Verloskundige voor baby – Wat doet een verloskundige
Een verloskundige voor een baby zal een van de belangrijkste mensen in je leven zijn voor negen maanden (en langer). Dus dit is wat je moet weten over de rol van jouw verloskundige.
- Wat is een verloskundige?
- Wat doet een verloskundige voor je baby
- Moet ik naar mijn huisarts voor een verwijzing naar een verloskundige?
- Kan ik een privé-verloskundige kiezen?
- Is een doula hetzelfde als een verloskundige voor je baby?
- Wat gebeurd er tijdens mijn afspraken met de verloskundige?
- Moet ik mijn verloskundige bellen als ik ga bevallen?
- Na de geboorte van je baby
Wat is een verloskundige?
Een verloskundige is een gezondheidswerker (man of vrouw) die vrouwen ondersteunt tijdens de zwangerschap, de bevalling en de eerste dagen van het ouderschap. Zij begeleiden je door middel van scans, testen en het verwelkomen van je baby in de wereld.
Korte uitleg wat een verloskundige doet.
Wat doet een verloskundige voor je baby
Een verloskundige kan gevestigd zijn in het ziekenhuis, in een gemeenschapsomgeving zoals een verloskundige afdeling of een dokterspraktijk. Ze kunnen je ook thuis bezoeken.
Verloskundigen zullen je tijdens je zwangerschap in de gaten houden, advies geven en zorgen dat je toegang krijgt tot alle medische zorg die je nodig hebt.
Voor de bevalling zal een verloskundige je ondersteunen en begeleiden in het ziekenhuis en je daarnaast helpen om medische hulp te krijgen als je die nodig hebt.
Na de geboorte van je baby is er een verloskundige in de buurt om te helpen bij het voeden en verzorgen van je baby. Dat wil zeggen, totdat je klaar bent om het zelf helemaal over te nemen..
Moet ik naar mijn huisarts voor een verwijzing naar een verloskundige?
Nee, het is veel eenvoudiger. Je kunt rechtstreeks naar een verloskundige gaan voor prenatale zorg. Zodra je een positieve zwangerschapstest hebt kan je bellen met een praktijk bij jou in de buurt. Je huisartsenpraktijk of gezondheidscentrum kan je wel de contactgegevens van een verloskundige geven.
Je hoeft echter niet naar de huisarts of verloskundige te gaan tijdens je zwangerschap of bevalling als je dat niet wilt. Het wordt wel aangeraden zodra er complicaties zijn.
Kan ik een privé-verloskundige kiezen?
Natuurlijk, als je graag wilt betalen. De onafhankelijke verloskundige werken voor zichzelf daardoor rekenen zij kosten voor hun diensten.
Als je hiervoor kiest, dan zorgt dezelfde verloskundige voor je gedurende het hele traject. Onafhankelijke verloskundigen hebben vaak veel ervaring met gecompliceerde bevallingen, zoals vaginale stuitligging, een tweeling en ook met de bevalling na een keizersnede.
Is een doula hetzelfde als een verloskundige voor je baby?
Dit is niet hetzelfde! Je hebt misschien gehoord van doula’s, maar ze zijn duidelijk anders dan een verloskundige. Het belangrijkste verschil is dat doula’s niet medisch zijn opgeleid. Ze bieden enkel extra ondersteuning tijdens en na de bevalling.
Wat gebeurd er tijdens mijn afspraken met de verloskundige?
Als dit je eerste baby is, heb je waarschijnlijk 10 afspraken. Als je al kinderen hebt, dan is het waarschijnlijk nog maar 7 afspraken. Misschien heb je extra afspraken als je naar een specialist gaat. Als dat het geval is dan moet dit worden vermeld in je kraamnota’s die je bij je (eerste) afspraak krijgt.
Dit is wat je kunt verwachten:
- Je hebt je eerste afspraak tussen de 8 en 12 weken zwangerschap.
- Bij elke afspraak heb je specifieke onderwerpen om te bespreken. Daarbij gaat het onder meer om zaken als screenings, prenatale testen, je levensstijl of wat voor soort bevalling je wilt. Je krijgt natuurlijk altijd de kans om vragen te stellen.
- Verder vraagt je verloskundige je toestemming om je bloeddruk te meten en je urine te controleren op glucose en eiwitten bij elke afspraak.
- Je verloskundige voelt je buik om te zien hoe je baby groeit en luistert naar de hartslag van je baby. Tegen het einde van je zwangerschap vragen ze ook naar hun activiteiten en controleren ze in welke positie je baby zich bevindt.
Moet ik mijn verloskundige bellen als ik ga bevallen?
Het proces op de grote dag verschilt meestal, dus praat met je verloskundige over wat er in jouw geval gebeurd. Het lokale ziekenhuis kan hier ook informatie over geven.
Sommigen hebben een telefoonnummer om te bellen als je aan het bevallen bent, waar je met een verloskundige praat en bespreekt wat je moet doen.
Het maakt niet uit of je nu thuis een baby krijgt of op een verloskundige afdeling. De verloskundige zal je ondersteunen en indien nodig contact opnemen met het medisch personeel. Direct na de bevalling zal je verloskundige zowel jou als de baby controleren. Ook zullen ze hulp bieden bij de voeding en eventuele hechtingen.
Zij kunnen je ook doorverwijzen naar verdere medische ondersteuning als je die nodig hebt.
Na de geboorte van je baby
Technisch gezien zal de verloskundige je gedurende zes tot acht weken nadat je de baby op de wereld heeft gebracht, blijven ondersteunen.
Echter is de kans groter dat je rond dag tien overgaat naar de zorg van een arts als het goed gaat. Controleer je zwangerschapsbriefjes of vraag het aan je verloskundige om te weten te komen hoe en wanneer de overgang gebeurd.
Geef een reactie