Voeding baby 6 maanden

Voeding baby 6 maanden – Dit wordt je aangeraden

Als je 6-maanden oude baby klaar is om te beginnen met vast voedsel dan kun je je afvragen wat voor voeding een baby van 6 maanden moet hebben.

Babyinspiratie legt je uit wat, wanneer en hoe je je 6-maanden oude baby te eten geeft.

Wat moet ik mijn baby te eten geven?

Vergeet niet dat op die leeftijd moedermelk of flesvoeding nog steeds de belangrijkste voedingsbron is voor je baby.

Vast voedsel is slechts een aanvulling op die leeftijd, en je moet je baby nog steeds voldoende moedermelk of flesvoeding geven. Vaak is het eerste vaste voedsel voor de baby cereala, zoals een sneetje brood, rijst of havermout. Sommige baby’s eten geen granen, en dat is geen probleem.

Er is niks mis mee als je baby het graan gerelateerde voedsel overslaat en direct naar gepureerd voedsel gaat. Wij stellen alleen voor om eerst graan producten te proberen. Deze producten bevatten ijzer, wat je baby op deze leeftijd nodig heeft. Daarnaast is het een mooie brug om van de vloeibare voeding naar meer vast voedsel te gaan.  

Foto door Anastasia Shuraeva via Pexels

Het geven van graan voeding

Zorg ervoor dat je geen granen in de fles doet voor de voeding van je baby van 6 maanden. Meng het met water en geef het met een lepel.

Als je borstvoeding geeft, meng je moedermelk dan niet met het graan bij de eerste paar keren. Totdat je baby laat zien dat hij het echt zal eten, zal het grootste deel van het graan ergens anders terechtkomen dan in zijn maag, zoals op de vloer, zijn hoofd of het dienblad.

Je moedermelk is te waardevol om niet te gebruiken. Daarom kan je het graan eerst met een beetje water mengen. Als je kind het goed eet, dan kun je het mengen met je moedermelk.

Maak het graan eerst een beetje vloeibaar, dichter bij de consistentie van een vloeistof. Als je baby dit goed neemt, maak het dan geleidelijk aan dikker tot de consistentie van havermout.

Begin met het aanbieden van slechts een paar lepels tegelijk. Als je baby het onder de knie heeft en meer lijkt te willen, werk dan tot ongeveer 3 à 4 eetlepels per voeding.

Als je baby één keer per dag gedurende een week of twee weken goed graan heeft gegeten, probeer dan twee keer per dag te voeden. Als ze dat een week of twee goed heeft gedaan, kan je beginnen met gepureerde voeding.

Gepureerde voeding

Als je baby er klaar voor is, begin je met gepureerde babyvoeding.

Wanneer je een voedsel geeft dat je baby niet eerder heeft gehad, geef het dan minstens drie dagen op een rij voordat je iets anders probeert. Dit moet helpen identificeren welk voedsel je baby allergisch of onverdraagzaam voor kan zijn.

Wees je er ook van bewust dat veel van de latere voedingsgewoonten van je kindje vaak al in de kinderschoenen staan. Zo is er aangetoond dat baby’s die niet veel groente of fruit aten in de eerste maanden dit waarschijnlijk later ook niet veel eten. 

Welke ingrediënten moeten niet in de voeding van een baby van 6 maanden?

Er zijn slechts een paar voedingsmiddelen die je niet moet geven je baby in dit stadium:

  • Ruwe honing: Dit kan botulisme veroorzaken bij een kind. Wacht tot 12 maanden voordat je je kind honing geeft
  • Koemelk: Baby’s zouden bij een leeftijd van 6 maanden geen koemelk moeten drinken. Als ze iets geavanceerder zijn met vaste stoffen, kunnen ze wat yoghurt of zachte kaas krijgen. Het kan zijn dat ze het misschien niet goed kunnen verteren en het kan kleine bloedingen in de ontlasting veroorzaken. Koemelk kan vanaf 1 jaar gegeven worden.
  • Voeding met stikkings gevaar: je kunt je baby gepureerde of zachte, gekookte wortelen geven, maar niet een groot, rond, stuk wortel waar hij in zou kunnen stikken. Dit geldt ook als het voedsel niet hard is, zoals hele druiven.
  • Bepaalde soorten vis: Vermijd het geven van bepaalde vissoorten  Witte vis, zalm en licht ingeblikte tonijn zijn meestal veilig om te geven. Praat met je arts als je niet zeker weet welke soorten vis veilig zijn voor je baby.

Wat nog meer?

Tenzij er een heel goede reden is, soms zijn er medische redenen om dat te doen, is het beter om op deze leeftijd geen sap te geven aan je kindje.

Zelfs 100 procent natuurlijk vruchtensap bevat veel suiker. Overmatige suikerinname op deze leeftijd is in verband gebracht met problemen op latere leeftijd. De inname van dranken met veel suiker tijdens de voeding van een baby van 6 maanden is gelinkt aan een hogere kans op overgewicht op latere leeftijd.

Je zal merken dat er zeer weinig voedingsmiddelen te vermijden zijn. Met name voedingsmiddelen zoals eieren, pinda’s en aardbeien ontbreken op de lijst van te vermijden ingrediënten.

Het opnemen van deze ingrediënten kan zelfs helpen om allergieën in de toekomst te voorkomen.

Blijf jezelf eraan herinneren dat het voedsel in een vorm gegeven moet worden wat geen stikking kan veroorzaken. Een kleine hoeveelheid van romige pindakaas op een banaan is bijvoorbeeld geschikt, maar geef geen hele pinda.

Praat met je arts als je zich zorgen maakt over mogelijke allergieën als gevolg van een familiegeschiedenis. Doe dit ook als je kind een allergische reactie kan hebben (tekenen zijn onder andere uitslag, braken of diarree).

Wanneer geef ik mijn baby van 6 maanden haar voeding?

Het wordt aangeraden om te wachten met vast voedsel tot je baby 6 maanden is. Veel eerder beginnen met vaste stoffen kan ervoor zorgen dat je je baby minder borstvoeding geeft. Hierdoor droogt je moedermelk sneller op. Te vroeg beginnen kan ook leiden tot een dieet met weinig eiwitten, vet en andere voedingsstoffen.

Aan de andere kant, begin niet veel later dan 6 maanden met vaste stoffen, omdat te lang wachten kan leiden tot problemen met het eten in een later stadium. Het kan zijn dat sommige kinderen moeite hebben met eten als je te laat begint met vast voedsel.

Vergeet niet dat je langzaam vaste stoffen aan je baby introduceert, dus het is niet nodig om dit te overhaasten.

Je baby krijgt in dit stadium waarschijnlijk zes tot acht keer per dag moedermelk of flesvoeding. Het doel is om je baby bij een leeftijd van 1 ongeveer zes keer per dat te laten eten.

  • ontbijt
  • middagsnack
  • middagmaal
  • halverwege de middag snack
  • avondeten
  • tussendoortje voor het slapen gaan

Ouders geven hun kind in het begin meestal ‘s morgens vaste voeding, en voegen dan iets later vaste stoffen toe aan het avondeten. Echter kan je je baby natuurlijk voeden zoals je wilt.

Wij raden je wel aan om vast voedsel (voor de eerste keer) eerder op de dag te geven. Op die manier kan je eventuele reacties op het eten zien.

Begin niet met de vaste stoffen wanneer de baby uitgehongerd is en veel moet huilen. Als ze in die staat is, geef dan de moedermelk of flesvoeding.

Hoe geef ik mijn baby haar voeding bij 6 maanden?

Als je je baby vaste voeding geeft, zorg er dan voor dat hij of zij rechtop in de kinderstoel zit, met de gordel om. Zorg ervoor dat het dienblad goed vastzit.Als je ontbijtgranen of gepureerde voeding geeft, doe dan een beetje op de lepel en leg de lepel in de mond van de baby. Veel baby’s zullen hun mond graag open doen. Sommige baby’s moeten misschien een beetje verleid worden.

Als ze hun mond niet open doen, leg dan de lepel op hun lippen en kijk of ze reageren. Duw de lepel nooit in hun mond.

Maaltijden moeten aangenaam zijn, dus dwing je baby niet om te eten als hij dat niet wil. Als ze eerst weigeren dan kan dat een teken zijn dat ze er niet klaar voor is.

Wanneer je baby al een tijdje vaste stoffen eet en dan iets weigert, kan het zijn dat hij of zij dat eten niet lekker vindt of gewoon niet geïnteresseerd is. Dus volg die aanwijzingen op.

Praat met je arts als je baby na een paar weken proberen nog steeds geen interesse heeft in het nemen van vaste stoffen. Doe dit ook als je baby problemen heeft met het eten en symptomen krijgt als overgeven.

Probeer het hele gezin samen te laten eten, want dit heeft een positief effect op de ontwikkeling van het kind en de band met het gezin.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *