Menstruatie te laat – 8 redenen die het kunnen verklaren
Maak je je zorgen over dat je menstruatie te laat is, maar weet je zeker dat je niet zwanger bent? Een gemiste of een late menstruatie gebeurt om vele andere redenen dan zwangerschap. Veel voorkomende oorzaken kunnen variëren van hormonale onevenwichtigheden tot ernstige medische aandoeningen.
Er zijn ook twee momenten in het leven van een vrouw waarop het volkomen normaal is dat haar menstruatie te laat en onregelmatig is: wanneer de menstruatie begint en wanneer de menopauze begint.
Als je lichaam door de overgang gaat, kan je normale cyclus onregelmatig worden. De meeste vrouwen die de menopauze niet hebben bereikt, zijn meestal om de 28 dagen ongesteld.
Een gezonde menstruatiecyclus kan echter variëren van 21 tot 35 dagen. Als je menstruatie te laat is en niet binnen deze marges valt, kan dat komen door een van de volgende redenen.
1. Stress
Stress kan de hormonen in je lichaam verminderen, je dagelijkse routine veranderen en zelfs invloed hebben op het deel van je hersenen dat verantwoordelijk is voor het reguleren van je menstruatie. Dit deel van de hersenen noem je de hypothalamus.
Na verloop van tijd kan stress leiden tot ziekte of plotselinge gewichtstoename of –verlies. Dit kan ook allemaal van invloed zijn op je cyclus. Als je denkt dat stress een reden is dat je menstruatie te laat is. Probeer dan eens ontspanningsoefeningen te doen en veranderingen in je levensstijl aan te brengen. Het toevoegen van meer lichaamsbeweging aan je dagelijkse routine kan je helpen om weer op het goede spoor te komen.
2. Menstruatie te laat door een laag lichaamsgewicht
Vrouwen met eetstoornissen, zoals anorexia of boulimia, kunnen gemiste menstruaties krijgen. Het wegen van 10 procent onder wat als een normaal bereik voor je lengte wordt beschouwd, kan de manier waarop je lichaam functioneert veranderen en de eisprong stoppen.
Het krijgen van een behandeling voor je eetstoornis en ervoor zorgen dat je gewicht weer op het goede level komt kan je cyclus weer normaal maken. Bij vrouwen die deelnemen aan extreme oefeningen, zoals marathons, kunnen ook hun menstruatie stoppen.
3. Overgewicht
Net zoals een laag lichaamsgewicht hormonale veranderingen kan veroorzaken, zo kan overgewicht dit ook veroorzaken. Je arts zal je een dieet en een bewegingsplan aanbevelen als hij vaststelt dat overgewicht een factor is in je late of gemiste periodes.
4. Polycystisch eierstoksyndroom (PCOS)
Het Polycystisch eierstoksyndroom is een aandoening die ervoor zorgt dat je lichaam meer van het mannelijke androgeen produceert. Dit hormoon kan ervoor zorgen dat er cysten vormen op de eierstokken. Deze cysten kunnen ervoor zorgen dat de menstruatie te laat komt of helemaal stopt.
Ook andere hormonen, zoals insuline, kunnen uit balans raken. De behandeling van PCOS is gericht op het verlichten van de symptomen. Je arts kan je medicijnen voorschrijven om je cyclus te helpen reguleren.
5. Menstruatie te laat door de pil
Je kunt een verandering in je cyclus ervaren als je aan of van de anticonceptiepil af gaat. De pil bevat het hormoon oestrogeen, dat voorkomt dat je eierstokken eicellen vrijgeven. Het kan tot zes maanden duren voordat je cyclus weer consistent is na het stoppen van de pil.
Andere soorten anticonceptiemiddelen die worden geïmplanteerd of geïnjecteerd kunnen ook een gemiste menstruatie veroorzaken.
6. Chronische ziektes
Chronische ziektes zoals diabetes en coeliakie kunnen je menstruatiecyclus ook beïnvloeden.
Veranderingen in de bloedsuikerspiegel zijn gekoppeld aan hormonale veranderingen, dus ook al is het zeldzaam, slecht gecontroleerde diabetes kan ervoor zorgen dat je menstruatie onregelmatig is. Coeliakie veroorzaakt ontstekingen die kunnen leiden tot schade in de dunne darm, waardoor het lichaam belangrijke voedingsstoffen niet kan opnemen. Dit kan leiden tot een menstruatie die te laat is.
7. Vervroegde peri-menopauze
De meeste vrouwen beginnen met de menopauze tussen 45 en 55 jaar. Vrouwen die symptomen ontwikkelen rond de leeftijd van 40 jaar of eerder worden hebben een vroege overgang. Dit betekent dat de voorraad eicellen afneemt en hierdoor nemen je menstruaties af en zal het uiteindelijk helemaal stoppen.
8. Menstruatie te laat door schildklierproblemen
Een over- of onder actieve schildklier kan er ook voor zorgen dat je periode onregelmatig is. De schildklier reguleert de stofwisseling van je lichaam. Dit kan dus ook het hormoongehalte beïnvloeden. Schildklierproblemen kunnen meestal worden behandeld met medicijnen. Na de behandeling zal je menstruatie waarschijnlijk vanzelf weer normaal worden.
Wanneer moet je naar de dokter gaan?
Je arts kan redelijk nauwkeurig vaststellen wat de reden van je late of gemiste periode is. Daarnaast worden ook meteen de behandelingsopties besproken. Houd nauwkeurig bij wat de veranderingen zijn in je cyclus. Dit kan enorm helpen om een goede diagnose vast te stellen.
Als een van de volgende symptomen voorkomen, neem dan meteen contact op met een arts:
- ongewoon zware bloedingen
- koorts
- hevige pijn
- misselijkheid en braken
- bloedingen die langer dan zeven dagen duren
- bloedingen nadat je al in de menopauze bent geweest en een jaar lang geen menstruatie hebt gehad.
Er is dus normaal gesproken een goede verklaring voor als je menstruatie te laat komt. Geen reden voor paniek! Houdt het gewoon goed in de gaten en vraag hulp wanneer je twijfelt.
Geef een reactie