Symptomen bevalling in aantocht – 10 verschillende symptomen
De bevalling is waar je al maanden lang naar toe leeft. Hier zijn 10 verschillende symptomen van een bevalling aantocht.
Veel zwangere vrouwen vragen zich af hoe de bevalling uiteindelijk zal voelen, hoe lang de bevalling zal duren en hoe ze kunnen weten of het er echt aan gaat komen of dat het vals alarm is.
Het is lastig om deze vragen te beantwoorden, omdat elke bevalling anders is. Het is alleen goed om te weten wat de bevalling inhoudt en op welke aanwijzingen je moet letten om te weten dat de bevalling in aantocht is.
De totale bevalling is het proces van de bevalling, beginnend met samentrekkingen van de baarmoeder en eindigend met de bevalling van de baby.
Als je net zoals heel wat zwangere mama’s bent, dan vraag je je waarschijnlijk af hoe je kunt weten of de bevalling in aantocht is. De volgende 10 symptomen kunnen aangeven dat het gaat beginnen.
Inhoudsopgave
Het indalen van de baby
Dit is wellicht een van de belangrijkste symptomen voor een bevalling in aantocht!
Als je voor de eerste keer moeder wordt dan zal de baby op een typische manier indalen naar de bekken. Dit begint een aantal weken voordat de bevalling begint (meestal twee tot vier weken).
In een volgende zwangerschap gebeurd deze indaling vaak niet totdat je begint te bevallen. Bij de indaling komt de baby in de juiste positie voor de bevalling. Dit is ideaal gezien met het hoofd naar beneden. Je kan dit merken doordat je meer begint te waggelen dan je normaal gesproken hebt gedaan tijdens de zwangerschap.
Daarnaast kan je frequenter naar de wc moeten, omdat de baby op de blaas duwt. Het goede nieuws is dat je meer ademruimte krijgt omdat de baby verder van de longen verwijdert is.
Je baarmoederhals verwijdt zich
Ook je baarmoederhals begint zich voor te bereiden op de geboorte: In de dagen of weken voor de bevalling begint de baarmoederhals te verwijden en te verdunnen. Bij de wekelijkse controles aan het einde van de zwangerschap kan je verloskundige de verwijding en de verdunning van de huid meten en volgen via een intern onderzoek.
Ben ervan bewust dat elke vrouw zich op een andere manier voorbereid op de zwangerschap. Dus wees niet teleurgesteld als de verwijding langzaam of nog niet plaatsvindt.
Meer last van krampen en rugpijn
Vooral als dit niet je eerste zwangerschap is, kun je wat kramp en pijn in je onderrug en lies voelen als de bevalling nadert. Je spieren en gewrichten zijn zich aan het uitrekken en verschuiven als voorbereiding op de bevalling.
Je gewrichten voelen losser aan
Tijdens je zwangerschap hebben hormonen je gewrichtsbanden een beetje losser gemaakt. Voordat je gaat bevallen, kan je merken dat de gewrichten over je hele lichaam een beetje minder strak en meer ontspannen aanvoelen. Het is gewoonlijk de manier van moeder natuur om je bekken te openen voor de baby om te kunnen bevallen.
Last van diarree
Niet alleen de spieren in je baarmoeder ontspannen zich als voorbereiding op de bevalling. Ook andere spieren in je lichaam zullen zich gaan ontspannen. Zo ook het rectum, wat kan leiden tot diarree. Hoewel dit natuurlijk vervelend is, is het volkomen normaal. Zorg dat je voldoende water drinkt en onthoud dat dit een goed teken is.
Je hebt geen gewichtstoename meer
De gewichtstoename wordt vaak afgebouwd aan het einde van de zwangerschap. Sommige toekomstige mama’s verliezen zelfs een paar kilo.
Dit is normaal en het heeft geen invloed op het geboortegewicht van je baby. De baby ontwikkelt zichzelf nog steeds goed, maar jouw gewichtstoename neemt af door een lager gehalte aan vruchtwater en meer plaspauzes.
De vermoeidheid neemt toe
Wacht eens even, is dit het derde trimester of het eerste trimester? Tussen de actieve blaas en de uitputting kun je soms het gevoel hebben dat je terug in de tijd hebt gereisd.
De grote buik in combinatie met extra activiteit van de blaas kan het moeilijk maken om de laatste dagen en weken van de zwangerschap een goede nachtrust te krijgen.
Stapel kussens of een zwangerschapskussen kunnen helpen om een comfortabele houding te krijgen. Neem daarnaast overdag een dutje als dat mogelijk is! Dit is natuurlijk alleen nodig als je extra vermoeid bent.
Sommige aankomende moeders hebben het tegenovergestelde. Ze krijgen een uitbarsting van energie als de bevalling nadert en kunnen het niet weerstaan om alles schoon te maken en te organiseren. Dat is geen probleem, zolang je maar niet overdrijft!
Vaginale afscheiding veranderd van kleur en consistentie
Je kunt ook te maken krijgen met het verlies van je slijmprop – hetgeen dat je baarmoeder afsluit van de buitenwereld. Het kan er in een keer uitkomen groot stuk (het ziet eruit als het slijm in je neus) of in veel verschillende fases.
In de laatste dagen voor de bevalling zal je waarschijnlijk een verhoogde en/of verdikte vaginale afscheiding zien. Deze verdikte, roze achtige afscheiding wordt de bloederige show genoemd en is een goede indicatie dat de bevalling eraan zit te komen. Alleen zonder weeën of een verwijding van drie tot vier centimeter kan de bevalling nog een paar dagen weg zijn.
Je voelt je sterker en krijgt vaker weeën
Weeën zijn een vroeg teken de bevalling. Je kunt valse weeën al weken of zelfs maanden voor de bevalling ervaren. Je zult het voelen als de aanspanning van spieren in je baarmoeder als voorbereiding op het grote moment. Namelijk de baby ter wereld brengen.
Hoe kun je het verschil zien tussen echte en valse weeën? Deze tekenen kunnen laten zien dat de echte bevalling eraan komt.
- Wanneer je actief bent, worden de weeën sterker in plaats van dat je weeën afnemen.
- Als je van positie verandert, gaan de weeën niet weg.
- De weeën vorderen: Ze worden frequenter en pijnlijker. Daarnaast komen ze soms in een regelmatig patroon. Elke wee zal niet noodzakelijkerwijs pijnlijker of langer zijn dan de vorige, maar hun intensiteit zal in de loop van de tijd toenemen.
- Vroege echte weeën kunnen voelen als sterke menstruatiekrampen, maagklachten of onderbuikdruk.
Vruchtvliezen zullen breken
Hoewel dit symptoom in films vaak benadrukt wordt is dit eigenlijk een van de laatste symptomen van een bevalling in aantocht. Het gebeurt zelf maar in 15 procent van alle bevallingen. Dus ga er niet vanuit dat dit het enige symptoom is dat de bevalling nadert.
Ga ik bevallen? Moet ik de dokter bellen?
Als je veel van de beschreven symptomen van een bevalling in aantocht hebt dan is het af en toe goed om een dokter te bellen. Je arts moet je adviseren over wat je moet doen als je weeën regelmatig worden: bijvoorbeeld “Bel me als ze ongeveer om de vijf minuten plaatsvinden voor minstens een uur achter elkaar.
Weeën zullen niet allemaal precies om de zoveel tijd plaatsvinden, maar als ze vrij consistent, pijnlijker en langer worden (meestal rond de 30 tot 70 seconden), is het tijd om contact op te nemen met je dokter. Als je denkt dat je begint te bevalling, maar hier niet zeker van bent, neem dan contact op. Voel je niet beschaamd om te bellen buiten kantoor uren.
Je moet altijd bellen als:
- Als je een bloeding of helderrode afscheiding hebt (niet bruin of rozeachtig).
- Je vruchtvliezen breken – vooral als het vocht er groen of bruin uitziet. Dit kan een teken zijn dat er meconium aanwezig is (dat is de eerste ontlasting van je pasgeborene; het kan gevaarlijk zijn als je baby het tijdens de geboorte binnenkrijgt).
- Je hebt last van wazig of dubbel zicht, ernstige hoofdpijn of een plotselinge zwelling. Dit kunnen allemaal symptomen zijn van zwangerschapsvergiftiging. Dit gekenmerkt wordt door een hoge bloeddruk en die medische hulp nodig heeft.
Geef een reactie