Tandjes poetsen baby

Tandjes poetsen Baby – Alles stap voor stap uitgelegd

Tandjes poetsen bij een baby is erg belangrijk. Vanaf de eerste tand heeft je baby baat bij een goede tandverzorging. Hier is hoe en wanneer je het gebit van je baby moet gaan poetsen.

De basistanden van je baby kunnen slechts een tijdelijk hulpmiddel zijn. Ze worden namelijk tijdens de vroege schooljaren vervangen door permanente parels. Dit maakt het alleen niet minder belangrijk om er goed voor te zorgen en de gewoonten vast te stellen die je kindje een leven lang een gezond gebit kunnen opleveren.

Daarnaast kunnen slecht verzorgde melktanden een goede voeding en spraakontwikkeling in de weg staan. Ook kunnen ze permanente tanden krom laten trekken als ze niet genoeg plek krijgen.

Kort instructieflimpje over tandjes poetsen bij je baby

Wanneer moet je beginnen met tandjes poetsen bij een baby?

Het poetsen van de tandjes begint zodra de eerste tandjes van je baby door het tandvlees heen komen. Gebruik een bij voorkeur een speciale baby tandenborstel om de eerste tanden en de voorkant van de tong voorzichtig schoon te vegen. Dit kan je het beste 1 keer per dag doen, ’s avonds na de laatste voeding voor het slapengaan.

Je kan een baby tandenborstel gebruiken die je nat maakt en bestrijkt met speciale baby tandpasta ter grootte van een rijstkorrel. Deze tandpasta hoef je niet uit te spoelen en bied zo de beste bescherming voor de tandjes.

Gooi tandenborstels die aan de randen ruw zijn geworden weg (of die meer dan twee tot vier maanden oud zijn), omdat vervelende mondbacteriën zich kunnen beginnen op te bouwen op de tandenborstel. 


Wij raden de volgende tandenborstesl aan.


Moet ik het tandvlees van mijn baby borstelen?

Tandartsen van kinderen raden aan om het tandvlees van je baby na de voeding schoon te maken. Dit gaat de groei van bacteriën tegen en zo bouw je een goede mondverzorging voordat de eerste tanden van je baby beginnen te verschijnen.

In plaats van het tandvlees van je baby schoon te maken met een tandenborstel, kun je een zachte, vochtige doek of zelfs een zachte rubberen of siliconen vingerkwast gebruiken. Beiden opties zijn zacht genoeg voor de gevoelige mond van een baby.

Kan je fluoride tandpasta gebruiken voor het tandjes poetsen?

Het wordt geadviseerd om direct gebruik te maken van fluoride tandpasta bij het ontstaan van de eerste tand. Dit voorkomt het ontstaan van gaatjes.  

Je hoeft je geen zorgen te maken als je baby een deel van de tandpasta inslikt (zoals ze bijna zeker zal doen). Daarom moet je ongeveer de hoeveelheid van een rijstkorrel aan tandpasta gebruiken. In zo’n kleine hoeveelheid, zal het geen schade veroorzaken. Vanaf het tweede jaar kun je je peuter leren om het uit te spugen na het poetsen.


De beste combinatie deals baby tandenborstels en tandpasta


Wanneer komen de eerste tandjes door?

De eerste tandjes bij een baby komen ongeveer wanneer ze 6 maanden oud zijn. Natuurlijk kan dit veranderen per kindje. Dus wees niet ontmoedigd als er na 6 maanden nog geen tandjes zijn verschenen. 

Meer hierover kan je lezen in het artikel: Tanden bij een baby – 7 feiten die je moet weten.

Kan je kindje zelf poetsen?

Je oudere baby of peuter zal waarschijnlijk willen proberen om haar eigen tanden te poetsen. Wij raden vooral aan om je kindje het zelf te laten proberen (als ze de handigheid heeft en niet alleen gefrustreerd raakt). Het is wel belangrijk dat je erbij blijft en zelf een grondigere reiniging uitvoert met een vingerkwast of gaasdoekje voordat ze gaan slapen.

Het kan helpen om een leuke tandenborstel met een favoriet karakter aan te schaffen om zijn of haar interesse in tandverzorging te stimuleren. Laat ze daarnaast kijken hoe mama en papa goed voor hun eigen tanden zorgen, zodat hij of zij leert dat het een gewoonte is om je tanden goed te verzorgen.

Wat als je Baby een hekel heeft aan tandjes poetsen

Helaas houdt niet elke baby ervan om zijn of haar tandjes te laten poetsen. Met name als de baby tandjes krijgt en het tandvlees pijnlijk en teder is kunnen ze nogal tegenstribbelen. Dit is wat je moet proberen als het poetsen van tanden een probleem wordt. 

  • Doe het met gemak: het tandvlees van de baby is gevoelig (zelfs als ze geen tandjes krijgt), dus als ze de tandenborstel echt niet fijn lijkt te vinden, probeer dan een zacht washandje.
  • Zing een liedje: Voor sommige baby’s is een beetje afleiding voldoende om het tandenpoetsen leuk te maken. Zing een lievelingsmelodie tijdens het poetsen van je baby’s tanden. Je kan natuurlijk ook domme versies verzinnen van standaard liedjes. Je kleintje kan je belonen met een fijne glimlach.
  • Laat haar zien hoe het moet: Mama of papa zien poetsen – en hun ervan zien genieten – kan helpen om er een spelletje van te maken van. “Mama gaat eerst…. nu is het jouw beurt!”
  • Laat haar spelen: Je baby zal waarschijnlijk nieuwschierig zijn naar de tandenborstel of vingerkwast. Stimuleer haar interesse door haar de borstel vast te laten houden en hem in haar eigen tempo te laten onderzoeken. Het kan zelfs zo zijn dat ze de borstel in haar mond stopt, helemaal alleen.

Tandenborstels waar we van houden

Door het poetsen leuk in interactief te maken kan je baby een leven lang een goede gewoonte opbouwen omtrent de verzorging van het gebit. Kleurrijke siliconen vingerkwasten met noppen zijn een slimme manier om van een washandje over te stappen op een kwastje.

Als extraatje helpt de masserende werking om geïrriteerd tandvlees te kalmeren zodra de tandjes beginnen te doorkomen. Als baby klaar is om zelf haar tandjes te poetsen kan een brede, gemakkelijk vast te houden tandenborstel haar helpen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *