Wanneer gaat mijn baby doorslapen?
Als ouder vond ik de nachten het ergste om mee te maken. Elke keer ’s nachts eruit zorgt voor gebroken nachten en dit is zwaar als je dit niet gewend bent. Het is dus niet zo gek dat je als ouder jezelf afvraagt wanneer gaat mijn baby doorslapen?
De eerste 6 maanden kan je baby nog niet zonder nachtvoeding. Je kindje heeft de voeding nodig om door te kunnen slapen en te groeien. Als je kindje geen nachtvoeding krijgt daalt het suikerniveau naar een gevaarlijk laag niveau.
De geboorte van een baby zal de eerste 6 maanden je leven echt op z’n kop gaan zetten. Je bent overdag niet alleen veel tijd aan je kindje kwijt, maar je kan ook niet meer ’s nachts doorslapen.
Je kindje komt sowieso elke nacht voor de voeding, maar in het begin is er nog geen dag en nachtritme. Hierdoor kan je kleintje je ook in de nacht wakker houden.
Elke 3 uur voeding
Hou er rekening mee dat je kindje ongeveer elke 3 a 4 uur voeding nodig heeft. Hierin is geen verschil tussen dag en nacht. Pas als je kleintje ouder begint te worden is er minder vaak voeding nodig. De 3 a 4 uur is ook het maximale aantal uren dat jouw kindje achter elkaar doorslaapt. Dit is niet alleen overdag, maar ook in de nacht.
Hou er rekening mee dat dit gelukkig niet voor altijd is. De eerste 6 weken moet je er rekening mee houden dat je kindje niet doorslaapt. Maar vanaf 6 weken kan je kindje steeds iets beter en langer doorslapen in de nachten. Dit komt ook doordat je kleintje het verschil tussen dag en nacht leert.
Laatste voeding rond middernacht
Geef vanaf 6 weken de laatste voeding rond middernacht. Daarna slaapt vanaf 6 weken je kindje door tot 6 uur. Dit betekent dat je kleintje ineens 6 uur achter elkaar doorslaapt. Dit verschilt alleen wel per kindje. Sommige kinderen komen na de nachtvoeding al om 5 uur.
Hou er rekening mee dat je kindje de nachtvoeding echt nodig heeft. Het is niet zo dat je die ineens kan overslaan. Zet dus echt je wekker als je kindje niet uit zichzelf komt. De meeste kinderen lukt het vanaf 3 maanden dat ze echt 6 uur achter elkaar doorslapen.
Nachtvoeding afbouwen
Vanaf 6 maanden mag je eindelijk de nachtvoeding gaan afbouwen. Voor de meeste ouders is het een fijn idee dat dit eindelijk mag. Met een beetje geluk slaapt je kindje nu 8 uur achter elkaar door in de nacht. De meeste ouders geven om 23.00 de laatste voeding en om 07.00 wordt hun kleintje weer wakker voor voeding.
Als je kindje de leeftijd van 6 maanden bereikt heeft betekent dit niet direct dat je kindje geen nachtvoeding meer nodig heeft. Op deze site staan ook tips hoe je de nachtvoeding geleidelijk kan afbouwen tot je kindje er niet meer om vraagt.
Hele nacht doorslapen
In principe kan je kindje nu de hele nacht doorslapen en zou je in theorie geen gebroken nachten meer hebben. Helaas merken we bij veel ouders dat het in de praktijk iets anders ligt. Je kindje wordt ’s nachts gewoon nog af en toe wakker.
Soms wordt je kindje midden in de nacht wakker omdat de speen kwijt is. Of omdat je kindje aandacht wilt of een nachtmerrie gehad heeft. Er kunnen meerdere redenen zijn waarom je kindje alsnog uit het niets ineens wakker wordt.
Het enige voordeel dat je als ouder hebt is dat de nachtvoedingen niet meer hoeven. Merk je toch dat je kindje niet echt de nacht doorhaalt zonder nachtvoeding? Een dingetje dat je eventueel kan proberen is een papfles voor het slapengaan. Met een papfles om 23.00 slapen de meeste kinderen langer door.
Vanaf 9 maanden een normaal ritme
Bij een leeftijd vanaf 9 maanden slaapt je kindje niet alleen de nacht door, maar ook de avond. Vanaf 19.00 kan je kleintje wegleggen en wordt je kindje rond 07.00 wakker. Voor ouders is dit altijd een fijn moment. Je hebt wat meer tijd voor jezelf en je kan zelf ook wat meer slaap pakken door eerder naar bed te gaan.
Sommige ouders krijgen te horen dat hun kindje niet goed slaapt door borstvoeding. Het is echter een fabeltje dat je kindje langer slaapt op flesvoeding. Het is wel zo dat het maagje van je baby iets langer gevuld is met flesvoeding. Toch kan een baby met borstvoeding in theorie even lang doorslapen.
Laat je als ouder dus vooral niet gek maken dat je kindje niet zo lang slaapt omdat je borstvoeding geeft. Dit is een fabeltje dat vaak ter wereld gebracht wordt, maar in de praktijk niets van waar is. Het is gewoon zo dat elk kind anders is en de één slaapt sneller door dan de ander.
Als je kindje toch niet wilt doorslapen, dan zijn er een aantal tips die je kan toepassen. Zorg er als eerste voor dat er een duidelijk dag en nacht ritme is. Geef aan je baby vanaf het eerste moment aan dat het tijd is om te slapen en tijd is om wakker te zijn.
’s Nachts niet knuffelen
Geef in de nachten echt alleen voeding en leg je kindje daarna weer lekker weg. Zorg ervoor dat er overdag een ander ritueel is. Ga bijvoorbeeld na de voeding lekker met je kleintje knuffelen of zorg voor een momentje samen. Je laat zo het verschil tussen een dag en nacht ritme zien.
Zorg er ook voor dat er weinig prikkels zijn in de slaapkamer. De slaapkamer moet goed donker zijn en je kindje kan er rust in vinden. Een prikkelarme omgeving zorgt ervoor dat je kindje heerlijk door kan slapen.
Eventueel kan je ook gebruik maken van een speciale slaapzak voor je kindje. Gebruik bijvoorbeeld een slaapzak waarin je kindje zich extra geborgen in voelt. Het is een alternatief voor inbakeren en het voelt heerlijk veilig voor je kindje. Vooral bij overactieve baby’s kan dit een oplossing zijn. Hou de avonden ook zo rustig mogelijk en ik zorg voor niet teveel prikkels met visite etc. Zorg ook voor een vast bedritueel waarbij je bijvoorbeeld je kleintje eerst lekker in bad gaat. Je kindje wordt hier loom van en zal sneller in slaap vallen.
Foto van Ryan Stone on Unsplash
Geef een reactie