een miskraam

Wat is een miskraam?

Bij een miskraam is er geen hartslag meer bij het vruchtje. Het vruchtje is – vaak al enige tijd eerder- gestopt met groeien. Dat komt door een afwijking bij de eicel vlak voor de bevruchting. Een miskraam komt bijna nooit door een erfelijke afwijking bij de ouders. Daarom is verder onderzoek niet nodig. Als je een miskraam hebt, stoot je baarmoeder al het zwangerschapsweefsel – samen met het vruchtje en de vruchtzak – af. Bloedverlies en meestal ook buikkrampen zijn gebruikelijk bij een miskraam.. Hoe een miskraam verloopt, hangt af van de duur van de zwangerschap en is elke keer anders.

De meeste miskramen vinden plaats voor 12 weken zwangerschap. Omdat het vruchtje meestal al enige tijd gestopt is met groeien – en heel klein is – is het vaak niet te zien als je bloed verliest. Wel zie je weefsel en mogelijk ook bloedstolsels. Ben je langer zwanger – bijvoorbeeld 12 weken dan heb je vaak meer bloedverlies en waarschijnlijk ook meer buikkrampen. Als al het weefsel – soms zie je een vruchtzakje- uit de baarmoeder is, neemt het bloedverlies af en worden de buikkrampen snel minder. Na een miskraam heb je nog ongeveer een week bloedverlies dat steeds minder wordt; net als bij een menstruatie.

Hoe herken je een miskraam?

Een miskraam kan beginnen met steeds wat licht bloedverlies dat na enkele dagen meer wordt. Maar dat hoeft niet. Ook kan de miskraam in één keer op gang komen. Meestal heb je bij een miskraam enkele uren bloedverlies waarbij je weefselresten ziet. Vaak heb je ook krampen, vergelijkbaar met hevige menstruatiepijn. Ook kun je bloedstolsels verliezen. Het kan ook dat er geen kloppend hartje te zien is tijdens je eerste echo. Dat hoeft niet te betekenen dat je een miskraam krijgt. Als je minder dan 6 weken zwanger bent, is het normaal dat er nog geen hartslag te zien is. Daarom maakt de verloskundige in dat geval altijd een week later nog een echo.

Een zwangerschapstest kan bij een miskraam toch een positief resultaat geven, omdat er vaak nog zwangerschapshormonen in je lichaam zitten.

Wanneer contact opnemen?

Als je denkt dat je een miskraam krijgt, kun je altijd de verloskundige bellen. Zij vraagt naar je klachten en beslist samen met jou of het zinvol is om een echo te maken. Het is namelijk niet zo dat bloedverlies in de zwangerschap altijd tot een miskraam leidt.

Bel direct naar je verloskundige of huisarts als je:

  • hevig bloedverlies hebt
  • koorts hebt (boven de 38 graden) tijdens of na de miskraam
  • je niet goed voelt: je duizelig bent, zweet en/ of je het gevoel hebt dat je flauw gaat vallen

​Neem contact op bij:

  • hevige buikkrampen
  • ongerustheid
  • blijvend bloedverlies en krampen na de miskraam

Kun je een miskraam voorkomen?

Je kunt een miskraam niet voorkomen of tegenhouden. Ook niet door rustig aan te doen of door medicijnen. Helaas gebeurt het; zonder dat je daar iets aan kunt veranderen. Van vrijen, fietsen of bijvoorbeeld paardrijden, kun je geen miskraam krijgen. De kans op een miskraam wordt groter bij overgewicht, het drinken van alcohol en als je op oudere leeftijd zwanger bent. Wil graag weer zwanger worden? Dan kun je zorgen voor een zo goed mogelijke start van een nieuwe zwangerschap.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *