15 handige tips voor vliegen met baby
Vliegen met een baby of peuter en bang dat iedereen in het vliegtuig je zal haten? Je bent niet alleen. Wanneer je met ouders spreekt die graag op vakantie willen is de meest voorkomende zorg die geuit wordt dat ze worden gezien als “die ouder” in het vliegtuig met de schreeuwende baby. Volg deze 15 tips voor vliegen met een baby. Gegarandeerd een goed verlopende vlucht met je baby.
Inhoudsopgave
Tip 1: Zorg voor de juiste documenten
Nog voor dat je op reis kan moet je al enige voorbereidingen treffen. Het is in de voorbereidingen vaak een hoop gedoe, maar hou voor ogen dat het met de beste bedoelingen is, ter bescherming van jou en anderen. Zo heeft je kind een eigen identiteitskaart of paspoort nodig. Bijschrijven van je kind in jouw paspoort is niet meer mogelijk. Europese regels hebben bepaald dat iedereen een eigen paspoort nodig heeft. Dit om fraude en mogelijke ontvoeringen te kunnen beperken. Ook als je alleen met je kind reist heb je aanvullende documenten nodig. Uiteraard ook weer om misbruik en ontvoeringen te voorkomen.
Identiteitskaart of paspoort
Je kindje, hoe oud dan ook, heeft een eigen geldig identiteitskaart of paspoort nodig. De keuze tussen de twee heeft met je bestemming te maken. Reis je binnen Europa is een identiteitskaart meestal voldoende, m.u.v. Bulgarije, Cyprus, Ierland, Kroatië & Roemenië. Reizen naar Engeland, Schotland, Wales en Noord-Ierland kan door de invoering van de Brexit, de afscheiding van het Verenigd Koninkrijk van Europa, alleen nog met een paspoort. Een identiteitskaart of paspoort regel je bij de gemeente van je woonplaats. De kosten van een paspoort zijn afhankelijk van je leeftijd en de plaats waar je het document aanvraagt. Het maximale bedrag wordt door de overheid vastgelegd. De actuele tarieven vind je hier. Een gemeente mag minder vragen. Het duurt ongeveer 5 dagen voordat je document klaar is.
Reizen met een toestemmingsverklaring
Ben je (bewust) alleenstaand ouder, of je partner reist niet mee, of opa en oma gaan met jou kind op vakantie, zorg dan voor aanvullende reisdocumentatie, dit scheelt je een mogelijk vervelende situatie bij de douane. Als eerste moet je, als je alleen met je kind reist een toestemmingsverklaring bij je hebben van de andere gezaghebbende ouder. Een toestemmingsverklaring is in de volgende gevallen nodig:
- Als je als ouder alleen reist met je kind en hij een andere gezaghebbende ouder heeft
- Als je als ouder zonder gezag met je kindje alleen reist
- Als je als volwassene alleen reist met een kind van iemand anders
- Als je kindje alleen reist
Verder is het raadzaam om in iedergeval kopieën van de volgende documenten mee te nemen:
- Een kopie van het identiteitsbewijs van de andere gezaghebbende ouder
- Een internationale geboorteakte (aan te vragen bij je gemeente)
- Een internationaal uittreksel Basisregistratie Personen van je kindje met daarop de gegevens van beide ouders (aan te vragen bij je gemeente)
- Vraag de gezaghebbende ouder die niet mee reist als het mogelijk is om telefonisch bereikbaar te zijn, zodat de douane bij vragen kan bellen
Reizen zonder een toestemmingsverklaring
Natuurlijk kan het zo zijn dat je alleen reist met je kind, maar dat je geen toestemmingsverklaring nodig hebt, of kan overhandigen. Je hebt geen toestemmingsverklaring nodig in de volgende gevallen:
- Als je de enige gezaghebbende ouder bent, zoals een bewust aleenstaande moeder of de ander heeft jou kind niet erkent
- Als de andere gezaghebbende ouder is overleden
Toch moet je, in deze gevallen bijna helaas, bewijzen dat je alleen mag reizen met jou kind. Hou alsjeblieft voor ogen dat de marechaussee moeilijk doet met de beste bedoelingen. In 2018 telde het aantal kinderontvoeringen nog 221 gevallen.
Het raadzaam als je reist zonder toestemmingsverklaring om in iedergeval kopieën van de volgende documenten mee te nemen:
- Een internationaal uittreksel Basisregistratie Personen van je kind met daarop jouw/jullie gegevens (aan te vragen bij je gemeente)
- Een internationale geboorteakte (aan te vragen bij je gemeente)
- Een uittreksel uit het gezagsregister (aan te vragen bij een rechtbank)
- Een kopie van de overlijdensakte
Tip 2: Boek een directe vlucht of een vlucht met lange overstaptijd
De eerste van de tips voor vliegen met een baby is dat je voldoende tijd inpland.
Als ouder van een baby of jong kind is het belangrijk om het aantal aansluitende vluchten tot een minimum te beperken. De landing is wat normaal gesproken druk uitoefent op die kleine oren van je baby en dit veroorzaakt de pijn waardoor baby’s in vliegtuigen gaan schreeuwen.
Plus, minder tijd doorgebracht in de overstap betekent minder kans op een woedeaanval halverwege de vlucht. Als je een vlucht met een verbinding moet boeken dan moet je wat extra tijd op de grond tussen de vluchten plannen (Twee uur is waarschijnlijk ideaal).
Je kunt de tijd op de luchthaven gebruiken om wat te eten, een vuile luier te verschonen, en het belangrijkste voor peuters, laat je kind een tijdje vrij om energie te verbranden!
Een langere tussenstop geeft gezinnen meer tijd om bij de gate te komen en voor de behoeften van de baby te zorgen.
Tip 3: Reserveer een bassinets
Bij langere (intercontinentale) vluchten en de grotere vliegtuigen kan je bij de meeste maatschappijen een bassinets reserveren.
Een bassinets (engels voor wieg) is een klein bedje voor je baby dat je uit de muur van het vliegtuig kan klappen. Meestal zitten de zitplaatsen met bassinets achter de toiletten van het vliegtuig.
Je kan je baby makkelijker en relaxed laten slapen, want het ligt beschermd door twee flappen rond de buik die je aan elkaar ritst. Enige nadeel is dat bij het stijgen, landen en bij turbulentie je baby niet in de bassinets mag blijven. Je wordt dan verzocht je baby op schoot te nemen. Zorg er wel voor dat je een bassinets op tijd reserveert, ze zijn erg gewild.
Tip 4: Koop een aparte vliegtuigstoel voor je kind
Ook al vliegen kinderen onder de 2 jaar bij de meeste maatschappijen gratis, toch kan het raadzaam te zijn om toch een stoel voor je kindje te reserveren.
Je kan er voor kiezen om voor je kindje geen stoel te reserveren , maar dat betekend wel dat je jou kindje de hele vlucht op schoot moet houden. Dat is misschien voor een korte europese vlucht geen probleem, je baby krijgt een eigen riem die aan jou riem wordt bevestigd, maar wil je wat meer vrijheid of misschien wel meer rust voor je kindje, reserveer dan een eigen stoel.
Autostoel mee in het vliegtuig
Je kindje past natuurlijk niet in een vliegtuigstoel, maar daar is het bijkomende voordeel: Je kan voor je kindje een autostoel meenemen. De autostoel wordt, net als in de auto, aan de vliegtuigstoel vastgemaakt. Zo reist je kindje comfortabel mee, in een stoel die hem al bekend is. Ook handig als je een auto huurt op vakantie, dan heb je je stoel vast bij je.
Onderzoek wel eerst welke autostoel door de vliegtuigmaatschappij wordt geaccepteerd, want er zitten allerlei regels aan. Zo kan de toegestane hoogte en breedte van een stoel verschillen en welk keurmerk de stoel heeft ook.
De meest gehanteerde keurmerken van autostoelen die in een vliegtuig zijn toegestaan zijn:
- Europese standaard ECE R44-03 en 44-04
- US FMVSS no. 213
- Canadese CMVSS 213/123.1
- Duitse TÜV/958-01/2001
- Types goedgekeurd door Transport Canada
- Types goedgekeurd door de US Federal Aviation Administration (FAA)
- Types goedgekeurd door de Joint Civil Aviation Authority (JAA)
Maak van de vliegtuigstoel een comfortabel bedje
Heb je niet persé een autostoel nodig op vakantie dan kan je de vliegtuigstoel omtoveren in een comfortabel bedje. Er zijn diverse mogelijkheden die qua bagage kilo’s best meevallen, omdat ze opvouwbaar of opblaasbaar zijn. Maar nu je een extra stoel hebt geboekt mag je ook meer aan handbagage meenemen en is de Jetkids™ by Stokke® misschien iets voor je.
Mocht je nou geen zin hebben in een extra koffer, of het is gewoon nog niet nodig, dan kan je een vliegtuigbedje maken met onderstaande hulpmiddelen. Op die manier kan je kindje lekker slapen op zijn eigen stoel, zodat je zelf wat meer bewegingsvrijheid hebt. Wat jou comfort ook weer verhoogd.
Tip 5: Neem je buggy mee als handbagage
Reizen kan een tijdrovende klus zijn. Zeker als je met je kindje op Schiphol moet inchecken, door de douane moet en vervolgens na 2 uur wachten ergens op gate 1024, op een half uur lopen van de vertrekhal moet boarden.
Daarom is het raadzaam een paraplu buggy (opvouwbaar) mee te nemen. Zo’n buggy wordt gezien als handbagage en mag mee tot aan de gate. Als je dan het vliegtuig in gaat gaat de buggy in het ruim en krijg je hem op bestemming bij de bagageband weer terug.
Misschien kan je overwegen om je kinderwagen helemaal niet op reis mee te nemen. Een normale kinderwagen wordt bij de bagage gerekend en laat je bij de check-in achter, terwijl je met een buggy door de luchthaven kan lopen en je er erg goed mee uit de voeten kan op vakantie.
Welke buggy’s zijn geschikt als handbagage
De meeste luchtvaartmaatschappijen hanteren dat een buggy opvouwbaar moet zijn en maximaal 10 kilo mag wegen.
De beste buggy’s geschikt voor een vliegvakantie
Ook de nieuwe Bugaboo Butterfly is erg geschrikt om mee te reizen. Binnen mum van tijd in geklapt, licht waardoor hij makkelijk te tillen is en toch biedt hij al het comfort dat je van een buggy mag verwachten:
Tip 6: Maak gebruik van de Baby Care Lounge Schiphol
Wil je onbezorgd wachten op je vlucht en je vertrekt vanaf Schiphol, maak dan gebruik van de Baby Care Lounge.
In de Baby Care Lounge kun je je baby privé verzorgen, in bad doen, voeden en laten slapen in één van de zeven bed cabines. Natuurlijk zijn er op Schiphol meer verzorgingsplekken, maar de Baby Lounge biedt je net iets meer rust. En niet alleen voor je kindje. Ook aan ouders is gedacht. de Baby Care Lounge is uitgerust met comfortabele stoelen en loungebanken voor ouders en natuurlijk is er gratis wifi
Je vindt de Babycare Lounge op de Holland Boulevard (tussen lounge 2 en lounge 3) en is elke dag geopend van 6.00 uur t/m 22.00 uur. Zie hier de Baby Care Lounge op de plattegrond van schiphol
Tip 7: Gun jezelf een draagzak
Ook al reis je misschien met buggy, autostoel of kinderwagen, of je hebt dat allemaal niet nodig op je reis, gun jezelf dan wel 1 ding, een comfortabele draagzak.
De draagzak is ideaal op een vliegvakantie. Je hebt bij het inchecken, de route naar de gate en het boarden je handen helemaal vrij. Het is zelfs zo dat een draagzak vaak toegestaan wordt tijdens de vlucht. Dat scheelt je een extra vliegtuigstoel, je kindje is lekker bij je op de borst en jij hebt je handen vrij voor die overheerlijke vliegtuigmaaltijd.
Tip 8: Bezoek het toilet voordat je vlucht begint
In het ideale scenario wil je in het vliegtuig stappen met een baby die een droge luier heeft. Zorg er daarom voor dat je nog een laatste keer de badkamer van de luchthaven bezoekt voordat je naar de gate gaat.
Als je reist met een peuter die zindelijk aan het worden is, wil je ook nog een stop bij de wc maken. Een bezoek aan de badkamer vóór het vliegtuig betekent tijdens reis minder naar het kleine vliegtuig toilet.
Dit leidt tot minder werk in de lucht voor mama of papa en minder ongemak voor degenen die in de buurt zitten. Bovendien weet je nooit hoe lang het zal duren voordat het “houd de veiligheidsgordel vastgemaakt bordje” gaat branden. Het is beter om veilig te zijn dan achteraf spijt te hebben.
Zorg er daarom voor dat je nog een plaspauze of luierwissel doet voordat je aan boord gaat als je met een baby of peuter vliegt.
Tip 9: Neem het dubbele van de baby benodigdheden mee bij het vliegen
Breng twee keer zoveel luiers, flessen, babyvoeding en snacks mee in het vliegtuig als je denkt dat je nodig hebt. Als je bezorgd bent dat je niet zoveel vloeistoffen mee mag nemen in een vliegtuig, dan kunnen we je geruststellen, dat valt wel mee. Reis je met een baby (tot 1,5 jaar) dan mag babyvoeding zonder probleem mee in je handbagage en geldt niet de beperking van 100 milliliter vloeistof. Zorg er wel voor dat je vloeibare of kant-en-klare babyvoeding meeneemt. Het is namelijk niet toegestaan om gekookt water (voor het mengen van de voeding) boven de 100 milliliter mee te nemen in je handbagage. Stop alles wat bij babyvoeding hoort bij elkaar in 1 doorzichtige tas, dat maakt overzichtelijk dat het om babyvoeding gaat. Het wordt wel gecheckt bij de douane, maar die zijn getraind om babyvoeding snel te herkennen. Dit zijn de regelementen van Schiphol, bekijk wel even hoe het zit in het land waar je naartoe vliegt vanwege de retourvlucht.
Als je vliegtuig ernstig vertraagd of geannuleerd wordt, zal je dit advies ook dankbaar zijn. Het laatste waar je mee te maken wilt krijgen is een hongerige, dorstige, vieze baby als je vliegtuig vertraging heeft, of wanneer je onverwacht op een hotelkamer moet overnachten.
Tip 10: Kleed je baby comfortabel aan
Je kunt in de verleiding komen om je baby in die schattige outfit van je schoonmoeder te doen voor de vlucht. Maar denk eerst aan comfort en gemak. Kies kleding die gezellig en gemakkelijk is om te dragen.
Je kindje in lagen aankleden is een must. Verschillende lagen kleding helpen bij drastische veranderingen in de temperatuur aan boord van het vliegtuig. Daarom is dit onze favoriet van de tips voor vliegen met een baby.
Als je vast komt te zitten terwijl het vliegtuig nog stilstaat kan het ontzettend warm zijn. Eenmaal in de lucht zou je kunnen smeken om een van die blauwe dekens van de stewardessen als de temperatuur flink daalt.
Tip 11: Pak een extra setje schone kleren voor jezelf en je baby in
Natuurlijk wil je voor je baby of peuter een extra setje van kleding in je handbagage meenemen voor het geval dat er iets gebeurd tijdens de vlucht.
Het is goed om ook een extra setje voor jezelf mee te nemen voor het geval dat een lekkende luier je plakkerig en nat achter laat voor de rest van de vlucht. Je zal ook zeker niet de eerste zijn, die met een spuugvlek nog 3 uur in een vliegtuig moet zitten…
Tip 12: Bescherm de oren van een baby bij het vliegen
Zuigen of kauwen helpt bij het verlichten van oorpijn die veroorzaakt wordt door drukveranderingen in het vliegtuig. Neem flesvoeding of gekolfde moedermelk mee en geef je baby een flesje tijdens het opstijgen en landen.
Het is goed om te weten dat je moedermelk mee mag nemen in het vliegtuig. Als je kind geen flessen neemt, dan werkt een tepelbeker of fopspeen ook. Het kauwen van een cracker of koekje kan voor oudere peuters ook helpen.
Om de druk en het geluid van het vliegtuig te dempen kan je proberen gehoorbescherming voor je kindje aan te schaffen, Natuurlijk zijn de Earplugs wel bekend, maar die zijn niet geschikt voor jonge baby’s. Om de oren van baby’s te beschermen raden wij de Alpine Muffy Baby- Oorkap voor Baby en Peuter aan. Ook handig voor festivals, feestjes en andere harde geluiden, zoals de verbouwingen in huis.
Tip 13: Vergeet de medicijnen van je baby niet
Zorg ervoor dat je alle medicijnen die je op recept nodig hebt, in je draagtas verpakt. Vloeibare medicijnen zijn vrijgesteld van de grenswaarden voor vloeistoffen. Zorg ervoor dat je ze in hun originele verpakking bewaart, zodat ze gemakkelijk herkenbaar zijn. Vergeet niet dat je voor medicatie die valt binnen de Opiumwet een medicijnverklaring moet hebben. Mocht je twijfelen of een verklaring moeten aanvragen dan kan dat via de website van het CAK
Tip 14: Houd je baby tevreden met afleiding
Als je kindje wakker is tijdens de vlucht, zorg dan voor leuk speelgoed waarmee jouw kind zich kan vermaken.
Misschien betekent dat ook dat je je peuter moet verwennen met filmpjes en apps. Ook als je de verleiding van elektronisch vermaak thuis probeert te vermijden. Maar de favoriete knuffel is onmisbaar in een vliegtuig en iets kunnen doen behalve filmpjes kijken is ook heel fijn. Zorg voor een nieuw speelgoed cadeautje voor in het vliegtuig
De bottom line is, je kind moet zich aangenaam voelen voor, in en na het vliegtuig.
Het leukste speelgoed voor in het vliegtuig
Tip 15: Negeer de negatieve mensen om je heen
Soms, wat je ook doet, gaat je baby of peuter hard huilen in het vliegtuig. Je kunt flessen en snacks geven, verhalen en films uitproberen, luiers verschonen en alles doen in deze lijst met tips voor het vliegen met een baby en peuter. Het kan wel eens voorkomen dat je kind toch moet huilen.
Het belangrijkste is dat je het probeert (en dat andere passagiers getuige zijn van die inspanning).
Je hebt genoeg om je zorgen over te maken zonder je met elke chagrijnig persoon in het vliegtuig bezig te houden. Zorg goed voor je baby of peuter en negeer de mensen om je heen. Binnenkort landt je vliegtuig veilig en is je familie klaar om samen op verkenning te gaan.
Vijf vragen over vliegen met je baby:
Kan mijn baby slapen in het vliegtuig?
Als je een langere vlucht maakt kan je bij veel maatschappijen een bassinets regelen. Dit is een bedje welke voor je aan de muur geplaatst wordt. Hier kan je dan je baby in neer leggen. Dit mag alleen als je in de lucht bent. Bij het opstijgen en landen moet je baby op schoot. Van de Nederlandse maatschappijen heeft alleen KLM de mogelijkheid voor een bassinets.
Hoe kan ik mijn baby het beste vervoeren?
Dit hangt een beetje af van je bestemming en de leeftijd van je kind. Als je kindje nog klein is kan je je kindje vervoeren met een draagzak. Dit is ook handig als je echt gaat trekken. Ga je op een citytrip of is je kindje al iets groter dan kan een buggy een uitkomst zijn. Er zijn een aantal buggy’s die je heel erg klein kan samenvouwen zoals o.a. de quinny zapp. Kijk ook goed naar de voorwaarden van de vliegmaatschappij. Niet alle kinderwagens mogen mee als handbagage.
Hebben baby’s ook al last van de druk op hun oren?
Ja, hoe klein ze ook zijn. Baby’s kunnen ook last hebben van de druk bij het opstijgen en landen. Je kan je kindje iets te drinken geven, denk aan fles – of borstvoeding. Er zijn ook speciale beschermers te koop.
Moet ik een identiteitskaart of paspoort voor mijn kind nemen?
Dit ligt heel erg aan je reisdoelen. Ga je alleen in Europa op vakantie dan heb je genoeg aan een identiteitskaart. Er zijn enkele landen in Europa waar je een paspoort voor nodig hebt. Wil je echter verre reizen met je baby gaan maken neem dan meteen een paspoort. Er zit iets meer dan € 20,- verschil in de aanschaf van de documenten.
Mag ik babyproducten meenemen als handbagage?
Tegenwoordig geleden er strenge eisen wat je mee mag nemen. Zo mogen er geen vloeistoffen zoals gekookt water worden meegenomen. Informeer goed wat de voorwaarden zijn per land maar ook per maatschappij. Dit geldt ook voor je bagage. Bij de een mag je kinderwagen mee als handbagage, bij de ander moet hij in het ruim. Ook de hoeveelheid aan handbagage verschilt per maatschappij. Soms mag je wel 10 kilo meenemen, handig want zo kan je veel babyproducten meenemen. Bij ander, vaak de goedkopere vluchten, mag je bijna niets meenemen. Lees dus goed de voorwaarden zodat je niet voor verrassingen komt te staan.
Geef een reactie