17 Tips tegen slaapproblemen
Als je kleintje last heeft van slaapproblemen, dan wil je niets liever dan deze proberen te voorkomen. Er is niets vervelender dan een kleintje die ongestoord blijft huilen en niet in slaap komt.
Voor de ouders is het fijn als het kindje goed slaapt, maar ook voor het kindje zelf. Tijdens het slapen maakt het lichaam van je kindje een groeihormoon aan. Dit helpt weer bij de ontwikkeling van je kleintje.
Als ouders kan je soms wel wat tips gebruiken om slaapproblemen te voorkomen. Wij hebben daarom 17 handige tips voor je verzameld om slaapproblemen te voorkomen. Met deze tips kan je slaapproblemen voorkomen en je kleintje beter in slaap krijgen.
- Achterhaal de oorzaak
- Leer het dag- en nachtritme
- Rust en regelmaat
- Inbakeren
- Even laten huilen
- Observeer je baby
- Nachtvoeding afbouwen
- Geen smartphone scherm
- Creëer een slaapritueel
- Naast je baby zitten
- Co-sleeper
- Biedt veiligheid
- Slaapzak
- Gebruik niet alle tips!
- Geef een avond badje
- Rustgevende muziek
- Praatgroepen
1. Achterhaal de oorzaak
De eerste tip die we je meegeven is om de oorzaak proberen te achterhalen. Door de oorzaak van de slaapproblemen te achterhalen weet je ook hoe je ze moet oplossen. Toch kan het best wel lastig zijn om de oorzaak te achterhalen.
Soms is het gewoon een kwestie van onze tips uitproberen om te kijken wat werkt. Als je een tip gevonden hebt die werkt, dan heb je soms pas de oorzaak gevonden. Vooral bij nieuwe ouders kan het even wennen zijn hoe je slaapproblemen kan oplossen.
Slaapproblemen zijn bij jonge ouders meestal niet eens een gebrek aan ervaring. Lang niet elk kindje heeft evenveel slaap nodig of evenveel problemen met slaap.
Voel je vooral niet onzeker als je opnieuw problemen tijdens het slapen van je kindje ervaart.
2. Leer het dag- en nachtritme
De tweede tip kan helpen als je kindje een omgekeerd dag en nachtritme heeft. Baby’s tot 6 weken moeten hun nieuwe ritme leren. Ze hebben 24/7 in de buik van mama gezeten. Hier was het natuurlijk niet dag en nacht. Vaak werden de baby’s juist actief als mama aan het slapen was omdat mama tot rust kwam.
Als ouder kan je helpen om je kleintje sneller te laten wennen aan een dag en nachtritme. Zorg ervoor dat je kindje overdag veel licht krijgt en het in de nacht juist donker is. Sluit bijvoorbeeld de gordijnen bij het naar bed gaan en open ze pas in de ochtend.
Ga overdag een wandeling maken met de kinderwagen en zorg ervoor dat je kindje wat zonlicht en vitamine D opdoet. Je zal merken dat dit helpt bij het creëren van een dag en nachtritme bij je kindje. Dit zal vooral in het begin wat tijd kosten, maar op ten duur lukt het om een goed ritme te creëren.
Ga er niet vanuit dat je kindje binnen een paar weken het ritme goed onder de knie heeft. Dit heeft gewoon echt tijd nodig en moet geregeld worden. Ga er gewoon vanuit dat het gemiddeld 6 weken kost om dit goed te regelen.
3. Rust en regelmaat
De derde tip die we graag geven is om je kindje vooral rust en regelmaat te geven. Nieuwe ouders vergeten vaak dat dit echt belangrijk is voor je baby. Je baby heeft echt een soort schema nodig om naar te leven.
Dit is voor nieuwe ouders even wennen, maar het helpt er wel bij om je kindje rustig te krijgen. Zorg er vooral voor dat je met de klok leeft. Hou er rekening mee hoeveel tijd je kindje nog maar wakker kan blijven.
Zorg ervoor dat je op tijd je kindje naar bed brengt en zorg voor een schema hierin. Denk aan wakker maken, voeden, knuffelen en slapen. Vooral bij jonge baby’s is deze regelmaat belangrijk om slaapproblemen te voorkomen.
Zorg er ook voor dat je elke dag hetzelfde schema aanhoudt. Je baby leert zo dat er een bepaalt ritme is waarnaar geleefd wordt. Dit helpt ook bij het ontdekken van een dag en nachtritme, waardoor er minder slaapproblemen zijn.
4. Inbakeren
De vierde tip is vooral handig bij baby’s die erg onrustig zijn. Sommige baby’s hebben veel last van onrust, waardoor ze zichzelf wakker houden. Ze blijven maar bewegen en kunnen daardoor de slaap niet vatten. Uiteindelijk raakt je kleintje hierdoor oververmoeid.
De oplossing voor een onrustige baby is inbakeren. Met inbakeren kan je kleintje minder goed bewegen en dit helpt om zichzelf weer terug in slaap te krijgen. Je kindje voelt zich ook geborgen en vooral bij pasgeboren baby’s kan dit helpen om de slaap te vatten.
Verkrijgbaar bij
5. Even laten huilen
De vijfde tip is vooral belangrijk bij wat oudere baby’s. Baby’s tot 6 maanden mag je nooit laten huilen. Je moet altijd laten zien dat je voor je kindje klaar staat. Maar na 6 maanden kan je kindje de connectie leggen tussen huilen en aandacht.
Het kan geen kwaad om je kindje even te laten huilen bij slaapproblemen. Zorg er wel voor dat je rust, regelmaat en kies voor inbakeren. Als alles klopt mag je kindje geen reden hebben om te huilen. Je legt je kleintje netjes weg en je laat hem zichzelf in slaap huilen.
Uiteraard is het wel belangrijk om dit niet oneindig door te laten gaan. Check na 10 minuten even of je kleintje iets nodig heeft. De meeste baby’s zullen zich na 10 minuten zichzelf in slaap huilen.
6. Observeer je baby
De zesde tip is om je kindje eens een paar dagen te observeren. Soms komen ouders tot de ontdekking dat hun kindje eigenlijk vrij weinig overdag slaapt. Soms valt je kleintje wel in slaap, maar is het een hazenslaapje. Je kindje slaapt veel tekort voor z’n leeftijd.
Verkrijgbaar bij
In dit geval is het belangrijk om je kindje overdag wat meer rust te geven. Hou rekening met de tijden dat je kindje wakker kan blijven en wanneer je kindje moet slapen.
Geef je kindje ook de tijd om te slapen door je kleintje naar bed te brengen.
Het kan goed dat je kleintje in de box teveel is afgeleid. Door je kleintje naar de box te brengen kan je kindje echt tot rust komen. Je kindje heeft even een moment voor zichzelf en wordt niet constant gestoord door prikkels of omgevingsgeluiden.
Het kan de moeite waard zijn om je kindje echt op bed te leggen en tot rust te laten komen. Hou ook goed in de gaten wanneer je kindje signalen van vermoeidheid geeft. Dit is het moment om je kindje gewoon even weg te leggen.
Door meer slaap overdag te geven is je kindje van zichzelf rustiger en komt je kleintje veel beter in z’n eigen ritme. Je kleintje blijft zo niet langer hysterisch huilen en komt sneller in slaap. Baby’s die oververmoeid zijn komen namelijk niet zo snel meer in slaap.
7. Nachtvoeding afbouwen
De zevende tip is vooral bedoelt voor baby’s die ’s nachts niet doorslapen. Het is heel normaal dat je kleintje de eerste 6 maanden om nachtvoeding vraagt. Maar na 6 maanden is nachtvoeding eigenlijk niet meer noodzakelijk.
Toch blijft je kindje om de nachtvoeding vragen. Voor je kleintje is het een soort slaapmiddel en een manier om zich geborgen te voelen. Het is daarom belangrijk om de nachtvoeding niet direct te stoppen.
Je kan de nachtvoeding langzaam afbouwen.
Geef je kleintje bijvoorbeeld minder voeding. Dit doe je door dezelfde hoeveelheid water als altijd aan te houden, maar steeds minder voeding toe te voegen. Hierdoor bouwt je kindje langzaam aan de behoefte aan nachtvoeding af.
Zorg er wel voor dat je kindje overdag weer meer voeding krijgt aangeboden. Zo verander je de vraag naar nachtvoeding naar voeding overdag. Merk je dat je kindje toch heel moeilijk kan afbouwen? Geef dan voor het slapengaan een papfles.
Dankzij een papfles blijft het maagje van je baby langer vol. Hierdoor is het voor je kleintje makkelijker om door te slapen. Veel kinderen hebben echt behoefte aan een papfles voor het slapengaan en dit kan weleens de gouden tip zijn.
8. Geen smartphone scherm
De achtste tip is voor de wat oudere baby’s. De meeste ouders vermaken hun kleintje door filmpjes te laten kijken. Bijvoorbeeld filmpjes op de telefoon.
Opzicht kan een filmpje kijken geen kwaad, maar het zorgt wel voor extra prikkels en het blauwe licht van een smartphone of tablet remt de aanmaak van het slaaphormoon melatonine. Probeer daarom een half uur voor het slapengaan geen smartphone meer te gebruiken. Hierdoor kan je kindje rustig in slaap komen.
9. Creëer een slaapritueel
De negende tip is om een vast slaapritueel te creëren. Dit kan je zelfs al doen als je baby slechts een paar weken oud is. Een vast ritueel bestaat uit meerdere stappen. Je begint met het uitkleden van je kindje, pyjama aantrekken, voorlezen, knuffelen en vervolgens baken je kindje in. Daarna zeg je welterusten en verlaat je de kamer.
Door dit volgens een vast ritueel te doen en op dezelfde tijden voorkom je stress bij je kindje. Vanaf jongs af aan weet je kleintje al dat het nu tijd is om naar bed te gaan.
Een slaapritueel is een duidelijk signaal voor je kleintje.
Veel ouders hebben geen vast ritueel en leggen hun kindje gewoon op bed neer. Maar door het ritueel over te slaan voorkom je het stukje rust en regelmaat. Terwijl je met rust en regelmaat je kleintje kan kalmeren.
10. Naast je baby zitten
De tiende tip is speciaal bedoelt voor kinderen met nachtangsten. Soms kunnen slaapproblemen ontstaan door nachtmerries. Vanaf 9 maanden kan je kleintje helaas last krijgen van nachtmerries en nachtangsten.
Je kindje wordt wakker en is echt volledig overstuur en in de war. Je kan je kindje vasthouden, maar vaak begint je kleintje nog harder te huilen. Als je kindje hier last van heeft is het niet slim om je kleintje aan te raken. Ondanks dat je moederhart dit wel zegt. Het aanraken van je kindje met nachtangst veroorzaakt nog meer problemen.
De beste oplossing bij nachtangst is gewoon rustig naast je kleintje te gaan zitten. Je kindje vindt troost door het feit dat je gewoon als ouder aanwezig bent. De meeste baby’s vallen na 5 a 20 minuten vanzelf weer in slaap.
Maak je kindje vooral niet wakker want de kans is groot dat er de volgende dag echt niets meer aan de hand is. Nachtangsten kunnen vervelend overkomen, maar horen bij het verwerken van prikkels voor je kleintje.
11. Co-sleeper
Tip elf is niet altijd de beste oplossing voor je kleintje. Sommige baby’s hebben veel behoefte aan huidcontact en aandacht van hun ouders. Een co-sleeper zorgt ervoor dat mama altijd in de buurt is. Hierdoor vallen ze sneller in slaap en slapen ze beter.
Maar het nadeel is dat je kindje er heel snel aan went dat mama altijd in de buurt is. Op latere leeftijd is het ontzettend lastig om dit weer af te leren. Je kindje went eraan dat er altijd iemand op de kamer slaapt. Een co-sleeper kan dus een tijdelijke oplossing zijn. Om te voorkomen dat je kindje teveel went aan het slapen bij de ouders kan je je kindje overdag juist wel in zijn/haar eigen kamer laten slapen. Zo went het aan de eigen kamer en aan alleen zijn.
Verkrijgbaar bij
Verkrijgbaar bij
Verkrijgbaar bij
Verkrijgbaar bij
Verkrijgbaar bij
Verkrijgbaar bij
Verkrijgbaar bij
Verkrijgbaar bij
Verkrijgbaar bij
Verkrijgbaar bij
Verkrijgbaar bij
12. Biedt veiligheid
Tip twaalf wil soms ook weleens baat hebben bij kinderen die het moeilijk vinden om alleen te blijven. In eerste instantie voer je als ouder het slaapritueel uit. Je kleintje weet daardoor dat het tijd is om te slapen.
De tweede stap is om je kindje een nachtkus te geven en welterusten te wensen. Neem daarna even plaats op een stoel in de kamer en zeg helemaal niets. Je kindje weet daardoor dat je nog steeds in de buurt bent.
Blijf vijf minuten in het kamertje zitten of tot je kleintje eindelijk in slaap gevallen is. Verlaat vervolgens langzaam de kamer van je kleintje. Blijft je kindje toch huilen terwijl je in de kamer bent? Sta even op en raak je kleintje heel vluchtig aan. Vervolgens neem je weer plek op je stoel. Til je kindje absoluut niet op. Dit is een teken dat huilen voor aandacht zorgt.
Hou dit eigenlijk net zolang vol tot je kindje in slaap gevallen is. Vooral bij kinderen vanaf 9 maanden kan dit slaapprobleem ontstaan door verlatingsangst. Je baby heeft het idee verlaten te worden doordat je de kamer verlaat. Met deze tip kan je de controle weer terugkrijgen en je kindje zelfstandig laten slapen.
13. Slaapzak
Tip dertien is voor de actieve baby in bed. Sommige baby’s kunnen tijdens het slapen ineens flink bewegen. De kleine armpjes maaien om zich heen en ineens slaat je baby zichzelf wakker. Dit is een probleem dat we wel vaker zien bij jonge baby’s.
Gelukkig is dit slaapprobleem echt heel eenvoudig op te lossen. Je kan ervoor kiezen om je kindje in een slaapzak te stoppen. Door je baby in een slaapzak in te stoppen, worden ze rustiger doordat ze niet meer met handjes en beentjes door het hele bed kunnen bewegen. Een extra pluspunt is dat je kindje zich geborgen voelt. Hierdoor valt je kleintje veel sneller in slaap.
Er zijn speciale slaapzakken die je per leeftijdscategorie kan gebruiken. Deze slaapzakken helpen je bij het inbakeren en vanaf 4 maanden heb je een speciale slaapzak waarbij je kindje nog wel kan rollen. Deze slaapzakken zijn ideaal als je kindje geborgen wil laten slapen.
14. Gebruik niet alle tips!
Tip veertien is om vooral niet onze tips allemaal door elkaar heen te gaan gebruiken. We snappen heel goed dat je als ouder een oplossing zoekt voor de slaapproblemen van je kindje. Maar door alles door elkaar heen te proberen zorg je juist voor onrust.
Terwijl rust en regelmaat juist belangrijk is voor je kindje.
Het is ook niet zo dat als één van onze tips niet werkt, dat alle tips niet werken bij je kindje. Je moet het tijd geven om je kindje aan een nieuw systeem te laten wennen. Dit gaat niet in één keer.
Wij geven als advies eigenlijk altijd mee om een methode minimaal voor twee weken te gebruiken. Als er na twee weken nog geen effect is, dan kan je overwegen een andere methode voor de slaapproblemen te gebruiken.
Soms biedt een methode geen oplossing, maar zorgt de tijd ervoor dat het probleem verdwijnt. Sommige baby’s hebben af en toe wat tijd nodig om te wennen. Door nieuwe prikkels raken ze van slag en kunnen ze ineens slaapproblemen krijgen. Uiteindelijk gaan de problemen vanzelf weg ondanks dat dit even niet zo lijkt.
15. Geef een avond badje
Tip vijftien voor baby’s die moeilijk in slaap kunnen vallen is het veranderen van de bad tijden. Elke baby vindt het heerlijk om in bad te gaan. Het doet je kleintje even denken aan de tijd terug in de baarmoeder.
Verkrijgbaar bij
De meeste ouders vinden het fris om hun kindje in de ochtend in bad te doen. Ze hebben bijvoorbeeld een wat langere tijd in hun luier gezeten. Ondanks dat het misschien fris is kan een bad in de avond een positief effect hebben op de slaapproblemen.
Een avondbadje kan helpen om je kindje een beetje te laten ontspannen en rozig te maken. Je herkent het gevoel zelf ook wel dat je zo kan slapen na een lang en ontspannend bad. Dit heeft jouw kleintje ook. Door in plaats van de ochtend het bad moment naar de avond te verplaatsen voorkom je slaapproblemen.
Laat het avondbadje een onderdeel zijn van je vaste avondritueel. Doe je kleintje bijvoorbeeld eerst in bad en daarna trek je hem z’n pyjama aan. Vervolgens knuffel je nog even samen en lees je een verhaaltje voor.
De kans is groot dat jouw kindje nu letterlijk als een roosje in slaap valt.
Door het bad als vast onderdeel van je slaapritueel en rust en regelmaat te maken kan je meerdere aanpassingen tegelijk doen. Je zal merken dat het een positief effect op je kleintje heeft. Daarnaast hebben de meeste ouders wat meer tijd om hun kindje in de avond in bad te doen. Je kan zo echt tijd voor je kleintje vrij maken en er een moment voor jullie samen van maken.
16. Rustgevende muziek
Tip zestien is een handige tip bij jonge baby’s. Als je baby net geboren is, dan kan dit een hele overgang zijn. Ineens is mama niet meer constant bij je in de buurt en de omgeving is heel anders dan je gewend was.
Sommige baby’s hebben er wat meer moeite mee om zich hieraan aan te passen. Een oplossing voor deze baby’s is om heel zachtjes op de slaapkamer de radio aan te zetten. In je buik is het eigenlijk nooit stil. Je kindje hoort bijna de hele dag door geluiden in je buik.
Als dit geen pratende mensen in de buurt zijn, dan hoort je kindje je hartslag en de geluiden van je darmen. Er is dus constant geluid en ineens valt dit weg. Je ligt ineens in een stil kamertje waar niets gebeurt. Dit is voor veel kinderen ongelofelijk wennen. Sommige jonge baby’s kunnen hierdoor slaapproblemen krijgen.
Een oplossing die door veel kraamverzorgers wordt aangeboden is om heel zachtjes rustgevende muziek op Youtube aan te zetten. Je voorkomt zo dat het te stil is in de babykamer. Mocht je de optie hebben, dan kan je eventueel Youtube in de babykamer installeren.
Youtube heeft speciale lijsten om jouw baby rustig in slaap te sussen. Het zijn rustgevende geluiden die voor je baby gelijk zijn aan het gevoel in de baarmoeder. Jouw kindje voelt zich zo heerlijk op z’n gemak, zoals het ooit was in de baarmoeder. Dit kan dus echt een aanrader zijn voor jonge baby’s.
17. Praatgroepen
Tip zeventien is eigenlijk alleen bedoelt voor ouders waarbij echt helemaal niets helpt. Speciaal voor deze ouders zijn er praatgroepen op bijvoorbeeld Facebook, maar ook speciale websites. Je kan hier hulp zoeken en tips krijgen van andere ouders.
Soms wil het gewoon echt niet lukken om je baby in slaap te krijgen. Hou er rekening mee dat je hierin absoluut niet de enige bent. Er zijn meer ouders die tegen dit probleem aanlopen.
Bedenk dat er geen één puber is die nog steeds midden in de nacht huilend om z’n moeder wakker wordt.
Het is een fase en de kans is groot dat de fase na een aantal weken vanzelf voorbij gaat. Vooral als je als ouder helemaal niets fout doet.
Hou er wel rekening mee dat er heel soms een medische oorzaak kan zijn voor het huilen. Als je het even niet vertrouwt ga er dan mee naar de huisarts of het consultatiebureau.
Bij het consultatiebureau kunnen ze je ook nog tips geven om slaapproblemen te voorkomen.
Bij de meeste ouders werken echter onze zeventien bovenstaande tips uitstekend. Ze krijgen op ten duur eindelijk hun baby stil. Soms kan het iets heel kleins zijn waardoor je kleintje de slaap niet kan pakken. Probeer dit zelf op te lossen met onze handige tips.
Verkrijgbaar bij
Verkrijgbaar bij
Verkrijgbaar bij
Verkrijgbaar bij
Verkrijgbaar bij
Verkrijgbaar bij
Verkrijgbaar bij
Verkrijgbaar bij
Verkrijgbaar bij
Verkrijgbaar bij
Verkrijgbaar bij
Verkrijgbaar bij
Verkrijgbaar bij
Verkrijgbaar bij
Geef een reactie