Wanneer heb ik een huilbaby?
Als ouder kan je echt wanhopig worden van een huilbaby. Het maakt echt niet uit wat je precies doet, maar je kleintje blijft constant huilen. Je krijgt je kindje met geen mogelijkheid stil en helemaal niets lijk te helpen. Maar wanneer heb je nu een huilbaby?
Het is normaal dat jouw kleintje huilt
Het huilen zal de eerste weken na de geboorte langzaam toenemen. De piek ligt tussen de zes en acht weken. In deze periode zal je kleintje het meeste huilen.
Bij een leeftijd van zes tot acht weken is het normaal dat je baby 2,5 uur per dag huilt. Hierna neemt het huilen gelukkig weer verder af. Bij 3,5 maand huilt een baby nog maar 1,5 uur per dag.
Het is belangrijk om te beseffen dat voor je baby huilen de enige manier van communiceren is.
Pas als je kindje nieuwe manieren van communiceren leert zal het huilen afnemen. In het begin leeft je baby voornamelijk op reflexen. Pas later begint je kindje lichaamstaal te ontwikkelen en zal ook het huilen afnemen.
Je hebt misschien het idee dat jouw baby veel huilt, maar dit hoeft niet altijd zo te zijn. Het is belangrijk om hiervoor eventueel een dagboek bij te houden. Noteer hierin wanneer je kindje begint met huilen en stopt met huilen. Je kan zo controleren of je baby binnen de norm valt.
Huilbaby: de cijfers
Officieel heb je pas een huilbaby als je kleintje drie weken achter elkaar minimaal drie uur per dag voor drie dagen per week huilt. Ondanks dat veel ouders denken dat hun kindje hieraan voldoet valt dit in de praktijk best mee.
Slechts 2% van alle baby’s in Nederland is officieel een huilbaby.
Als jouw baby een week ineens meer huilt, dan normaal dan is het niet perse een huilbaby. Vaak is er een achterliggende oorzaak van het huilgedrag. Bijvoorbeeld als je baby overprikkeld, oververmoeid of geen regelmaat gehad heeft.
Het kan ook dat jouw baby deze week wat meer last heeft van buikkrampjes of dat je baby misschien wel ziek is of koorts heeft. Dit kunnen redenen zijn waarom je baby ineens meer gaat huilen. Maar dit betekent niet perse dat je kleintje echt een huilbaby is.
Oorzaak van huilen
De meeste baby’s hebben wel een reden waarom ze huilen. Slechts 2% is tenslotte echt een huilbaby. Dit betekent dat bij 98% van de baby’s een andere oorzaak is. Het is daardoor ook vrij lastig om een baby echt de stempel huilbaby te geven.
Huilen blijft tenslotte de enige manier van communiceren voor je kleintje.
Als je baby wel echt een huilbaby is dan wordt er meestal geen oorzaak gevonden. Soms kan stress voor een huilbaby zorgen, maar ook complicaties tijdens de zwangerschap of bevalling. Je baby kan hier achteraf nog flink last van krijgen.
Een baby kan ook mentale problemen overhouden als na de geboorte het kindje gescheiden is van de moeder. Bijvoorbeeld als je baby na de bevalling direct de couveuse in moest. Hierdoor kan je kleintje last hebben van scheidingsangst en dit zorgt voor extra huilbuien.
Heel soms kan een geestelijke stoornis een huilbaby veroorzaken.
Sommige geestelijke aandoeningen worden pas op latere leeftijd ontdekt. Het valt wel op dat deze baby’s vaak een huilbaby waren in hun eerste jaar. We zien dit bijvoorbeeld bij autisme of het KISS syndroom.
Er kunnen ook lichamelijke problemen de oorzaak van het huilen zijn. Bijvoorbeeld als je kindje een koemelk allergie heeft. Dit is de meest voorkomende allergie bij kinderen. Hierbij heeft je kindje veel last van darmkrampjes.
Huilbaby door problemen thuis
Soms kan een huilbaby ook ontstaan door de thuissituatie. Baby’s zijn gevoelig en voelen heel goed de problemen aan bij hun ouders. Bijvoorbeeld als er financiële problemen zijn of veel ruzies.
Een onstabiel huwelijk of woning die niet af is kan ook voor problemen bij je baby zorgen.
Heb je het idee dat jouw baby een huilbaby is? Controleer dan eerst hoeveel je baby echt huilt. Kijk daarna of mogelijke aanpassingen het huilen verminderen. Bijvoorbeeld met minder prikkels, een eigen slaapplek en rust en regelmaat. Als dit allemaal niet werkt ga dan gerust naar de huisarts.
Geef bij de huisarts aan dat je een huildagboek hebt bijgehouden.
Laat hierin zien dat je baby ontzettend veel huilt. Mogelijk kan de huisarts je tips geven om je baby minder te laten huilen. De huisarts kan ook kijken of er geen medische reden voor het huilen is. Er zijn ook speciale technieken die je kan gebruiken om je baby minder te laten huilen.
Bijvoorbeeld het extra instoppen van je baby of de Harvey Karp methode. Als deze methodes ook niet aanslaan, dan kan je nog advies vragen bij het consultatiebureau.
Geef een reactie