Diarree baby – De oorzaken, symptomen en behandelingen
Diarree bij een baby is een van de meest voorkomende kwaaltjes in de kindertijd. Het kan niet alleen eng zijn, maar ook gevaarlijk.
Het is bij een pasgeboren baby niet altijd makkelijk om het verschil te zien tussen normale poep en diarree. Hieronder leggen we uit hoe je het verschil kunt herkennen.
Daarnaast gaan we in op de oorzaken, behandelingen en gevaren van diarree bij een baby.
Oorzaken van diarree bij een baby
Normale poep versus Diarree.
Normale poep
Bij een baby kan een verscheidenheid aan kleuren en consistenties hebben. Het is zelfs typisch voor pasgeborenen om meerdere malen per dag te poepen (daarom is het ook raadzaam om een luieremmer op de babykamer te plaatsen). Dus hoe weet je met al deze verschillende varianten of je baby diarree heeft?
Verkrijgbaar bij
Gewone baby poep kan er geel, bruin of groen uitzien. Het kan vloeibaar, zacht, dik of meer gevormd zijn. Wat je uiteindelijk in de luier van je baby vindt, heeft veel te maken met de leeftijd en het dieet van je baby.
Bij pasgeboren baby’s kan het zijn dat ze elke luierwissel een stoelgang hebben. Terwijl je bij oudere kinderen vaak ziet dat ze een keer per dag of zelfs eens in de paar dagen poepen.
Baby poep bij borstvoeding
Als je borstvoeding geeft, en de poep van je baby is zacht met een gele kleur dan hoef je je geen zorgen te maken. Dit is typisch voor baby’s die borstvoeding krijgen. Doordat de poep bij borst gevoede baby’s dunner is kan het moeilijker zijn om het verschil te herkennen tussen normale poep en diarree bij een baby.
Poep bij flesvoeding:
Bij baby’s die zuigelingenvoeding drinken hebben de darmen de neiging om bruine poep te produceren. Deze poep is vaak dikker en steviger dan de poep van borst gevoede baby’s.
In dit geval zie je vaak een verandering in de stoelgang en kan je diarree bij je baby vaak sneller opmerken. Als je je kind zowel moedermelk als flesvoeding geeft, zullen de poepluiers een combinatie zijn van de twee bovenstaande types.
Tekenen van diarree bij je baby
Zoals je kan zien, is er een groot bereik als het gaat om normale baby poep. Het wordt alleen een zorg als je veranderingen in de normale poep van je kind opmerkt.
Een dunnere poep is meestal niet iets om je zorgen over te maken. Echter, als je meerdere van de onderstaande symptomen herkent dan zou het kunnen wijzen op diarree.
- Losse, natte, waterige poep
- Groenere of donkerdere poep dan normaal
- Smerige geur
- Poep met bloed of slijm
Oorzaken van de diarree
Een baby kan om vele redenen diarree krijgen. Hier zijn enkele van de algemene oorzaken van diarree in combinatie met het geven van borstvoeding of de fles.
Algemene oorzaken diarree bij baby’s
Ongeacht het type voeding, kan de diarree ontstaan door:
- Ziekte: Virussen, bacteriën, schimmels en parasieten kunnen infecties veroorzaken die kunnen leiden tot diarree bij kinderen. Baby’s die overdag bij de opvang zijn kunnen gemakkelijker ziekte kiemen opvangen van andere kinderen.
- Starten van vast voedsel: Veranderingen in het dieet van je baby kunnen leiden tot veranderingen in de stoelgang van je baby. Zuivelproducten, eieren, gluten, pinda’s en schaaldieren kunnen voedselallergieën en -gevoeligheden veroorzaken die leiden tot diarree.
- Bepaalde medicijnen: Als je baby medicijnen moet nemen, zoals antibiotica, kan het de maag van streek maken en losse ontlasting veroorzaken.
- Reizen: Net zoals volwassenen diarree kunnen krijgen tijdens het reizen, zo kunnen kinderen dat ook. Baby’s en jonge kinderen kunnen een nog hoger risico hebben. Wees extra voorzichtig bij het reizen met je baby.
- Medische omstandigheden: Sommige medische aandoeningen, zoals een ontsteking van de darmen, kunnen diarree veroorzaken.
- Onbekend: Soms is er geen duidelijke oorzaak voor diarree bij je baby.
Oorzaken diarree met borstvoeding
Samen met de algemene oorzaken hierboven, kunnen baby’s die borstvoeding krijgen diarree ontwikkelen door:
Het dieet van de moeder:
Sommige voedingsmiddelen in je eigen dieet kunnen allergieën veroorzaken bij je baby die borstvoeding krijgt. Koemelk, chocolade, gasachtig voedsel, pikant voedsel en cafeïne zijn de voedingsmiddelen die het meest waarschijnlijk een probleem veroorzaken.
Mogelijk moet je je dieet kritisch bekijken om erachter te komen of iets de oorzaak kan zijn van de diarree bij je baby.
Het gebruik van laxeermiddelen:
Laxeermiddelen zijn meestal veilig om te gebruiken terwijl je borstvoeding geeft. Sterke stimulerende laxeermiddelen kunnen echter overgaan op je baby en diarree veroorzaken. Praat met je arts voordat je een laxeermiddel neemt als je baby nog aan de borstvoeding zit.
Nieuwe voedingsmiddelen
De introductie van nieuwe voedingsmiddelen in het dieet van een zuigeling kan leiden tot maagklachten als gevolg van voedselgevoeligheid en allergieën. Koemelk is een veel voorkomend irriterend middel dat bij jongere kinderen diarree kan veroorzaken.
Als je standaard baby voeding gebruikt, houd er dan rekening mee dat veel formules van koemelk worden gemaakt.
Oorzaken diarree bij flesvoeding
Samen met de algemene oorzaken hierboven, kunnen baby’s die flesvoeding drinken diarree ontwikkelen door:
Een allergie voor de voeding
Pasgeborenen kunnen diarree krijgen van een allergie of gevoeligheid voor het type flesvoeding dat ze krijgen. Veel soorten flesvoeding worden gemaakt van koemelk, en het eiwit in koemelk kan een voedselallergie bij baby’s veroorzaken. Zuigelingen kunnen ook een gevoeligheid hebben voor op soja gebaseerde voeding.
Vervuiling van de voeding
Bacteriën kunnen op vele manieren in de flesvoeding terechtkomen. Het poeder kan besmet raken, er kunnen ziektekiemen in het water zitten die je aan het poeder of concentraat toevoegt. Daarnaast kunnen er organismen in groeien als de voeding niet goed wordt bewaard.
Gevolgen van diarree bij je baby
Wanneer een baby diarree heeft, verlaten de vloeistoffen het lichaam in grotere getalen. Als de baby meer vocht verliest dan hij opneemt via zijn voeding dan kan hij uitgedroogd raken. Uitdroging bij pasgeborenen en jonge kinderen kan zeer snel gebeuren.
Je kan letten op de volgende tekenen van uitdroging.
- Minder dan zes natte luiers per dag (24 uur)
- Droge mond en lippen
- Een gebrek aan tranen als de baby huilt…
- Slechte voeding
- Een verzonken of gebogen neerwaartse zachte plek op het hoofdje van de baby
- Irriteerbaarheid
Als je tekenen van uitdroging opmerkt, bel dan meteen de dokter.
Behandeling van diarree
Het belangrijkste om de diarree van je baby te verhelpen is om je baby genoeg te laten drinken. Op die manier kan je een lichte diarree vaak thuis verhelpen. Dus wat je zeker moet doen is om je baby goed te blijven voeden. Geef vaker borstvoeding of de fles dan normaal. Extra vocht is de voornaamste oplossing voor diarree.
Je moet dus niet stoppen met de voeding om te proberen de maag van je kind te laten rusten. Een baby kan zeer snel uitgedroogd raken als ze geen voeding krijgt. Dit is met name het geval als je baby al veel vocht verliest door de diarree.
Als je borstvoeding geeft en je je kind zich goed voedt dan hoef je geen extra vocht te geven (tenzij de dokter je dit aanbeveelt).
Moedermelk bevat over het algemeen de juiste hoeveelheid vocht die je baby nodig heeft om de verloren hoeveelheid te vervangen. Daarnaast zitten er ook antilichamen in de moedermelk die je geeft. Deze kunnen helpen om infecties en ziektes te bestrijden.
Als je flesvoeding geeft, verdun deze voeding dan niet om je kind extra water te geven. Voer je kind zoals je dat altijd zou doen. Je moet je baby alleen extra vocht geven,, als je arts dat aanbeveelt.
De arts kan een antibioticum voor je kind bestellen als de diarree te wijten is aan een ziekte of een infectie.
Huid irritaties
Vieze luiers kunnen tot irritatie leiden aan de huid van je baby en zo luieruitslag veroorzaken. Daarom is het belangrijk om natte en vieze luiers te verschonen. Probeer de luiers van je baby zo schoon en droog mogelijk te houden.
Het gebruik van luierzalf na elke verschoning kan kalmerend werken en zo een beschermende laag creëren voor de huid van je baby. Ook het wassen van je handen kan helpen om de verspreiding van ziektekiemen tegen te gaan.
Verkrijgbaar bij
Vermijd het geven van medicijnen tegen diarree. Deze middelen kunnen vaak schadelijk zijn voor baby’s en worden daarom niet aanbevolen.
Afhankelijk van de oorzaak van de diarree, kan het besmettelijk zijn en zich verspreiden naar anderen in je familie. Was daarom je handen na het verschonen van de luier van je kind of na het gebruik van de badkamer en herinner andere familieleden eraan hetzelfde te doen.
Wanneer moet je de dokter bellen?
Diarree kan gevaarlijk zijn voor pasgeborenen en jonge kinderen omdat het kan leiden tot uitdroging en gewichtsverlies. Af en toe wat dunnere poep is meestal geen probleem. Mocht dit vaker voorkomen dan kan het zorgwekkend zijn.
Bel dan meteen de dokter van je baby als:
- Koorts of andere symptomen tegelijk plaatsvinden met de diarree.
- Er bloed in de poep van je baby zit
- Je baby pijn lijkt te hebben.
- Je baby niet goed eet.
- Diarree niet binnen 24 uur weg gaat
- Je denkt dat je baby last heeft van uitdroging.
Conclusie
Het is heel normaal om je zorgen te maken over je baby. En, de stoelgang van een baby kan daar zeker deel van uitmaken, vooral voor nieuwe moeders.
Er zijn veel verschillende soorten poep bij een baby. Variërend van een dikke en kleverige poep en een dunnere variant. Hierbij veranderd de kleur en textuur ook erg vaak.
Het kan ook moeilijk te zeggen zijn wanneer de baby een darmprobleem heeft, zoals diarree.
In het begin kan het eng zijn, maar voordat je het weet, heb je een goed gevoel van wat normaal is voor je kind. Dan kan je zien wanneer iets anders is dan normaal.
Als je je zorgen maakt om de gezondheid van je baby dan moet je contact opnemen met de arts van je baby.
Verkrijgbaar bij
Verkrijgbaar bij
Geef een reactie