelijk op te kunnen vangen. Ook worden er tips gegeven wat je als man allemaal kunt doen om de vrouw zo goed mogelijk te helpen. Denk bijvoorbeeld aan het masseren van de onderrug of bovenbenen, het geven van wat drinken of het halen van koele washandjes. Sommige vrouwen vinden het al heel fijn dat ze in de hand van de partner kunnen knijpen als er een heftige wee aankomt.

Online zwangerschapscursus of prive zwangerschapscursus

Vanwege de coronacrisis zijn er tegenwoordig steeds meer zwangerschapscursussen die online worden aangeboden. Een online zwangerschapscursus is ook een goede voorbereiding op de bevalling. In een online cursus kunnen jullie zelf bepalen wanneer je dit wilt volgen. Het kan dus ook gewoon lekker in je eigen huis.

Ook is er de mogelijkheid om een prive zwangerschapscursus te volgen. Het volgen van een prive zwangerschapscursus heeft veel voordelen. Je hoeft bijvoorbeeld niet naar een andere locatie toe. Degene die de cursus verzorgd, komt gewoon aan huis. Het voordeel hiervan is dat jullie in je eigen huis zijn. Dit is vaak de fijnste plek om je te kunnen ontspannen. Ook is er meer persoonlijke aandacht. Jullie kunnen eens dieper ingaan op een bepaalde vraag of onderwerp, omdat jullie de enigen zijn die de cursus op dat moment volgen. Niemand anders hoort het verder.

Ook is het vaak mogelijk dat jullie zelf kunnen kiezen wanneer jullie de cursus volgen. Prive cursussen worden namelijk vaak overdag en in de avond aangeboden.

Kosten zwangerschapscursus en verzekering

Bij het kiezen van een zwangerschapscursus is het goed om ook te kijken naar de kosten. De kosten per cursus verschillen namelijk. Er worden ook voorlichtingsavonden georganiseerd door de verloskundigenpraktijk of het ziekenhuis. Deze avonden zijn vaak gratis. Sportieve cursussen kosten vaak tussen de honderd en honderdvijftig euro. Er zijn ook cursussen waar je bijvoorbeeld gewoon losse lessen betaald.

De kosten van een zwangerschapscursus worden niet vergoed vanuit de basisverzekering. Er zijn wel aanvullende verzekeringen die de kosten van een cursus dekken. Het is raadzaam om dit uit te zoeken bij je zorgverzekering.

Photo by Jonathan Borba on Unsplash

Deel de ervaringen van jouw zwangerschapscursus met onze andere lezers. Wat zou jij aanbevelen?

Welke soorten zwangerschapscursussen zijn er?

Tegenwoordig is er een erg groot aanbod. Had je vroeger alleen de pufcursus, tegenwoordig kan je kiezen tussen yoga, zwemmen, mindfulness enz. Je moet je er even in verdiepen en kijken wat er bij je past. Dat verschilt niet alleen per persoon maar ook of het je 1e of volgende zwangerschap is.

Wordt een zwangerschapscursus vergoedt?

Dat ligt heel erg aan de keuze die je maakt en wat voor pakket je hebt. Het wordt niet vergoedt vanuit de basis dekking. Je dient een aanvullende dekking te hebben.

Ik heb bij mijn 1e zwangerschap al een cursus gevolgd. Waarom zou ik er nog 1 volgen?

We snappen dat als je eenmaal een pufcursus hebt gehad de kennis voor het ademen wel in huis hebt. Kies er daarom voor om bij een volgende zwangerschap bijvoorbeeld te gaan zwemmen. Zo heb je even een momentje voor jezelf, je zwangerschap en je baby.

Kan ik ook een cursus vanuit huis volgen?

Zeker, je hoeft tegenwoordig de deur niet meer uit voor een goede zwangerschapscursus. Er is een groot aanbod met online cursussen. Bij de een krijg je een online cursus, bij de ander zit er nog persoonlijke begeleiding bij. Lees je goed in voordat je een keuze maakt.

Moet mijn partner mee naar een zwangerschapscursus

We snappen dat mannen er niet op zitten te wachten om naar een zwangerschapsyoga te gaan maar een pufcursus is zeker ook handig voor je partner. Bij een zwangerschapscursus leer je ook veel over de bevalling en het is handig dat je partner dit ook kent. Waar kan je partner bijvoorbeeld op letten? En hoe kan je partner je ondersteunen. Bij de gemiddelde pufcursus gaat het meestal om 1 of 2 avonden waarbij de partner mee moet. Groot voordeel: je partner is dan niet de enige, alle partner zullen dan aanwezig zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *