De slijmprop
Als je zwanger bent, heb je er vast al eens iets over gehoord: ‘de slijmprop’. Maar wat is het nou eigenlijk? En waar dient het voor? En is het verliezen van de slijmprop inderdaad de start van de bevalling? We zetten alles eens voor je op een rijtje.
Wat is de slijmprop?
De slijmprop is eigenlijk helemaal geen prop, maar meer een soort dik, taai slijm van zo’n twee tot drie centimeter. De slijmprop is bedoeld om je baarmoeder af te sluiten tijdens je zwangerschap zodat er geen bacteriën of andere schadelijke stoffen bij je baby kunnen komen. Maar hij houdt bijvoorbeeld ook sperma tegen om te voorkomen dat er nog een tweede eicel bevrucht kan worden, mocht er toevallig nog een tweede eicel loskomen tijdens je zwangerschap. Hij zit er dus niet voor niets, maar als de bevalling is ingezet, wordt de slijmprop overbodig en zal er vanzelf uit vallen op het moment dat je baarmoedermond wat wijder wordt.
Je vindt hem wellicht tijdens het douchen of gewoon in je onderbroek. Schrik niet als er een klein beetje bloed in het slijm zit.
Het verliezen van de slijmprop
Wanneer je bevalling er aan zit te komen, zorgen hormonen in je lichaam ervoor dat de baarmoederhals oprekt en zachter wordt. Hierdoor kan de slijmprop los komen. Dit kan in één keer, maar het kan er ook in delen uit komen. Misschien merk je het daarom niet eens. Het is zeker een signaal dat de bevalling is ingezet, maar het is onbekend hoe lang het nog gaat duren voor je kindje wordt geboren. Er kunnen zelfs nog weken tussen zitten. Dat is bij iedere zwangerschap anders.
Slijmprop verliezen na 37 weken
Als je rond deze tijd de slijmprop verliest is het niet noodzakelijk om gelijk bij je verloskundige aan de bel te trekken. Na het verliezen van de slijmprop, kan je gewoon doorgaan waarmee je bezig was. Het is ook gewoon mogelijk om nog in bad te gaan. of te vrijen, Je kindje blijft beschermd door de vliezen. Bij de ene vrouw is het binnen 24 uur na het verliezen van de slijmprop en de ander moet er nog een weekje op wachten.
Trek echter wel aan de bel bij je verloskundige wanneer je veel bloed verliest. Zij kan dan kijken wat er precies aan de hand is.
Slijmprop verliezen voor 37 weken
Als je meer dan twee weken voor de uitgerekende datum de slijmprop al verliest, is het raadzaam dit met je verloskundige te bespreken. Zij kan dan kijken of alles nog goed gaat en of er verdere acties nodig zijn.
Hoe weet je wanneer je je slijmprop bent kwijtgeraakt?
Veel vrouwen ervaren vaginale afscheiding gedurende de hele zwangerschap. Daarom kan het moeilijk zijn om te bepalen wanneer je de slijmprop in delen aan het verliezen bent.
Een slijmprop kan draderig, dik en gelei-achtig lijken waardoor het verschilt van de typische vaginale afscheiding. De slijmprop kan ook helder, roze of licht bloederig zijn.
Er zijn verschillende redenen waarom je je slijmprop tijdens de zwangerschap kan verliezen. In de meeste gevallen wordt de slijmprop geloosd omdat de baarmoederhals zachter wordt.
Baarmoederhalsverzachting
Baarmoederhalsverzachting, of rijping, betekent dat de baarmoederhals dunner en breder begint te worden als voorbereiding op de bevalling.
Hierdoor wordt de slijmprop minder gemakkelijk op zijn plaats gehouden en kan het via de baarmoederhals worden afgevoerd.
Het verliezen van de slijmprop in delen geeft vaak aan dat je lichaam en baarmoederhals belangrijke veranderingen ondergaan om je voor te bereiden op de bevalling.
Volgende stappen na het verliezen van de slijmprop
Het in delen of geheel verliezen van een slijmprop kan iets positiefs zijn, omdat het betekent dat je zwangerschap vordert.
Je zult waarschijnlijk je slijmprop verliezen tijdens of na de 37e week van de zwangerschap. Het verliezen van je slijmprop is meestal geen reden tot zorg, je lichaam bereid zich langzaam voor op de geboorte van je kindje. Uiteraard is het een goed idee om je dokter te bellen als je vragen of zorgen hebt, bij het verliezen van de slijmprop. Je moet ook meteen een verloskundige bellen als je de symptomen van de weeën opmerkt na het verlies van je slijmprop.
Geef een reactie